O lovitura de stat asistata de popor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 26 Iulie 2012, ora 12:33
7086 citiri
O lovitura de stat asistata de popor (Opinii)

Constat ca Traian Basescu si sustinatorii sai s-au intors fara pic de jena la sloganurile cu care si-au inceput campania electorala - "o lovitura de stat" si boicotul ca forma de manifestare a spiritului civic drept! Pai oare care sa fie o atitudine mai democratica, din start - incurajarea exprimarii votului, conditia elementara a oricarei democratii, ori inhibarea acestui drept si transformarea lui intr-o fuga de responsabilitate?

Dar dincolo chiar si de aceasta intrebare candida, marea problema a "loviturii de stat" cu care Traian Basescu sta de dimineata pana seara in gura este ca niciodata, nicaieri in lumea larga, o lovitura de stat - sub orice forma am considera-o: militara, parlamentara sau de palat - nu a fost asistata de popor, nu a stat la mana poporului si nu a depins vreo clipa de decizia natiunii in sine, asa cum se intampla in cazul celei atat de stigmatizata si blamata de la noi. Cine nu intelege acest lucru elementar, extrem de simplu si precis, ori nu mai poate fi prezumat cu buna credinta, ori trebuie sa fie suspectat de o precara inzestrare.

Niciunde, dar absolut nicaieri in istoria omenirii nu a existat un singur caz de lovitura de stat care sa fi fost supusa unui referendum national. Si nu a existat pentru ca asa ceva nu are cum sa mai fie denumit "lovitura de stat", din moment ce poporul decide asupra legitimitatii fenomenului. De la Revolutia Franceza, care a pus bazele democratiei moderne tocmai prin manifestarea vointei poporului, si pana astazi, atunci cand poporul este chemat sa isi decida soarta se cheama ca nu exista actiune mai legitima pe lume.

Retineti, legitima si nu legala. Ori in aceasta minora diferenta lingvistica se ascunde uriasa diferenta de natura dintre cele doua caracteristici ale actiunii USL. Ea poate sa aiba o problema sau mai multe de legalitate, insa legitimitatea actiunii va fi hotarata de popor, in majoritatea lui, asa cum se intampla in toate democratiile europene. De fapt, chiar si mai democratica decat ortodoxia democratiei Occidentale, din moment ce toate recomandarile Comisiei de la Venetia afirma ca validarea unui referendum nu ar trebui niciodata conditionata de vreun prag minim de prezenta.

Dar pentru ca noi suntem mai democratici decat Papa, pentru ca UE vrea ca Romania sa devina simbolul democratiei mondiale, cu standarde pe care nici macar cele mai vechi democratii ale lumii nu le respecta, marile personalitati ale Uniunii Europene s-au pus cu picioarele pe gatul pucistilor si cu mainile l-au imbratisat pe cel mai jucator presedinte al Europei. Foarte bine! Dar macar atat - sa nu mai spuna nimeni ca avem de-a face aici cu o lovitura de stat impotriva poporului, dar asistata si sustinuta de majoritatea lui.

Altfel, Traian Basescu s-a intors cu totul la temele simple ale campaniei sale, enuntate inca din prima zi: boicotul alegerilor, Ponta imaturul si celebrul "daca voi nu ma vreti, eu va vreau"! La cata determinare, prejudecata si condamnari exista in aceste zile pe scena politica si sociala a Romaniei, orice incercare de a rationa in jurul marilor si eternelor teme ale omenirii si democratiei devine inutila si aproape rizibila. Ramane doar o singura ingrijorare serioasa si profunda in legatura cu viitorul.

La ce fel de razboi social si politic sa ne asteptam in viitor in cazul in care Traian Basescu va primi mai multe milioane de voturi impotriva, mai multe cel putin in comparatie cu cele pe care le-a luat cand a fost reales in 2009, si totusi, in ciuda lor, dar agatandu-se de pragul prezentei, va alege sa se intoarca la Cotroceni? Este aceasta democratie sau lovitura de palat? Si in acest caz, poporul a ramas singurul factor legitim care sa decida asupra viitorului.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#lovitura stat suspendare Basescu, #referendum demitere Basescu, #democratie Romania Uniunea Europeana , #presedinte suspendat