Bătrâni bătuți, plini de răni și legați de pat în azilele groazei din Prahova. Dosare penale de ochii lumii VIDEO

Sambata, 13 Mai 2023, ora 07:32
4295 citiri
Bătrâni bătuți, plini de răni și legați de pat în azilele groazei din Prahova. Dosare penale de ochii lumii VIDEO
Femeie de 91 de ani abuzată într-un azil de bătrâni din Prahova FOTO Unsplash

Rudele unei femei în vârstă de 91 de ani au cerut ajutorul poliției după ce și-au găsit bunica, internată într-un cămin de bătrâni din Câmpina, plină de răni pe mâini și picioare.

Bătrâna, care suferea de afecțiuni psihice specifice vârstei, fusese dusă la azil de câteva zile. Când fiica acesteia și-a vizitat mama a decis să o externeze de urgență, din cauza stării critice în care a găsit-o. Reclamații similare au tot fost depuse la poliția din Prahova de nenumărate.

În 2021, un alt azil din același oraș a fost în vizorul polițiștilor câmpineni după ce fiica unui bărbat de 70 de ani și-a găsit tatăl plin de vânătăi. Și atunci a fost deschis un dosar penal, însă căminul funcționează în continuare.

Recent, patroana azilului morții din comuna prahoveană Păulești a scăpat de pedeapsă după ce judecătorii au constatat că faptele s-au prescris. Procurorii au trimis dosarul în instanță după nouă ani de anchetă.

”La data de 12 mai a.c., în jurul orei 17.30, Poliția Municipiului Câmpina a fost sesizată de către o femeie cu privire la faptul că mama sa, în vârstă de 91 ani ar fi suferit leziuni la nivelul brațelor și picioarelor, pe durata internării într-un centru de îngrijiri medicale din municipiul Câmpina.

În baza sesizării, s-a constituit echipa operativă care s-a deplasat la domiciliul persoanelor în cauză, constatând faptul că cele sesizate se confirmă.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea situației de fapt, în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, se arată într-un comunicat al Poliției Prahova.

Este al doilea caz de acest fel în ultimii ani. Polițiștii prahoveni anunțau la finalul anului 2021 că s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală, ca urmare a plângerii și a verificărilor efectuate la centrul de bătrâni din Câmpina. La acea dată, fiica unui pacient a reclamat faptul că și-a găsit tatăl plin de răni pe tot corpul, neîngrijit, înfometat, însetat și murdar după doar 20 de zile cât timp bărbatul a fost lăsat în grija asistenților de la căminul incriminat.

După câteva săptămâni cât timp bărbatul a fost lăsat în grija asistentelor de la azil, a fost nevoie de intervenția de urgență a medicilor de la Spitalul Județean.

Fiica acestuia acuză că și-a găsi tatăl într-o stare jalnică, nemâncat, însetat, neschimbat, nespălat și extrem de slăbit, apatic, cu ”burta lipită de spate”.

Speriată de felul în care îi ajunsese părintele, femeia a cerut ca tatăl ei să fie externat și transportat într-un alt cămin.

Asistentele de aici s-au îngrozit când au încercat să-i facă omului igiena. Era plin de vânătăi din cap până în picioare, cu răni noi și vechi pe picioare, pe spate, pe fese, la cap.

Pentru că bărbatul avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale, reprezentanții celui de-al doilea cămin au luat legătura cu fiica acestuia și i-au cerut permisiunea să-l transporte la spital.

Într-o primă fază, bătrânul a ajuns la Spitalul Municipal din Câmpina, la camera de primiri urgențe, pentru ca ulterior să fie transportat la Spitalul Județean din Ploiești.

Pentru că existau suspiciuni de abuz fizic, medicii de la Județean au anunțat poliția. În paralel și fiica băratului a depus o plângere la Poliția Municipiului Câmpina.

Un alt caz care a scandalizat România a fost închis de instanță

Cornelia Zidaru, patroana azilului groazei din Păulești, acuzată că ținea legați de pat bătrâni bolnavi și neputincioși, a primit sentința.

Trimisă în judecată la nouă ani de la săvârșirea faptelor, sub acuzația de lipsire de libertate în mod ilegal, Zidaru a aflat de la judecători că nu va fi pedepsită întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale.

Cornelia Zidaru a fost trimisă în judecată de procurorii prahoveni pe 21 septembrie 2022, deși ororile din azilul patronat de ea au fost descoperite în decembrie 2013. Nu este clar de ce urmărirea penală a durat atât de mult timp.

Controlul în azilul din comuna prahoveană Păulești a avut loc la finalul anului 2013, după mai multe reclamații venite din partea rudelor bătrânilor. Atunci autoritățile prahovene au descins la Păulești, într-o casă insalubră unde erau înghesuiți bătrânii bolnavi, abandonați de familiile lor.

Unii dintre ei grav bolnavi, cu afecțiuni neuropsihice specifice vârstei, plini de răni (escare) suprainfectate, neîngrijiți și chiar legați de pat unii dintre ei au fost descoperiți de anchetatori.

În februarie 2023, ANPC a dat amenzi de 217.000 lei administratorilor unor cămine pentru bătrâni din cauza condițiilor insalubre în care erau internați pacienții.

O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
IPJ Hunedoara a anunțat că o fetiţă de 4 ani, din Orăştie, lăsată nesupravegheată, a sărit în faţa unei maşini, fiind grav rănită. Copila a fost dusă de urgenţă la spitalul din...
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
#azil, #azil batrani, #azil batrani Ploiesti, #batrani, #dosar penal , #stiri sociale