Basescu, la Chisinau: Veti reusi cu sau fara sprijinul Romaniei (Video)

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 17:11
2978 citiri
Basescu, la Chisinau: Veti reusi cu sau fara sprijinul Romaniei (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu, a declarat vineri, pe aeroportul din Chisinau, ca Republica Moldova va reusi in demersul de aderare la Uniunea Europeana "cu sau fara sprijinul Romaniei", dupa ce a fost parafat acordul de asociere cu UE.

"Pana la integrare, drumul este lung si adesea este dificil, iar entuziasmul reusitei trebuie sa fie combustibilul pe care cetatenii Republicii Moldova si politicienii il au azi.

Romania a semnat acordul de asociere si acordul de liber-schimb in 1993 si a ajuns in Uniunea Europeana in 2007, la 14 ani de la semnarea celor doua acorduri, dar evolutiile au fost extraordinare, iar schimbarea Romaniei s-a facut din temelii.

V-as da un exemplu: in 1998, la trei ani de la intrarea in vigoare a acordului, Romania exporta circa 7 miliarde de dolari in marfuri, de multe ori busteni, ciment, foarte putin acoperite de progresul tehnloogic. Anul acesta, Romania va avea exporturi de 50 de miliarde de euro, asta aduce parteneriatul cu Uniunea Europeana", a spus Traian Basescu, vineri.

Basescu, vizita fulger la Chisinau: O buna ocazie sa le spunem ca ii asteptam cu drag in UE

Presedintele a afirmat, ca din cele patru circulatii libere de care beneficiaza tarile Uniunii Europene, cele mai importante sunt cea a cetatenilor si cea a marfurilor, care "vor fi cele care vor da Republicii Moldova o perspectiva de dezvoltare temeinica".

De asemenea, seful statului a multumit liderilor moldoveni "pentru ceea ce ati facut si pentru Romania, prin parafarea astazi a celor doua acorduri, nu ezit sa o fac".

Basescu, primele concluzii dupa summit-ul de la Vilnius: Uniunea Europeana a trecut Prutul (Video)

"Romania multumeste Guvernului Filat, Guvernului Leanca si tuturor celor care au sustinut acest drum al Republicii Moldova catre Uniunea Europeana.

Republica Moldova va reusi cu sau fara sprijinul Romaniei, pentru ca vreti sa reusiti. Pentru noi, ce s-a intamplat azi pentru Republica Moldova este o mare bucurie. O simt in suflet, tot timpul am avut un regret, uneori si sentimentul ca am fi putut face mai mult. Faptul ca romanii erau in Uniunea Europeana, iar cei de partea cealalta a Prutului nu erau inca. Ati pornit pe acest drum si va doresc mult succes", a explicat Traian Basescu.

R.Moldova si Georgia au parafat Acordul de Asociere cu UE. Iurie Leanca: Traim un moment istoric

Nu in ultimul rand, inainte de a pleca de la Chisinau, presedintele a transmis o urare locuitorilor Republicii Moldova: "Va doresc un An Nou fericit, sarbatori cu bine si evenimentul de la Vilnius de azi va prilejuieste bucuria de a sti cu precizie care e drumul".

Republica Moldova si Georgia, reprezentate de premierul Iurie Leanca si, respectiv, presedintele Ghiorghi Margvelasvili, au parafat, vineri, la Vilnius Acordurile de Asociere cu UE.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu Moldova acord UE, #Moldova Acord Asociere UE, #Basescu vizita Chisinau, #Basescu Moldova UE , #presedinte