Presa de azi: Guvernarea FMI

Joi, 06 Mai 2010, ora 07:31
3232 citiri
Presa de azi: Guvernarea FMI
Foto: Arhiva

Imprumutul acordat de FMI trebuia sa ne salveze economia tarii de la dezastru si implicit pe noi, insa acum suntem mai saraci si plini de datorii, iar scenariile groazei ni se perinda in fata ochilor cand ne dam seama ca de fapt ca suntem sub guvernare FMI.

Dupa inca o zi de negocieri cu usile inchise romanii inca nu stiu exact ce soarta ii asteapta si sunt hraniti doar cu informatii pe surse.

Adevarul: La un an cu FMI, mai saraci si plini de datorii

Dupa un an de acord cu Fondul Monetar, Romania are cu aproape 250.000 mai multi someri si datorii ce vor apasa pe umarul platitorilor de taxe, dezvaluie Adevarul in editia de joi.

FMI ne-a dat banii, iar noi i-am folosit pentru pensii si salarii. Nicio investitie si nimic care sa ne scoata din recesiune. Pentru asta vom plati tot mai scump in urmatorii ani.

In urma cu un an, Fondul Monetar International vira Romaniei prima transa din imprumut, in valoare de 4,9 miliarde de euro. Intreaga suma a fost directionata catre Banca Nationala a Romaniei.

La scurt timp, intra in Trezoreria statului si prima transa, in valoare de 1,5 miliarde de euro, de la Comisia Europeana, Banca Mondiala si ceilalti finantatori externi. De atunci, desi cu unele amanari in ultimul trimestru din 2009, Romania a mai primit inca 3,45 miliarde de euro.

Ce a facut statul cu banii de la FMI si cum i-a gestionat pentru iesirea din criza? "Nu pot sa spun daca acesti bani au folosit la ceva pentru ca nu se vede niciun rezultat", spune analistul Ilie Serbanescu. El sustine ca banii de la finantatorii externi au ajuns intr-o forma sau alta in bancile cu capital strain din Romania, statul neavand prea mult spatiu de manevra.

Finantele s-au imprumutat la banci si au avut de rambursat, pe langa creditul propriu-zis, si dobanda. In rest, s-au platit pensii si salarii bugetarilor. Investitiile au fost uitate. Doar 0,5% din totalul cheltuielilor raportate la finele primului trimestru erau de capital, respectiv 2,45 miliarde de lei.

Jurnalul National: Guvernarea FMI

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a ajuns zilele acestea adevaratul premier al Romaniei, dezvaluie Jurnalul National in editia de joi.

Discutiile cu FMI sunt foarte dure. Reprezentantii institutiei internationale vor sa majoreze taxele si impozitele si nu se mai lasa dusi cu zaharelul. Guvernul cauta solutii, insa cifrele de 20% pentru cota unica de impozitare, respectiv 24%-25% pentru TVA sunt greu de evitat, au declarat surse guvernamentale.

Pe de alta parte, o alta varianta de lucru, mai plauzibila, este majorarea cotei unice de la 16% la 19% sau chiar 21%. In aceasta situatie, majorarea TVA ar putea fi amanata datorita opozitiei BNR, spun alte surse apropiate negocierilor. Acestea sustin ca Banca Nationala a Romaniei se opune oricarei majorari a TVA pe motiv ca aceasta masura ar frana cresterea economica si ca adevarata problema este colectarea deficitara. Tehnicienii de la BNR nu au cum sa fie prea fericiti cu majorarea TVA, care le-ar da peste cap toate calculele privind inflatia.

O majorare a TVA cu sase puncte procentuale, de la 19% respectiv la 25%, asa cum au aparut informatiile pe surse, ar fi o catastrofa pentru inflatie. Se pare ca si cei din delegatia FMI au renuntat la marirea TVA pe motiv ca oricum sunt dificultati cu colectarea acestei taxe.

In plina zvonistica si a informatiilor pe surse, presedintele Basescu a convocat intreg Guvernul, in frunte cu premierul Emil Boc, la Palatul Cotroceni. Insa, nici de aici nu a venit vreo informatie oficiala, dar au "transpirat" cateva zvonuri. Premierul si ministrii intentioneaza sa se reuneasca intr-o noua sedinta, in care sa fie analizate concluziile negocierilor cu FMI, au declarat sursele.

O alta varianta de lucru este pastrarea taxelor la nivelul actual dar reducerea drastica a cheltuielilor si concedieri masive in randul bugetarilor.

In ciuda zvonisticii care a asaltat institutiile media, ministrul de Finante nu a limpezit situatia, ci a spus doar ca "incercam sa nu crestem taxele". "Toate posibilitatile sunt luate in considerare in continuare. Analizam diverse variante", a spus Vladescu. Ministrul Finantelor Publice sustine ca exista un consens la nivelul Guvernului privind masurile care trebuie luate in economie, dar ca in continuare sunt analizate toate posibilitatile.

