Basescu a gratiat o femeie condamnata pentru coruptie - cum si-a explicat decizia

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 20:27
5653 citiri
Basescu a gratiat o femeie condamnata pentru coruptie - cum si-a explicat decizia
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a gratiat o femeie foarte bolnava, pentru acte de coruptie petrecute in anii '90, explicand de ce a facut acest gest.

"Astazi am semnat un decret de gratiere pentru doamna Tiron Jana, nascuta in 1942. De ce vorbesc despre acest decret de gratiere? Pentru ca am gratiat o femeie care a savarsit acte de coruptie si a avut doua condamnari pentru astfel de acte - una in 1992 si alta in 1997.

Doamna lucra ca asistenta medicala si a promis unei alte persoane ca o va ajuta sa fie angajata ca secretar dactilograf in Spitalul din Vidra, unde lucra dansa. Fapta de coruptie este legata de primirea a 350.000 de lei, deci 35 de lei de astazi, in care intra si bani si bunuri. Deci, valoarea totala a fraudei acestei femei este de 35 de lei", a declarat seful statului.

Basescu avertizeaza despre fraude la alegeri: Sa fie demis seful Jandarmeriei

Acesta a explicat de ce femeia nu a putut fi trimisa la inchisoare in cei 17 ani petrecuti de la ultima condamnare.

"Certificatele de la dosar arata ca a fost operata de neoplasm mamar, ca are ciroza hepatica, abdomen operat, insuficienta cardiaca, diabet zaharat. Doamna are, daca socotesc bine, 72 de ani.

Asta inseamna ca, dupa 17 ani de la condamnare, pentru ca a beneficiat de bani si bunuri in valoare de 35 de lei, ar trebui, la varsta de 72 de ani, cu o stare a sanatatii precare, sa intre in inchisoare. Mi s-a parut ca este un caz care, desi se refera la coruptie, este unul dintre cazurile care pot face obiectul unei gratieri.

Am dat aceasta explicatie pentru ca va aparea decretul si presa va vedea ca este vorba de acte de coruptie (...) si n-as vrea sa fiu obiectul unor critici ca am gratiat un corupt. De fapt am gratiat un om extrem de bolnav, la varsta de 72 de ani, care dupa parererea mea nu mai este capabil sa faca inchisoare", a mai spus Traian Basescu.

Prima batrana gratiata de Basescu: Cum m-ati eliberat pe mine, asa sa-l eliberati si pe Gica Popescu

In luna martie, presedintele a fost intrebat daca il gratiaza pe Gica Popescu, ce tocmai fusese trimis la inchisoare, raspunzand ca nu ia in considerare gratierea fostului fotbalist sau a lui Gigi Becali, adaugand ca nu a gratiat niciun detinut in al doilea mandat de presedinte.

"N-am facut multe gratieri, in primul meu mandat. Toate gratierile sunt in primul mandat. In al doilea mandat, nu sunt gratieri, nici macar umanitare", a declarat atunci Traian Basescu.

Basescu acuza Guvernul si Parlamentul: Sunt corupte, nu lasa justitia libera! (Video)

Presedintele a gratiat, de-a lungul mandatelor sale, mai multe persoane batrane sau cu o situate familiala deosebita.

F.N.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Traian Basescu gratiat femeie, #Basescu gratiat femeie coruptie, #Basescu gratiat femeie bolnava , #presedinte