Ziare.com

41% dintre romani ar vota pentru mentinerea republicii, 27,2% ar alege monarhia - INSCOP

Marti, 30 Iulie 2013, ora 11:34

   

Un procent de 41% dintre romani ar vota impotriva monarhiei si pentru mentinerea republicii, in cazul unui referendum privind trecerea Romaniei la monarhie, iar peste 50% considera ca republica are avantajul ca presedintele este votat periodic si nu exista "riscul sa capete prea multa putere", releva un sondaj INSCOP.

Astfel, daca s-ar pune problema ca Romania sa devina monarhie 41% dintre respondenti ar vota la un eventual referendum pe tema respectiva impotriva monarhiei si pentru mentinerea republicii, 27,2% ar fi in favoarea monarhiei, iar un procent de 31,8% nu au o opinie formata.

Daca Romania ar deveni monarhie, 29,9% dintre romani cred ca regele Mihai ar trebui sa urce pe tron, 19% si-au exprimat optiunea pentru principesa Margareta, fiica regelui Mihai, iar 3% au spus ca altcineva, in timp ce 48,1% dintre respondenti au spus ca nu stiu sau nu au raspuns.

Intrebati ce parere au despre Regele Mihai, 14% dintre cei chestionati au spus ca au o parere foarte buna, 31% una buna, 40% nici buna nici proasta, 5% proasta, iar 1,5% foarte proasta, iar 8,6% nu au stiut sau nu au raspuns.

Despre Casa Regala a Romaniei, 12,5% dintre romani au o parere foarte buna, 28,5% o parere buna, 43,5% nici buna nici proasta, 5% proasta, iar 1,4% foarte proasta, in timp ce 9,1% nu au stiut sau nu au raspuns.

Un procent de 41% dintre respondenti cred ca regele Mihai, la abdicare, nu a plecat "cu bogatii" din tara, insa 25% dintre ei cred contrariul, in timp ce 34% nu au o opinie formata asupra subiectului.

Intrebati de unde si-au procurat informatiile despre monarhie, 50,6% dintre romani declara ca majoritatea a ceea ce stiu au aflat din scoala si din manualele scolare, 13,7% de la persoane din familie, 11,8% din lecturi personale, 11% din stiri - presa scrisa si audio-vizuala, 7,6% din filme documentare, iar 5,2% nu stiu sau nu raspund.

Pentru 38,1% dintre romani "in ziua de astazi nu sunt diferente mari in Europa intre o republica si o monarhie", 35,8% nu sunt insa de acord cu aceasta afirmatie, in timp ce 26,1% nu stiu sau nu raspund.

Un procent de 43,5% dintre romani considera ca "monarhia are avantajul ca regele nu depinde de partide si astfel poate arbitra viata politica", in timp ce 32,5% nu sunt de acord cu acest aspect, iar 24% nu si-au exprimat opinia cu privire la aceasta afirmatie.

Peste jumatate dintre romani, 51,7%, sunt de acord cu ideea ca "republica are avantajul ca presedintele este votat periodic si nu exista riscul sa capete prea multa putere", insa 26,6% dintre respondenti isi manifesta dezacordul cu aceasta afirmatie, iar 21,7% nu raspund.

"Un sef de stat ales de cetateni este mai bun decat un sef de stat monarh care detine pozitia prin nastere" apreciaza 45,4% dintre romani, iar in dezacord cu aceasta afirmatie sunt 30% dintre respondenti, in timp ce 24,6% nu si-au format o opinie asupra subiectului.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului "Adevarul", in perioada 12 - 21 iulie 2013. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1832 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iar 87.79%,pentru re-demiterea ,demisului Basescu Traian.

.

 

Nu ni se spune ciți...

....doresc Teocrația !? ...cu PSS Daniel in fruntea Statului !

nasoleala e ca 98% dintre romani

habar nu au care-i diferenta intre "republica" si "monarhie" !
ei stiu ca atunci cand voteaza , o sa-i plimbe Dragnea cu autobuzul si o sa primeasca un pix si cinci pedale ruginite !

 

dragnea a dat:pungi cu zahar,ulei,faina,biscuiti&50 RON cash!!

I-a adus si pe detinutii din penitenciar, pe cei internati la boli nervoase, militarii, etc. toata lumea a votat....a dat buletinele gata stampilate, doar sa le bagi in urna....foarte organizat!!

Nu pot sa cred nici macar o secunda ca o treime din romani ar fi

de acord sa devina supusii lui Duda sau al printisorului imberb... Sa fim seriosi, monarhia si Romania sint incompatibile.
Pe de o parte, nu avem o monarhie respectabila, pe de cealalta, nu avem un popor educat suficient pentru o adevarata monarhie...

 

:) Da mo,Romania este populata numai de cetateni tip Jina si

Costesti,pe unde se imbaiaza demisul.

demis de Dragnea si de cativa alcoolici !

stim cine esti !
nu te uita in oglinda ca se sparge oglinda si iar faci o nenorocire !