Gandul: Guvernul Boc prezinta solutia anti-taxa: ultima sansa e "talentul de negociator" al lui Basescu

Surse guvernamentale au declarat ca ministrii i s-au plans presedintelui ca reprezentantii Fondului sunt inflexibili si preseaza pentru o crestere a cotei unice la 20% si a TVA la 24%, de aceea Traian Basescu se va intalni cu ei, scrie Gandul in editia de joi.

Chiar daca aceleasi surse au rezumat rezultatul intalnirii spunand ca "va fi foarte greu de evitat cresterea TVA si a cotei unice", ministrii isi pun speranta in "talentul de negociator al lui Basescu". Un aliat al Guvernului in negocierea cu FMI ar putea fi si BNR. Aflati si cum PD-L-istii din linia a doua incearca sa salveze imaginea partidului si transmit Guvernului: nu aveti girul nostru pentru marirea taxelor!

In paralel, seful Finantelor, plecat mai devreme de la reuniunea restransa de Administratia Prezidentiala, a avut o intalnire cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. Acesta din urma a recunoscut ca institutia pe care o reprezinta analizeaza mai mult de patru variante de crestere a veniturilor la buget, dar ca Fondul estimeaza ca va avea loc oricum o inrautatire a situatiei fiscale din Romania in 2010.

Insa, el a atras atentia ca nu trebuie sa ne grabim sa facem majorari de taxe, precizand ca informatiile aparute in presa (cu privire la cresterea TVA si a cotei unice, n.r.) nu sunt corecte. "Nu voi vorbi despre masuri specifice de politica fiscala pana nu ajungem la o intelegere cu autoritatile romane", a spus Franks, inainte de intalnirea cu ministrul Finantelor.

Sebastian Vladescu a confirmat ca, in prezent, cele doua parti fac calcule pe marginea noilor proiectii privind bugetul din acest an. "Unele din acele scenarii pe care le-ati prezentat in presa sunt in discutii, altele nu", a afirmat Vladescu, intrebat daca va fi nevoie de masuri suplimentare fata de cele deja convenite pentru reducerea cheltuielilor.

Tot pe surse, BNR a lansat un avertisment ferm catre Executiv. Potrivit Mediafax, Banca Nationala se opune oricarei majorari a TVA, argumentand ca oricum colectarea este deficitara si ca o astfel de masura ar impiedica relansarea economiei si ar creste preturile, in timp ce FMI nu crede in beneficiile unei impozitari progresive pe salarii. Atentia s-a indreptat, brusc, iar spre Palatul Victoria, unde se astepta o intrevedere a reprezentantilor FMI cu membrii Cabinetului. Aceasta insa nu a avut loc.

Romania Libera: Scenariile groazei: cu cat ne reduce statul salariile

Si in cazul in care nici talentul de negociator al presedintelui nu ne va mai salva din coltii "FMI" putem sa ne documentam macar cu scenariile groazei, pe care le dezvaluie Romania Libera in editia de joi.

Toti salariatii din Romania ar putea ajunge sa plateasca din propriul buzunar cheltuielile scapate de sub control ale statului.

Guvernul ar putea amana majorarea TVA pentru inceputul anului viitor sau ar putea sa o etapizeze. Astfel, taxa ar putea fi marita la 21-22% acum si 24-25% de la 1 ianuarie. Pe de alta parte, principala varianta ramasa pe masa negocierilor cu Fondul Monetar International a ramas majorarea sau chiar desfiintarea cotei unice.

In primul caz, cel al maririi cotei unice, impozitul pe venit ar urma sa creasca cu 4%, aplicat la nivelul salariului brut. Asta ar duce la o scadere de aproape 6% a salariilor nete. Exceptie fac salariile foarte mici, la care se aplica deductibilitati, unde scaderile ar fi mai mici.

In cazul in care se va adauga o cota de 25% pentru sumele care depasesc 4.000 de lei pe luna - varianta vehiculata de liberalul Crin Antonescu -, exista doua praguri critice care influenteaza nivelul salariului net.

Persoanele cu venituri brute mai mici de 4.000 de lei pe luna nu ar fi afectate, continuand sa plateasca nivelul redus al cotei progresive - 16%. In cazul in care venitul brut depaseste 4.000 de lei, salariile nete ar incepe sa scada cu cate 1% pentru fiecare 500 de lei in plus. La 7.200 de lei, pierderea ajunge la 6%, astfel ca pana la acest nivel al salariului brut cota progresiva de 16/25% este mai avantajoasa fata de cota unica de 20%. Pentru veniturile brute de peste 7.200 lei pe luna, pierderea depaseste 6%. Pe masura ce venitul creste, pierderea salariatului poate ajunge la un maxim teoretic de 13%.

