Basescu discuta la Paris despre somajul in randul tinerilor: Una dintre cauze, sistemul de educatie

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 13:32
2810 citiri
Basescu discuta la Paris despre somajul in randul tinerilor: Una dintre cauze, sistemul de educatie
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu participa, marti, la Paris, la cea de a doua editie a Conferintei privind Ocuparea Tinerilor, alaturi de alti 23 din cei 28 de lideri de state si guverne din comunitatea europeana.

Reuniunea are loc la invitatia presedintelui Frantei, Francois Hollande. Conferinta va incepe la ora locala 15:00, la Palatul Elisee, relateaza RFI Romania.

La plecarea de pe Aeroportul Henri Coanda, presedintele a tinut o declaratie de presa in care a precizat ca aceasta reuniune este o necesitate in conditiile in care numarul somerilor in randul tinerilor cu varsta sub 25 de ani este la ora actuala de 5,6 milioane, in zona euro fiind de 3,6 milioane, adica circa 23,5%.

"Principalul obiectiv al Conferintei de la Paris este sa dea un semnal ca problema ocuparii in campul muncii a tinerilor este o prioritate a UE. As vrea sa precizez ca partea tehnica o fac ministrii Muncii, incepand de azi-dimineata, iar intre 15 si 17:30 va avea loc intalnirea sefilor de stat in care se va adopta pozitia politica. Aceasta conferinta va prilejui un schimb de experienta si de informatii cu privire la practicile statelor membre UE legate de reducerea numarul somerilor in randul tinerilor", a declarat presedintele.

Un alt subiect va fi legat de gasirea de solutii pentru implementarea rapida si efectiva a programelor deja stabilite in Consiliul European, programul "Garantia pentru tineri" si "Initiativa pentru ocuparea tinerilor", a mai spus seful statului, precizand ca ambele sunt finantate de Banca Mondiala si Fondul European pentru investitii.

Reuniunea de la Paris este importanta pentru Romania, in conditiile in care avem de absorbit 6 miliarde de euro in doi ani, 2014-2016, iar in trei regiuni, centru, sud-est si sud-Muntenia somajul in randul tinerilor depaseste 30%, a declarat Traian Basescu, adaugand ca acest fenomen are si explicatii la nivel european.

"Unul dintre raspunsuri il gasim in sistemele noastre de educatie, care uneori merg paralel cu nevoile de pe piata muncii. Se pregatesc tineri in zone de care nu e nevoie si nu se pregatesc tineri pentru zonele in care piata muncii e capabila sa ii absoarba", a subliniat acesta.

Actiunile de combatere a acestui fenomen se vor baza pe trei prioritati: integrarea pe baza programelor de educatie si formare, o mai buna insertie pe piata muncii prin cresterea accesului la informatiile cu privire la existenta locurilor de munca, precum si sprijinirea antreprenoriatului in randul tinerilor.

"In interventia mea de la conferinta voi sustine sistemul dual, pe care l-a introdus noua lege a Educatiei, ca tanarul in afara unei pregatiri teoretice sa dobandeasca si o meserie, este sistemul german pe care legislatia noastra l-a preluat si se arata atat de eficient in Germania, unde somajul e redus si piata fortei de munca functioneaza destul de bine", a mai spus presedintele.

La conferinta de presa finala, care va avea loc la ora 17:30, vor fi prezenti Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cel al Consiliului European Hermann van Rompuy, cel al Parlamentului, Martin Schulz, si Dalia Grybauskaite, presedintele Lituaniei care asigura presedintia prin rotatie a Uniunii.

Este a doua reuniune cu aceasta tema, dupa cea convocata in 3 iulie, la Berlin, de cancelarul Angela Merkel. Subiectul este deosebit de important, in conditiile in care statisticile arata ca somajul in randul tinerilor este ridicat, iar diferentele intre state sunt mari. De exemplu, in Germania nivelul este de 7,7%, in Franta de aproape 25%, iar in Grecia si Spania peste 56%.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Basescu conferinta somaj tineri, #Basescu somaj tineri Paris, #conferinta Paris somaj tineri , #presedinte