Iliescu: Basescu da dovada de infantilism intelectual

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 16:57
2635 citiri
Iliescu: Basescu da dovada de infantilism intelectual

Presedintele Traian Basescu da dovada de "infantilism intelectual si iresponsabilitate" in legatura cu declaratiile privind desemnarea premierului si pregatirea unei lovituri de stat, l-a criticat, joi, Ion Iliescu.

"Cum isi poate permite Traian Basescu sa spuna ca criteriul lui de decizie in numirea premierului va fi sentimentul si resentimentul personal? Presedintele trebuie sa desemneze premierul in functie de rezultatul votului. Insa, a vorbi despre pregatirea unei lovituri de stat vadeste un anumit infantilism intelectual si iresponsabilitate", a afirmat Iliescu.

Potrivit fostului sef al statului, declaratiile presedintelui Romaniei sunt cu atat mai grave in actualul context financiar international. "Ce sa creada despre aceasta tara investitorii straini?", a spus Iliescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la B1 TV, ca stie ca se pregateste suspendarea sa dupa alegerile parlamentare, daca nu numeste un premier pe care-l doresc anumiti lideri politici, dar spune ca nu va mai accepta o "lovitura de stat".

"Cei care o pregatesc sunt aceeasi echipa: Voiculescu, Hrebenciuc, Geoana, Tariceanu.(..) Stiu acest lucru de doua luni. Daca dupa alegeri nu pun un premier stabilit de ei, presedintele o sa fie suspendat pe motive constitutionale. Cert este, va asigur, ca nu se mai poate, pentru ca nu voi mai tolera o lovitura de stat", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a adaugat ca cei care doresc o noua suspendare a sa s-au intalnit deja sa stabileasca acest lucru si a spus ca nu ar fi abordat acest subiect, daca presedintele de onoare al PC Dan Voiculescu nu s-ar fi referit la aceasta posibilitate.

Traian Basescu a amintit ca prevederile constitutionale ii permit sa desemneze un premier pe care il agreeaza, nu pe care il impune un partid politic.

"Ce se greseste fundamental este inducerea ideii ca presedintele negociaza majoritatea. Presedintele desemneaza un prim- ministru, iar primul ministru desemnat isi negociaza Guvernul. Nu presedintele negociaza cu Hrebenciuc, nici cu Geoana, nici cu Voiculescu.

Nici cand este un partid cu 51% , presedintele nu este obligat sa desemneze numele propus (ca premier, n.r.). Ceea ce nu am inseamna ca nu am luat masurile legale sa nu se petreaca o lovitura de stat in Romania".

El a mai spus ca Tariceanu si Geoana nu indeplinesc un criteriu esential pentru desemnarea in functia de premier, si anume ca nu se bucura de increderea lui.

"Constitutia ne-a facut sa fim dependenti unii de altii. Eu trebuie sa numesc in primul rand un premier in care sa am incredere",a spus presedintele Basescu, adaugand ca in al doilea rand, trebuie sa numeasca un premier care sa nu genereze conflicte intre partide.

Citeste si:
PNL și PSD, două fețe ale aceleiași medalii
PNL și PSD, două fețe ale aceleiași medalii
“Ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns să aleagă între doi foști comuniști?”, întreba retoric Traian Băsescu, la alegerile prezidențiale din 2004, în confruntarea finală cu...
Despre deșirarea fibrei națiunii române
Despre deșirarea fibrei națiunii române
În 1990, spaima strategică cea mai grozavă a decidenților români era destrămarea țării. De aceea l-au pus atunci comandant la Cluj (adică la Armata care s-ar fi opus unei invazii dinspre...
Sursa: Ziare.com