Puterea: Cum a renuntat Boc la un titlu onorific in SUA preferand urecheli de la Basescu

Din cauza acestei situatii tensionate sansa premierului de a se afirma in SUA a fost ratata. Puterea scrie in editia de joi ca Visul de preamarire in SUA al lui Boc s-a spulberat. FMI si remanierea guvernamentala pe care i-o flutura de ceva vreme presedintele Basescu prin fata ochilor l-au obligat pe premier sa renunte la vizita in SUA pe care si-o programase de mai mult timp. Si, ca sa fie tacamul complet, "nepopulara" masura de a mari taxele i-a ridicat propriul partid in cap.

Emil Boc trebuia sa zboare joi leganat printre nori spre Statele Unite ale Americii intr-o vizita privata, pentru a primi titlul onorific de Doctor in Drept din partea Michigan State University. Iar pana duminica ar fi avut o activitate intensa printre americani si romanii care traiesc in SUA. El a fost invitat sa participe la ceremonia de inchidere a semestrului universitar al Michigan State University, in cadrul careia urma sa primeasca titlul onorific amintit.

In programul sau mai figura de asemenea un seminar, la hotel Marriott, din localitatea americana East Lansing, pentru care isi pregatise un discurs pe teme ca "interactiunea dintre stat si privat" si "colaborarea dintre Romania si America de Nord". Participarea la seminarul gazduit de Boc ar fi urmat sa-i coste pe amatori doar 20 de dolari, in pret intrand atat materialele, cat si pranzul.

Cei care voiau sa participe la intalnire se puteau inscrie telefonic sau prin

e-mail, potrivit invitatiilor facute de organizatori. Titlul onorific pe care i l-a acordat universitatea americana lui Boc a fost "in semn de recunoastere a meritelor din domeniul politic si universitar". Legaturile premierului roman cu sistemul universitar american s-au stabilit de pe vremea in care acesta a fost profesor la Universitatea Babes-Bolyai, prin intermediul programelor de cooperare interuniversitara.

Vicepresedintele PD-L Cezar Preda a marturisit ca Boc s-a angajat fata de conducerea partidului in ultima sedinta de BPN, sa nu majoreze taxele, iar daca se ajunge totusi la aceasta masura "o simpla remaniere" nu va fi suficienta. Preda a spus ca toata responsabilitatea va cadea pe umerii lui Boc pentru ca el ia decizia si nu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Evenimentul Zilei: Boc - in deliberari, coalitia - in aer

Si cum lucrurile nu sunt destul de grave si coalitia PD-L-UDMR este in fierbere. Fitilul s-a aprins in parlament, unde un deputat al PD-L a pus miercuri bete in roate visului UDMR de a vedea geografia si istoria studiate in limba materna de maghiari, scrie Evenimentul Zilei in editia de joi.

Peste raceala din coalitie, premierul Emil Boc s-ar fi aratat extrem de secretos, in sedinta de guvern de dimineata, in legatura cu scenariile FMI, luandu-si apoi doar garnitura PDL de ministri la discutiile de la Cotroceni.

Acelasi mister este pastrat de premier si in privinta eventualelor remanieri din ce in ce mai cerute de aripa apropiata lui Traian Basescu din PD-L. Singurul semnal concret dat ieri de Boc, potrivit unor surse guvernamentale, este consemnarea tuturor ministrilor la Bucuresti, fara explicatii.

Cearta pe fata in coalitie a pornit de la Camera Deputatilor, unde PD-L-istul Catalin Croitoru a votat, in Comisia pentru invatamant, cot la cot cu opozitia, pentru ca istoria si geografia sa ramana, alaturi de limba si literatura romana, exceptate de la predarea in limba materna.

Votul sau fiind decisiv, Marko Bela a luat foc imediat, transferand disputa si in Senat. La semnalul sau, Verestoy Attila a cerut intreruperea sedintei, unde tocmai se discuta legea pensiilor, pentru a se consulta cu PD-L-istii.

In loc de concluzie, un avertisment: daca legea nu se "corecteaza", UDMR iese din disciplina de vot a coalitiei. "E nevoie de o revigorare a majoritatii din parlament. E in pericol solidaritatea coalitiei", a averizat Marko.

Agitati, PD-L-istii au trimis-o pe Roberta Anastase sa puna lucrurile la punct. Drept urmare, Croitoru s-a conformat imediat vointei partidului, votand, in aceeasi lege, o prevedere prin care in invatamantul in limbile minoritatilor "istoria si geografia Romaniei se predau in aceste limbi". Rezultatul: legea se contrazice la numai patru paragrafe distanta.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#guvernarea FMI Romania, #intalnire FMI Traian Basescu, #tensiuni coalitie PDL UDMR , #PDL
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
guvernarea FMI=guvernarea SUA si Israel pt jaful tarii...in cirdasie cu evreii lui Berceanu, masonii lui Bombonel si securistii lui Ilici si Felix...la care se adauga mogulii interlopi Patriciu si Vintu...