Basescu saluta respingerea amnistiei: Parlamentarii au inteles ca nu ei sunt stapanii legii

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 18:50
13932 citiri
Basescu saluta respingerea amnistiei: Parlamentarii au inteles ca nu ei sunt stapanii legii

Presedintele Traian Basescu a sustinut, miercuri, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in care a explicat cand isi va putea prelua mandatul noul ministru de Externe, a anuntat ca a incuviintat urmarirea penala a lui Cristian David si a cerut Guvernului sa prezinte urgent proiectul de buget.

Totodata, presedintele a salutat respingerea de catre Parlament a legii Amnistiei, precum si avizarea solicitarilor DNA de arestare preventiva sau incepere a urmaririi penale pentru mai multi senatori si deputati.

A fost prima iesire publica a sefului statului dupa victoria inregistrata de Klaus Iohannis in alegerile prezidentiale.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Am doar cateva elemente de interes public pe care vreau sa le fac cunoscute, pentru a nu exista semne de intrebare.

Despre noii ministri la Externe si Cultura

- Am decis sa fac numirea ministrului de Externe si Culturii simultan. Avem chestiuni de ordin legal care trebuiesc derulate inainte de numirea ministrului de Externe.

- Inainte de a fi nominalizat, am discutat cu domnul Mihnea Motoc si l-am asigurat de toata deschiderea mea. Este un excelent ambasador, va fi un excelent ministru de Externe. Dar trebuie duse pana la capat procedurile, pentru a preveni situatia de incompatibilitate pentru domnia sa.

- Prima actiune - demisia din corpul diplomatic. A doua - revocarea din functia de ambasador. Trebuie tinut cont de faptul ca functia de membru al Guvernului e incompatibila cu orice alta functie de autoritate cu exceptia celei de deputat, senator ori orice alta situatie prevazuta in constitutie.

- Trebuie sa existe decretul de incetare a mandatului de ambasador. Premierul trebuie sa contrasemneze si dupa ce se publica decretul de rechemare de la post, trebuie publicat in Monitorul Oficial decretul de numire, dupa care urmeaza juramantul.

- Am trimis decretul la Cancelaria premierului.

Basescu a semnat decretele de numire a ministrilor la Externe si Cultura - Cand depun juramantul (Video)

- Sa nu se speculeze pe tema sicanelor. In Constitutie, la art 91, se precizeaza ca presedintele recheama reprezentantii corpului diplomatic, dar la art. 100 se spune ca decretele emise de presedinte (...) se contrasemneaza de primul-ministru. E prevedere constitutionala precisa, decretul trebuie contrasemnat de primul-ministru.

- Nu exista niciun dubiu asupra oportunitatii si competentelor domnului Mihnea Motoc, dar trebuie sa nu il punem in incompatibilitate.

- La propunerea de ministru al Culturii nu pot avea obiectii, este a doua propunere. Chiar daca am vazut in presa ce s-a scris, CCR ma obliga sa semnez a doua propunere pe care o face guvernul, responsabilitatea ii apartine, eu nu o pot respinge.

- Imediat ce sunt indeplinite conditiile si pentru domnul Motoc, voi trimite decretele, deja semnate, la Monitorul Oficial.

Cristian David, acuzat de luare de mita, se apara: Sunt surprins de momentul ales

Solicitarea DNA de urmarire penala a lui Cristian David

- Alt subiect: solicitarea pe care am facut-o astazi pentru inceperea urmarii penale a fostului ministru Cristian David. In documentatia venita de la DNA se arata ca dansul ar fi suspect pentru incasarea unei mite pentru a inlesni emiterea de catre un prefect pentru un titlu de proprietate.

- Decizia mea nu inseamna ca domnul David e vinovat, el va merge in fata procurorilor.

Memorandum pentru militarii trimisi in Afganistan

- Astazi, la solicitarea MApN, a ministrului Finantelor, Bugetului si premierului, am aprobat un memorandum prin care pentru anul 2015 Romania isi mareste contributia cu militari in Afganistan cu maximum 450 de militari. Acum avem 200 de militari, care vor fi instructori in 2015 pentru fortele afgane, iar prin memorandum ne asumam si misiunea de protectie a fortelor in perimetrul si vecinatatea aeroportului din Kandahar cu pana la 420 de militari.

