Cat de invincibila este Angela Merkel?

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 08:29
3276 citiri
Cat de invincibila este Angela Merkel?

Cu noua luni inainte de alegerile din Germania, Angela Merkel se afla pe culmile tuturor sondajelor, desi nimeni nu poate anticipa o reusita certa in scrutinul ce va avea loc.

Ca la orice alegeri, ramane important jocul aliantelor si modul cum actualul cancelar va face fata opozantilor, care incearca s-o puna in dificultate atunci cand o fac vinovata ca a sacrificat interesele germane, pe altarul intereselor europene.

Nu e usor sa prevezi in ce masura acest gen de sageata otravita ar produce efecte, dar ecoul lor ar putea depasi cu mult interesele germane, extizandu-se asupra intregii politici europene, pe urmatorii cativa ani, noteaza La Tribune.

Daca numerosi europeni n-au interesul unei schimbari politice in mediul german, nici germanii n-ar avea motive sa se bucure de o eventuala schimbare care sa radicalizeze pozitia tarii in raport cu restul Europei, transformand actualul lider puternic al unei mari Uniuni intr-o tara care nu reprezinta altceva decat propria sa persoana.

Germanii au noua luni la dispozitie, ca sa-si cantareasca bine interesele si pozitia europeana, in lumina celor doua programe principale: al conservatoarei Angela Merkel si al social democratului Peer Steinbruck.

Cel mai recent sondaj efectuat de institutul Forsa situeaza partidul doamnei Merkel, inclusiv mica formatiune bavareza cu care este aliat, la un nivel record de 42% din intentiile electoratului, pe care nu l-a mai avut de la aegerile din 2005.

Contracandidatul Peer Steinbruck, aflat in declin, atingea in octombrie 30%. Era un nivel atat de scazut, cum nu s-a mai vazut din 2006 pentru social democrati. Dar si acest procent a coborat la 27% luna trecuta si chiar la 25%, dupa cel mai recent sondaj.

S-ar parea ca opinia publica germana a fost socata de ultima declaratie a social democratului Peer Steinbruck, prin care acesta afirma ca, in opinia sa, actualul salariu al cancelarului german nu corespunde responsabilitatilor postului pe care il ocupa.

Dar, cum spuneam, mai sunt noua luni pana la alegeri si, in acest timp, se mai pot intampla multe. De exemplu, se poate confirma sondajul care situeaza aliatul conservatorilor, FDP, la 2%. Asa ceva l-ar situa sub pragul de 5% si nu l-ar lasa sa intre in Parlament. Pentru domna Merkel, ar fi o lovitura cu consecinte imprevizibile.

In asemenea situatie, salvarea ar fi o coalitie cu ecologistii, care sunt estimati in sondaje cu 15%, dar care ar putea sa se alieze la fel de bine cu social democratii, adunand impreuna 40% din intentiile de vot.

Cei 40% ar fi cu numai doua puncte procentuale mai jos decat cei 42% ai doamnei Merkel. In aceasta optica, rezultatul ar depinde in mare masura de natura discursului lui Peer Steinbruck, de acum incolo.

Este limpede ca, in ciuda sondajelor, jocurile nu sunt facute, cu atat mai mult cu cat Peer Steinbruck mai are o rezerva importanta: "die Linke", respectiv extrema stanga.

Pana acum, a refuzat orice alianta cu aceasta, dar un calcul aritmetic arata ca, daca si-ar adjudeca si scorul acestui partid de stanga, ar avea o majoritate confortabila cu care ar domina in Bundestag, trecand-o pe doamna Merkel in Opozitie.

Aritmetic, merge perfect. Politic, insa, lucrurile sunt mai complicate, pentru ca o alianta cu aceasta stanga ar aduce irecuperabile prejudicii de imagine social democratilor. Iar in materie de politica, rolul imaginii este un factor pe termen lung.

Dar ce mai conteaza termenul lung, cand termenul scurt este chiar peste inca noua luni? Nimic nu este exclus. N-ar fi pentru prima oara cand politicienii isi sacrifica imaginea, de dragul puterii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Angela Merkel alegeri Germania, #sondaje alegeri Germania Merkel , #cancelar german