Nici Basescu nu mai intoarce PDL de la groapa (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 25 Februarie 2013, ora 15:10
5309 citiri
Nici Basescu nu mai intoarce PDL de la groapa (Opinii)
Foto: Arhiva

Partidul Democrat Liberal s-a prabusit la alegeri in 2012 in primul rand pentru ca a fost asimilat de toata lumea, pana la identitate, cu Traian Basescu.

A fost rezultatul direct al politicii umilitoare dusa de partid in ultimii trei-patru ani, cand s-a lasat dictat si manevrat dupa cum i s-au zbatut muschii presedintelui.

Partidul s-a facut pres in fata lui Traian Basescu si nu si-a ridicat nici macar privirea din pamant. Cum sa nu sanctioneze pana si cel mai fanatic simpatizant PDL o astfel de umilinta?

Adevarul pe care toti pedelistii, in frunte cu locatarul de la Cotroceni, se prefac astazi ca nu il vad este cel mai simplu si de bun simt fapt: partidul este tot una cu Traian Basescu.

Al doilea adevar e ca nimeni - nici macar Vasile Blaga foarte suparat - nu poate sa il desprinda si sa il puna in opozitie cu presedintele, ca sa spere apoi intr-o revenire. De fapt, nici macar aceasta strategie nu se stie daca ar avea vreun rezultat, intrucat lumea a identificat prea mult timp PDL cu Traian Basescu, iar acum nimeni nu se asteapta sa renasca renegandu-si tatal spiritual.

Prins in acest aparent paradox - cum sa se refaca mai rapid, alaturi sau impotriva lui Traian Basescu? - PDL isi va duce mult timp crucea fara a avea nici macar cea mai slaba speranta ca isi reveni.

Desigur, pedelistii pot avea halucinatii in masa, cum a fost ultima concluzie pe care au imbratisat-o cu totii bucurosi ca isi descopera si un lucru in comun care sa-i lege in fata disperarii extinctiei: guvernarea lui Boc a fost un succes caruia nimeni nu are ce repros sa-i aduca.

Daca asta e solutia lor de iesire din criza profunda in care se zbat, inseamna ca fundul prapastiei inca nu a fost atins, ci urmeaza sa cada si mai mult decat au facut-o pana acum.

E simplu, o spun legile fizicii si ale bunului simt: daca nu iti recunosti greseala nici dupa ce populatia te pedepseste si continui sa o sfidezi cu tupeu si aroganta de un maxim cinism, atunci o a doua lectie si mai intensa va fi probabil administrata. Pe principiul - daca continuati sa ne sfidati, continuam sa nu va votam.

Ratand intelegerea reala a situatiei in care se afla, PDL s-ar putea sa isi continue cu zambetul pe buze marsul funebru spre groapa atent pregatita de USL. Ca nu sunt chiar departe de aceasta stare o demonstreaza cel mai bine profilul si platformele celor care s-au inscris in cursa pentru preluarea conducerii partidului.

Si, ca si cum candidatura Elenei Udrea nu era suficienta pentru a expune iarasi legatura atat de vinovata a partidului cu Traian Basescu, mai nou si Monica Macovei si-a anuntat intentia de a se bate pentru sefia PDL, sustinuta fiind de grupul reformistilor.

Ca un fost procuror comunist vrea sa reformeze un partid care pretinde a fi singurul de dreapta nici macar nu mai mira. Asa cum nici grupul de intelectuali din spatele Monicai Macovei nu reprezinta nimic altceva decat un cor ideologic de sustinatori, uneori cu tendinte fanatice, ai aceluiasi Traian Basescu.

Daca Baconschi, Papahagi si Sever Voinescu Cotoi reprezinta nucleul care va schimba fata PDL, atunci Udrea e mai buna deja decat toti la un loc.

E suficient sa ne amintim doar de odele lui Baconschi inchinate Elenei Udrea, ca sa intelegem potentialul ascuns al grupului intelectualilor reformisti din PDL. Ca sa nu mai pomenim ce anume era in stare sa declare Voinescu Cotoi pentru a-si sustine candidatul la presedintie in 2009.

In cazul asta, indiferent de cine va castiga sefia PDL, ramane doar o chestiune de timp si probabilitate pana cand principalul vinovat de dezastrul pedelistilor va prelua onest soarta partidului in maini.

Abia dupa acel moment ne putem intreba daca acest partid, care s-a facut singur carpa in fata cheremului unui singur om, mai poate sau nu sa isi revina vreodata. Iar daca vor exista sanse de viata dupa moarte pentru PDL, vom afla doar dupa ce stapanul isi va lua jucaria inapoi sau se va retrage cu adevarat definitiv din politica.

#Traian Basescu PDL, #Vasile Blaga presedinte PDL, #Elena Udrea candidat presedinte PDL, #Monica Macovei motiune , #PDL