- Alaturi de cei 420 de militari vor indeplini misiuni si 21 de militari pentru misiuni logistice si lasam un numar de 9 militari ca rezerva.

Ambasadorii nu sunt vinovati pentru votul din diaspora

- Toti am vazut ce s-a intamplat la vot la Londra, Paris, Roma, Torino si in Spania. Am solicitat informatii ambasadorilor de la Paris, Londra, Roma si Madrid. Am primit in copie toate solicitarile facute de ei catre MAE, inainte si dupa turul intai.

- Toti au solicitat MAE marirea numarului de sectii de votare. As vrea ca romanii sa stie ca ambasadorii au informat corect, inclusiv ambasadorul de la Berlin, au cerut suplimentarea sectiilor. Daca este ceva de reprosat, nu este de reprosat ambasadorilor nostri din tarile in care au fost probleme.

Ponta, prima sedinta de guvern dupa ce a pierdut alegerile: Ce a zis despre buget

Ponta pleaca in concediu dupa esecul suferit la alegerile prezidentiale

Bugetul, prioritate zero

- Dincolo de atributiile pe care Parlamentul le-a exercitat in aceste zile, prioritatea majora este un proiect de buget. Companiile, firmele, cetatenii implicati in afaceri nu stiu cum sa isi proiecteze anul 2015 in lipsa bugetului si a informatiei daca vor creste sau nu taxele.

- Fac apel la Guvern, faptul ca premierul nu e in Bucuresti nu e o scuza. Cer ca Guvernul sa prezinte in cel mai scurt timp proiectul de buget, mai ales ca in spatiul public sunt discutii despre cresterea taxelor, alocarile pentru investitii, mediu sunt extrem de importante. Fac apel la vicepremierul Oprea la accelerarea procesului de pregatire a proiectului de buget si la punerea cat mai rapida in dezbatere.

Legea amnistiei a fost respinsa de Parlament

Despre legea Amnistiei si avizele cerute de DNA

- Salut initiativa presedintelui ales, Klaus Iohannis, cat si a premierului Ponta de a accelera procesele care s-au derulat in Parlament cu privire la respingerea legii Amnistiei si solicitarile DNA privind arestarea sau perchezitiile pentru unii membri ai Parlamentului. Daca acest lucru s-ar fi produs consecvent, Romania ar fi fost in Spatiul Schengen.

- Ma bucur mult ca in urma votului din 16 noiembrie parlamentarii au inteles ca nu ei sunt stapanii legii, ci legea e stapanul lor, si nu se pot aseza deasupra legii doar pentru ca sunt parlamentari. E un regret al meu ca nu am reusit in 10 ani de mandat sa ii conving ca nu au dreptul sa blocheze justitia.

- Sper ca vor crea partenerilor convingerea ca nu a fost o intamplare, de teama votului, ci au inteles ca parlamentul nu e deasupra legii, ci parlamentarii trebuie sa raspunda ca orice cetatean.

- Abia acum Akos Mora a inteles ca trebuie sa raspunda unei hotarari ICCJ, si nu sa se piteasca prin Parlament.

- Va multumesc, va doresc o seara placuta.

Romania cu doi presedinti

Presedintele Traian Basescu isi incheie al doilea mandat pe 21 decembrie la ora 24:00, conform Constitutiei.

Intre timp insa, Biroul Electoral Central urmeaza sa trimita rezultatele finale ale alegerilor din 16 noiembrie la Curtea Constitutionala, iar Curtea sa valideze alegerile.

Pasul urmator va fi depunerea juramantului in Parlament de catre presedintele ales, Klaus Iohannis. Augustin Zegrean, presedintele CCR, a declarat ca este foarte probabil ca aceasta ceremonie sa aiba loc vineri.

Prin urmare, timp de o luna, pana la predarea stafetei, Romania va avea doi presedinti, unul in exercitiu si altul ales.

Premierul Victor Ponta, care a pierdut alegerile prezidentiale in fata lui Klaus Iohannis, a decis sa plece in concediu, in conditiile in care doi noi ministri, de Externe si al Culturii, asteapta sa depuna jurmantul pentru a-si putea prelua mandatele.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...