Romania, incotro? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 19:36
4119 citiri
Romania, incotro? (Opinii)
Foto: Europa Fm

Luna viitoare se implinesc 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Un sfert de secol, substantial peste previziunea pesimista a lui Siviu Brucan. Unde suntem?

Campania aceasta stranie cred ca ne da un raspuns deloc incurajator. Ne arata o occidentalizare doar a formelor, dar o minima evolutie a fondului societatii romanesti. Pe fond, democratia romaneasca pare sa nu fi evoluat foarte mult din anii '90.

Iata ca principala tema de campanie a turului al doilea a devenit dreptul la vot, o tema de neimaginat intr-o societate matura. Pe strazile din Romania si din strainatate romanii cer respectarea dreptului la vot. Solicitarea este legitima dupa cele intamplate duminica trecuta. Dar mi se pare cutremurator ca dupa 25 de ani de presupusa democratie si dezvoltare a societatii romanesti, dreptul de vot mai este o chestiune discutabila, care trebuie aparata.

E ca si cum un adult parfumat, imbracat "de firma", la volanul unei masini de lux are o problema cu spalatul pe dinti.

Faptul ca dreptul de vot mai este o tema de dezbatre si tensiune ne arata ca avem o problema de fond, o bomba la baza democratiei romanesti.

Una dintre marile traume ale societatii romansti in anii '90 au fost violentele de strada: Targu Mures, mineriadele. Si iata ca dupa 25 de ani un lider social democrat invoca apasat si necontrazis razboiul civil: "Toate televiziunile sunt in delir ca au iesit 2.000 de insi in strada. Asa, si? Maine suntem capabili sa strangem 20.000, fara probleme, doar la Craiova. O facem si noi? Facem razboi civil sau il convinge cineva pe mutu ala sa iasa la dezbatere, sa il vada lumea ce are in cap?".

Adica suntem din nou la un pas de incaierari salbatice? Se pare ca da. De altfel, campania a fost presarata de violente. Fie ca vorbim de cele individuale, precum in cazul reprezentantei ACL, scoasa cu forta din masina si lovita cu picioarele, fie in grup, cum s-a intamplat la Brasov, unde Realitatea TV a filmat autocarele cu care PSD pare sa fi adus oameni pentru a contracara un protest antiPonta.

Dupa 25 de ani de democratie, clivajele se adancesc in loc sa se atenueze. Alta

reprezentantata a Puterii, invatatoare de profesie, vorbeste despre romanii din strainatate care mai stiu tara doar din poze si avanseaza ideea de a conditiona dreptul de vot al acestora.

PSD agita tema secesionista a ruperii Ardealului, sunt fortate rupturi in mai multe directii: romani vs straini, ortodocsi vs alte confesiuni, parinti vs familii fara copii. Harta Romaniei este ingrijorator impartita politic de-o parte si de alta a Carpatilor.

Radicalizarea aceasta pe teme marginale, de neimaginat intr-o societate evoluata, ne arata nivelul primitiv al democratiei romanesti, lipsa unui minim respect pentru pluralism, pentru dezbatere.

Campania exploateaza punctele de ruptura, clivajele, diferentele, nu cauta puntile in numele valorilor si principiilor comune. Mai exista ele, oare? Campania va trece intr-un fel sau altul, dar realitatea societatii si democratiei romanesti pe care ea a radiografiat-o ramane si eu cred ca ar trebui sa ne ingrijoreze profund.

Aceasta radiografie arata o societate extrem de vulnerabila la manipularea grosiera, inca marcata de traume si reflexe pe care nu le-a depasit, o societate needucata democratic care, culmea, reprezinta frontiera lumii democratice.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#alegeri prezidentiale 2014, #Olguta Vasilescu razboi civil, #violente protest Brasov , #Alegeri Prezidentiale 2014