New York Times analizeaza prezidentialele din Romania: Paralela Victor Ponta - Viktor Orban

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 11:46
13120 citiri
New York Times analizeaza prezidentialele din Romania: Paralela Victor Ponta - Viktor Orban
Foto: New York Times

La suprafata, alegerile prezidentiale de duminica par o intrecere intre doi politicieni vechi care sunt de acord pe majoritatea subiectelor importante, de la lupta cu coruptia endemica pana la continuarea colaborarii stranse a Romaniei cu Uniunea Europeana si Statele Unite.

Lupta adevarata intre candidati este sa convinga publicul ca fiecare este de incredere si ca nu va proceda cum face Ungaria vecina, slabind institutiile democratice, atacand organizatiile independente si dand toata puterea in mainile unui singur partid, se arata intr-o analiza scrisa de jurnalistii Rick Lyman si Kit Gillet de la New York Times.

"Nu-mi place sa-mi critic vecinii, dar pot sa va asigur ca sunt un social democrat", a spus Victor Ponta, in varsta de 42 de ani, premierul de stanga care a castigat cel mai mare numar de voturi in primul tur de scrutin, in urma cu doua saptamani. "Sunt un pro-european si un prim ministru pro-american, asa ca Romania va continua pe acest drum si-n viitor".

Oponentul sau, Klaus Iohannis, primarul de dreapta al orasului transilvanean Sibiu, este la fel de vocal. "Orientarea mea este spre vest. Ceea ce se intampla in Ungaria acum, asta nu e o democratie care sa mearga in directia cea buna", spune Iohannis, in varsta de 55 de de ani.

Cu siguranta, niciun lider roman nu prea se poate compara cu autoritaristul premier Viktor Orban, din Ungaria. Cele doua tari au o relatie complicata, cauzata de consistenta minoritate etnica maghiara. De asemenea, e putin probabil ca vreun politician roman, asa cum face Orban, sa fie partizanul unei relatii mai stranse cu Rusia, care ramane foarte nepopulara aici.

Associated Press: Alegerile prezidentiale, confruntare intre bataiosul Ponta si civilizatul Iohannis

Dar multi analisti politici, si Iohannis de asemenea, se intreaba de ce Ponta, in ciuda lucrurilor pe care le proclama, nu cumva vrea sa creasca controlul guvernului asupra fostelor institutii independente, cum ar fi instantele judecatoresti, sustinut de un val de populism nationalist agresiv.

"Nu am incredere in el. Pur si simplu nu am incredere in el, mai ales cand e vorba de justitie si statul de drept", spune Iohannis. Ponta sustine ca aceasta neincredere este gresita si da vina pe adversarii politici care incearca sa ii stirbeasca reputatia in UE si la Washington. "E doar o minciuna. Sunt smecherii de campanie", spune Ponta.

Ponta a castigat intr-o competitie in care au existat 14 candidati, la primul tur de scrutin de pe 2 noiembrie, fiind ales de 40% dintre votanti. Principalul sau sprijin a venit din zonele rurale din sudul si estul Romaniei, dar a castigat si in Bucuresti, in capitala. Iohannis, al carui bazin electoral este mai ales in prospera Transilvanie din vest, a strans 30%.

De 10 ani, una dintre principalele batalii politice din Romania a fost dusa pentru sprijinirea unor procurori independenti, capabili sa lupte cu coruptia in crestere, spune Sorin Ionita, directorul organizatiei Expert Forum, un grup independent de cercetare politica din Bucuresti.

Mai mult de 1.000 de functionari publici, inclusiv fostul premier Adrian Nastase, unul dintre mentorii lui Ponta, au fost condamnati pentru coruptie in ultimii abni.

Ponta promite sa continue campania anticoruptie, despre care spune ca va ajuta Romania sa depaseasca deficitul bugetar prin ofensiva impotriva evaziunii fiscale. Dar analistii se ingrijoreaza ca, in ciuda promisiunilor, el va gripa incet-incet sistemul.

Iohannis: Sondajele din ultimele zile arata ca suntem la egalitate

"Nu trebuie sa o faca brusc", spune Ionita. Prima masura va fi sa reasigure Bruxelles-ul si Washingtonul si sa spere ca presiunea internationala va slabi. "Apoi, numind procurori sefi mai putin independenti, unul cate unul, poti eroda incet efecacitatea institutiilor".

Orientarea lui Ponta nu e nici catre Est, nici catre Vest, spune Adrian Moraru, director adjunct al Institutul pentru Politici Publice din Bucuresti, si temenelele pe care premierul le-a facut recent catre China pot fi intelese ca o masura de a pastra drumurile deschise la Bruxelles.

"Este un pragmatic. Daca va fi vreodata prins la colt si trebuie sa se intoarca spre China sau Rusia, nu cred ca va sta mult pe ganduri", spune Moraru.

Dar in timp ce analistii sunt ingrijorati ca Ponta va duce Romania pe un drum mai putin transparent, ei spun ca nu poate fi comparat cu Orban.

"Orban este un ideolog", spune Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman pentru Politici Europene. "El este convins ca democratia liberala dauneaza Ungariei si, atunci cand e criticat de Bruxelles, este fericit. Ponta nu e asa. El este un oportunist. El apuca putere cata poate, dar, cand intampina rezistenta, se opreste", spune Ghinea.

Chestiunea cruciala pentru Romania, daca Ponta va castiga duminica, asa cum se asteapta multa lume, va fi daca Occidentul va continua sa puna presiune pe el pentru a mentine independenta Justitiei si va continua sa urmareasca functionarii corupti, spune Ghinea.

Pe de alta parte, tentatia de a copia modelul lui Orban poate fi prea puternica sa ii reziste, spun analistii. "Asta a fost o lectie foarte buna pentru toata regiunea. Aceasta cotitura catre o democratie mai slaba. Ei il vad pe Orban ca pe un pionier care reuseste sa scape", spune Ionita.

"Vedem o scadere a calitatii democratiei in intreaga regiune. Si cred ca Ungaria si Romania sunt principalele provocari in regiune pentru valorile care au stat la baza Uniunii Europene", adauga Cristian Ghinea.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Ponta Iohannis analiza politica, #Ponta Iohannis alegeri autoritarism, #Ponta Iohannis alegeri incredere , #Alegeri Prezidentiale 2014