Zeci de persoane care au investit în pensiuni și vile pe Valea Prahovei și Brașov, înșelate de un fals arhitect. Autorizații de construcție obținute în baza unei ștampile contrafăcute

Luni, 13 Noiembrie 2023, ora 03:25
29555 citiri
Zeci de persoane care au investit în pensiuni și vile pe Valea Prahovei și Brașov, înșelate de un fals arhitect. Autorizații de construcție obținute în baza unei ștampile contrafăcute
Un fals arhitect a întocmit documentații în baza cărora s-a obținut autorizații de contrucții ilegale FOTO / Pixabay

Zeci de persoane care au dorit să-și construiască vile, pensiuni, spații comerciale în zona de munte a județelor Prahova și Brașov au fost înșelați ani la rând de un fals arhitect.

Individul a realizat întreaga documentație tehnică necesară pentru obținerea autorizațiilor de construcție aplicând pe documente o ștampilă falsă.

Până ce escrocheria a fost descoperită, o parte dintre proiecte au primit autorizație de construcție, deși actele fuseseră întocmite de o persoană care nu avea calitatea de arhitect.

Nu este un caz izolat. Recent, chiar Ordinul Arhitecților Români (OAR) a descoperit că pe documentația aferentă construirii unui bazin olimpic de înot în Ploiești, este aplicată o ștampilă a unui fals arhitect.

Proiectul este derulat de Primăria Municipiului Ploiești.

Escrocul de pe Valea Prahovei a fost dat în vileag de angajați ai Primăriei Sinaia care au lansat un avertisment public cu privire la această situație încă din primăvara anului 2021.

„Facem cunoscut publicului numele domnului Hurdubelea Petre Silviu care pretinde dreptul de semnătură ca arhitect. Acesta a semnat mai multe documentaţii pentru autorizarea de construcţii în ultimii ani folosind datele de identificare ale altei persoane. Falsul a fost descoperit astăzi de către Arhitectul Şef al Oraşului Sinaia în colaborarea cu Inspectoratul de Stat în Construcţii Prahova care au solicitat verificarea acestuia de care Ordinul Arhitecţilor din România în urma unor suspiciuni în legătură cu o documentaţie de urbanism depusă la sediul nostru. Îi mulţumim colegei noastre pentru profesionalismul şi responsabilitatea cu care a acţionat. Lansăm acest avertisment public deoarece există posibilitatea ca mai mulţi cetăţeni să fie expuşi, fără voia lor, unui act de fraudă”, menționa Primăria Sinaia.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia, Petre Hurdubelea fiind trimis în judecată pentru înșelăciune, folosirea instrumentelor false (790 acte materiale), exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul se află în faza de judecată pe fond la Judecătoria din Sinaia.

Potrivit actelor de acuzare, individual care s-a recomandat drept arhitect a realizat documentația necesară obținerii autorizațiilor de construire în zeci de cazuri, cele mai multe proiecte cu probleme fiind în Bușteni, Sinaia și Prejmer (județul Brașov). Este vorba despre costrucții de mari dimensiuni, D+P+2E+M sau proiecte de schimbare de destinație din spații comerciale în spații de locuit, (schimbare destinație cinematograf + alimentara în spații comerciale, recompartimentare interioară, modificare goluri ferestre și uși), împrejmuiri de teren, intrări în legalitate etc.

Cu ocazia elaborării documentației tehnice, Hurdubelea a exercitat fără drept profesia de arhitect, a falsificat înscrisuri și a aplicat pe acestea impresiunea unei ștampile cu cerneală roșie, format pătrat, având inscripția ”ORDINUL ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA - Arhitect cu drept de semnătură”, peste care a aplicat semnătura sa, creând aparența legalității calității sale de arhitect cu drept de semnătură, înscris în Tabloul Național al Arhitecților, au arătat procurorii în actele de acuzare.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#arhitect, #fals, #autorizatie constructie, #Busteni, #Sinaia, #pensiuni , #stiri sociale