Problema Romaniei de azi este ca,

inca nu s-a recunoscut public implicarea URSS in distrugerea Tarii, incepand cu aducerea fortata a Republicii, fara invocarea dreptului cetatenilor de a alege intr-o parte sau alta. Cei ce "ieri", au obtinut sinecuri, au stiut, si inca mai stiu cum sa-si rezerve pt ei, avantajele survenite in urma barbariei cu care Romania a fost spoliata.Indepartarea "elitelor" formate dupa zeci de ani de munca si sacrificii, a adus comunistii pusi de URSS, in fata unei Tari, numai bune de spoliat. Urmasii acelor comunisti, astazi fac acelasi lucru.Fura... De asta se tem de Restauratie; de Monarhie, de Rege. Ca vor ajunge fara "obiectul muncii". Iar poporul, ca de obicei, nu-si cunoaste nici binefacatorii, dar nici calaii...

 

Care binefacator, Terente? Ala de a trimis in Siberia ...

...vreo 200.000 de romani la sfirsitul razboiului, in loc sa il lase pe maresalul Antonescu sa incheie armistitiul cu rusii ????????????????

Sa fim seriosi draga! Gheorghiu Dej si Ceausescu sint niste amatori in privinta crimelor savirsite, fata de "asa isi zice" regele(sic!) Mihai.

sunt curios, sa-mi spui

succesiunea logicii tale de ai ajuns la o astfel de ineptie!

Adevarul

Adevarul este ca romanii nu sunt informati, cu privire la ce inseamna monarhie constitutionala, care sunt atributiile monarhului, etc. La noi de dimineata pana noaptea ii ai la toate televiziunile pe Izvoranu, fost la sindicate, acum la patronate, pe Agaton, la fel ca primul si aceeasi lideri politici:Ponta, Basescu, Antonescu, etc.

 

Monarhie

DA

 

Monarhia si Romania

Pentru un om cu o oarecare cultura este tentant sa aleaga monarhia constitutionala vazand ca in Europa statele care au un monarh in loc de presedinte au o situatie politica stabila si un nivel de trai de invidiat.Sunt impotriva monarhiei nostalgicii comunisti care au profitat in timpul vechiului regim si profita si acum avand pensii nesimtite iar copii si nepotii lor avand afaceri si functii in politica. O mare masa formata in special din tineri si cei de varsta medie educati in perioada comunista sau si mai rau dupa 1990 nu au o opinie formata pentru ca nici nu-i interseaza cine va conduce tara pentru ca de obiciei acestia nici nu se prezinta la vot avand justificat o parere foarta proasta despre clasa politica Trebuie un nivel mai inalt de educatie pentru ca oamenii sa-si faca o parere despre monarhie pentru ca cei care au trait sub monarhie in Romania devin din ce in ce mai putini.Se stie ca dupa 1990 comunistii si securistii care au acaparat toata puterea in Romania au facut totul pentru discreditarea monarhiei in general si a regelui MihaiI in special.Sistemul elevetian ar fi o solutie ieftina si practica pentru conducerea politica dar este mai greu de aplicat in Romania. Cred ca tot monarhia ar fi solutia cea mai buna traditia monarhica nu a disparut de tot din Roamania nici dupa 45 de ani de comunism si 24 de ani de capitalism securisto-interlop.Marea masa a nehotaratilor daca ar dori si ar fi mai bine informati ar putea sa schimbe situatia sondajului(care contine erori destul de mari la nivelul intregii tari mai ales daca a fost facut on-line). Si un presedinte poate acumula multa putere mai ales daca nu respecta constitutia vezi cazul lui Basescu care a anulat un referendum vlabil.Trebuie o constitutie care sa nu permita acumularea puterii prezidentiale si instaurarea dictaturii si ar fi de preferat o republica parlamentara, parlamentarii sa fie alesi uninominal,sa fie cati mai multi parlamentari independenti(care nu au apartinut si nu vor fi afiliati la nici un partid politic)astazi independenti sunt numai cei care au plecat de la partidul pe listele caruia au fost alesi si asteapta oferta cea mai buna de celealte partide din guvern. Personal sunt pentru monarhie dar daca se va face referendum si monarhia nu va fi aleasa prefer o republica parlamentara dar cu un parlament mult diferit de cel de astazi(candidati alesi uninominal nu pe liste de partid-sa fie schimbata legea electorala si constitutia si oamenii sa poata candida mai usor si cu mai putini bani-astazi candideaza doar cei sustinuti de partidele mari pentru campania electorala trebuind sume foarte mari pe care independentii de rgula nu-i au sau nu vor sa riste averea proprie stiind ca sansele independentilor sunt aproape nule. Prtidele mari din Romania nu vor sa schimbe nimic ca sa ramana tot ei la putere legea electorala este facuta total in favoarea lor si din aceasta cauza nu se va scimba nimic in politica romaneasca indiferent cine va fi presedinte chiar si cu Vlad Tepes.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor