Primul pod din Europa construit în curbă se află în România. Unde poate fi văzută bijuteria arhitectonică veche de 160 de ani FOTO

Autor: N.G.
Sambata, 30 Septembrie 2023, ora 21:00
33047 citiri
Primul pod din Europa construit în curbă se află în România. Unde poate fi văzută bijuteria arhitectonică veche de 160 de ani FOTO
Podul de la Băile Herculane a fost reabilitat FOTO / Radio Reșița

Podul de Piatră din Băile Herculane este primul din Europa construit în curbă. Lungimea totală este de 36 de metri, cu o structură pe două bolți având deschideri diferite. Lățimea totală a podului este de 10 metri, cu o lățime a căii de rulare auto de șase metri, pe două sensuri. Parapetul ce mărginește trotuarul este construit din elemente ornamentale din fontă.

Podul din Băile Herculane, care traversează râul Cerna, o bijuterie arhitecturală încărcată de istorie, a fost reabilitat. Proiectul, care are o investiție de 7 milioane de lei, a avut în vedere reabilitarea infrastructurii rutiere, precum și a culoarului acoperit, cu refacerea elementelor arhitecturale inițiale.

De asemenea, s-a refăcut culoarul pietonal și au fost recondiționate vechile ornamente și stâlpii. Toată arhitectura s-a păstrat conform cerințelor Ministerului Culturii, fiind monument istoric. Printre aspectele reabilitate se numără și refacerea culoarului pietonal, pentru ca vizitatorii să se bucure de o plimbare plină de istorie și frumusețe.

FOTO Radio Reșița

Ornamentele și stâlpii vechi au fost recondiționați și restaurați, păstrându-se fidel aspectul lor original. Cu ajutorul unei turnătorii din Arad, balustrada din fier forjat a fost refăcută, respectându-se cu strictețe cerințele Ministerului Culturii, deoarece Podul de Piatră este un monument istoric cu o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național.

Construit în anul 1865, Podul de Piatră poartă cu mândrie marca timpului său. Cu o lungime totală de 36 de metri, podul impresionează prin cele două bolți cu deschideri diferite: 16,46 metri și, respectiv, 11,50 metri. Coridorul acoperit, cu o lățime de 2,50 metri, reprezintă o altă trăsătură distinctivă a podului. În trecut, acest coridor facilita accesul pietonal dinspre Hotelul Franz Iosif și Baia Carolina (Hebe).

FOTO Radio Reșița

Acoperișul din tablă, susținut de șarpante din lemn și stâlpi metalici, a fost restaurat cu grijă pentru a-i reda strălucirea de altădată. Elementele ornamentale din fontă, care încadrează partea superioară a coridorului, adaugă o notă artistică și mai specială întregului ansamblu.

Podul, înainte de reabilitare FOTO reper24.ro

Nu în ultimul rând, Podul de Piatră găzduiește o statuie de marmură, plasată deasupra coridorului, în partea dinspre Baia Hebe. Aceasta reprezintă figura mitologică a reginei Lydiei, Omfala, cu care legendarul erou Hercules a avut o experiență interesantă. Astfel, podul îmbină arhitectura cu mitologia, oferind o călătorie culturală completă pentru cei care îl vizitează.

Cea mai veche stațiune din România

Băile Herculane este cea mai veche stațiune turistică din țară. Este situată în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 168 de metri, la 8 kilometri distanță de granița cu județul Mehedinți și la 25 de kilometri de frontiera cu Serbia.

Datorită apelor curative, a numărului mare de turiști și vizitatori, a investițiilor din ultima vreme precum și a cadrului natural pitoresc, stațiunea cunoaște o revigorare, construindu-se multe hoteluri, pensiuni și vile turistice, dezvoltându-se puternic sistemul privat, îndeosebi sectorul comerțului și serviciilor.

Stațiunea Băile Herculane FOTO carasinfo.ro

Factorii naturali sunt reprezentați de un climat de depresiune intramontană, cu influențe submediteraneene, ape minerale izotermale și hipertermale (38-60 °C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compoziții chimice.

Stațiunea milenară este menționată în cronici sub denumirea în limba latină: „AD AQUAS HERCULIS SACRAS AD MEDIAM”. Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Hr. de împăratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat.

Numele stațiunii vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus și al frumoasei Alcmena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Baile Herculane, #turism Romania, #vacanta romania , #turism