Basescu - omenesc, prea omenesc

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 07:48
5495 citiri
Basescu - omenesc, prea omenesc

O cercetare statistica in legatura cu numarul si densitatea crizelor, isteriilor, biletelelor provocatoare, scandalurilor si incaierarilor din perioada regimurilor fiecarui presedinte ar scoate la iveala, fara putinta de tagada, ca mandatul lui Basescu le intrece detasat pe toate celelalte anterioare lui.

Nici in cei 10 ani petrecuti sub carma lui Iliescu, nici in cei patru ani ai lui Constantinescu nu a existat o ritmicitate mai draconica si mai sustinuta a crizelor politice si a balacarelilor dintre politicieni. Tendinta de a clasifica societatea romaneasca in totalitatea ei in pro si anti-Basescu este simplista si rateaza esenta.

Da, prin simpla enuntare a unei idei, printr-o remarca nevinovata, fie ea prietenoasa sau plina de dusmanie, Traian Basescu reuseste sa atraga pe loc atentia si, apoi, simpatia sau antipatia.

Il consideri simpatic cand il auzi ca-i spune unui jurnalist ca este un pui de comunist sau, dimpotriva, te scoate din sarite pentru lipsa de politete si de tact cu care tine mortis sa fie spiritual cu ziaristii.

In comparatie cu toti ceilalti politicieni romani, Traian Basescu este viu, un lucru observat, de altfel, de tot mai multa lume.

Pentru unii vioiciunea si spontaneitatea presedintelui sunt doar cauza isteriilor pe care le creeaza in jurul sau. Pentru ceilalti, firea sefului statului este semnul cel mai bun pentru a vedea in el un "om ca toti oamenii", cu pacate si greseli, asa cum sunt si ei, asa cum suntem cu totii...

Principalul atu al lui Traian Basescu, spontaneitatea cu care traieste si face politica, este, dupa cum s-a dovedit pana la urma, si principalul sau dusman. In mod normal, Basescu nu are niciun contracandidat serios la apropiatele alegeri prezidentiale. Niciunul dintre cei anuntati sau neanuntati nu detine naturaletea cu care este inzestrat actualul presedinte.

Dincolo de toate nerealizarile sale, dincolo de toate conflictele pe care le-a creat sau le-a intretinut, de cocolosirile afacerilor dubioase ale membrilor familiei sale, de promovarea aiurea si fortata a numeroaselor femei din preajma sa si de lipsa de viziune politica pe termen lung, demonstrata in numeroase ocazii, de numele lui Traian Basescu se leaga lansarea celor mai importante teme ale Romaniei contemporane.

Niciun alt presedinte nu s-a intamplat (sa spunem asa de dragul fair-play-ului argumentatiei) sa atinga punctele sensibile ale societatii romanestii in felul in care a facut-o Traian Basescu. Ori acest lucru nu avea cum sa treaca fara a produce isterii in intreaga societate.

Daca Traian Basescu va cuceri inca o data functia de presedinte al Romaniei datorita naturii sale "omenesti, prea omenesti" ramane de vazut. Insa, cu siguranta, oricine va veni dupa Basescu la Cotroceni nu va mai putea sa faca politica fara a se raporta la predecesorul sau. Macar si pentru acest lucru, pe care l-a castigat deja, Traian Basescu a reusit sa intre in istorie.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Basescu alegeri prezidentiale 2009, #Basescu candidat prezidentiale , #presedinte