Ziare.com

Basescu: Tinutul Secuiesc nu va capata niciodata autonomie (Video)

Luni, 02 Februarie 2009, ora 14:58

   

Basescu: Tinutul Secuiesc nu va capata niciodata autonomie (Video)
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Budapesta, ca Romania nu va acorda niciodata autonomie Tinutului Secuiesc deoarece, prin Constitutie, este definita ca un stat unitar suveran, in schimb sustine drepturile individuale ale minoritatilor.

Intrebat de un jurnalist maghiar cand va fi conferita autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, presedintele Traian Basescu a raspuns ca termenul cand acest lucru s-ar putea intampla este niciodata, informeaza Newsin.

"Acesta este niciodata, pentru ca Romania este definita ca stat unitar suveran si nu cred ca vreun politician roman ar avea o alta abordare decat Constitutia", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul unei intrevederi cu omologul sau maghiar la Palatul prezidential din Budapesta.

Seful statului a subliniat faptul ca Romania nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minoritati, dar, in schimb, Romania sustine fara rezerve drepturile individuale. Basescu a aratat ca minoritatile recunoscute oficial in Romania au dreptul de a studia in limba materna, de a-si pastra cultura si de a fi reprezentata politic in Parlament.

Pe de alta parte, presedintele Basescu a declarat ca este un "sustinator fervent" al sporirii autonomiei locale in mod egal pentru toti cetatenii Romaniei. "Eu consider ca, in mod egal, toti cetatenii Romaniei, indiferent de nationalitate, au nevoie de un grad ridicat de autonomie", a declarat presedintele.

La randul sau, presedintele Ungariei a sustinut ca relatiile dintre Romania si Ungaria sunt bune, dar acest fapt nu inseamna ca cele doua state nu pot avea opinii diferite. Solyom a aratat ca Ungaria nu pune la indoiala faptul ca politica Romaniei in privinta minoritatilor corespunde normelor europene.

Presedintele ungar a aratat ca unele state europene precum Finlanda sau Spania recunosc drepturi colective pentru minoritati, iar altele, ca si Romania, sustin drepturile individuale.

"In mod practic, autonomia culturala este recunoscuta si de Romania, diferenta este ca Romania nu o recunoaste ca un drept colectiv, ci ca un drept individual", a aratat Solyom.

Acesta a spus ca este dreptul suveran al fiecarui stat de a recunoaste sau nu principiul drepturilor colective, ceea ce nu inseamna ca Ungaria nu va continua sa sustina autonomia teritoriala a minoritatii maghiare din Romania in cadrul limitelor impuse de Constitutia romana.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5500 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sper ca, de data aceasta, maghiarimea sa fi inteles

Maghiarii romani nu cunosc sau nu vor sa recunoasca (virgula) Constitutia Romaniei. De acum sper ca vor aprofunda-o mai bine si vor vedea pana unde-si pot "intinde" pretentiile teritoriale. Am zis.

 

Le da nas imediat PNL-ul

Ca sunt suferinzi in opozitie. Sa vezi ca se strica repede caruta coalitiei si PSD va fi gata sa se alieze cu oricine. Doar au mai facut-o.
Sa te tii atunci pretentii de la unguri.

Vor avea autonomie! Dar fata de Budapesta.

Este posibil ca foarte curand, autonomia maghiarilor sa devina realitate. Dar nu a maghiarilor din Romania ci a celor din ...Ungaria! La modul in care functioneaza econoimia Ungariei in acest moment si la perspectivele care se intrevad pentru Ungaria, in foarte scurt timp PIB-ul pe cap de locuitor al Romaniei il va depasi pe cel al Ungariei, in mod implicit nivelul de trai din Romania fiind superior celui din Ungaria. Atunci maghiarii din Ungaria vor putea opta pentru o autonomie fata de Budapesta in schimbul alipirii la Romania. Ca fuga este rusinoasa dar sanatoasa!

Cand poti cere o autonomie ?

Poti cere o autonomie, atunci cand traiesti pe teritoriul tau,dar care la momentul de fata,teritoriul ti-a fost smuls de un imeriu.Romania nu a fost nici o data imperiu,iar maghiarii romani nu au fost niciodata asupriti datorita imperiului roman, ca sa aibe motive si dreptul de a cere autonomie.
Autonomie pot cere romanii din Bucovina,cei din ungaria,dar nu si invers.

tare destept esti

.

INCA 10% PENTRU BASESCU!

Felicitari domnule presedinte!
Raspunsul la interpelarile din Budapesta sunt fara echivoc!
Strategia dvs atat interna cat si externa corespunde aspiratiilor celor mai multi romani!

 

subscriu si,

As mai adauga;aceleasi raspunsuri,fara echivoc ar trebui date si in probleme care sunt pasibile de interpretari ca;justitie,sanatate,buget.Totul trebuie spus clar si raspicat,fara interpretari sau ocolisuri,doar DA si NU.

Ai dreptate domnule,Radu,

Presedintele Basescu, a pus punctul pe "i" !

BRAVO

BASESCULEEEE!!!!TE-AM URAT, DAR MI-AI DEVENIT SIMPATIC!BRAVO,IN SFARSIT AVEM UN PRESEDINTE CE SPUNE CLAR CEEA CE ROMANII MAJORITARI VOR:FARA TENSIUNI INTERETNICE ARTIFICIALE:UNGURII AU TOATE DREPTURILE,AU VOIE DE LA GRADINITZA LA UNIVERSITATE IN LIMBA MAGHIARA ,AU PARTID ETNIC.UNGURILOR,RESPECTATI CONSTITUTIA TZARII.DACA N U ,MERGETI IN UNGARIA!N-AVEM NEVOIE NICI NOI SI NICI VOI DE PROBLEME!NU VA PUNETI CU NOI CA NE-AM CAM SATURAT!

 

Las' ca vine PNL cu UDMR si cu PSD la guvernare si da autonomie peste tot

Si la hotii de la Craiova, si la cei din Constanta, si in Har-Cov.

PRESEDINTELE a dat un raspuns ...

pertinent, la vesnica intrebare impertinenta a ungurilor !

 

Corect, domnule Presedinte!

In mod normal, Presedintele nici nu putea da alt raspuns acestei intrebari. Dealtfel nici macar minoritatea maghiara din Romania nu mai are ca prioritate obtinerea autonomiei, constienti fiind ca autonomia nu le-ar pune paine pe masa. Ba dimpotriva. Totusi, din motive pur politicianiste o mare parte a liderilor maghiarimii flutura stindardul autonomiei, aceasta fiind singura gaselnita cu care mai pot stoarce voturi de la creduli.

 

Vizita lui Basescu

Ai dreptate intr-un fel. Dar modul in care se pune problema autonomiei este falsa. Exista mentalitati si culturi diferite care tind sa-si rezolve problemele locale sau regionale in modul lor specific. Acest lucru nu este indreptat impotriva altora. In multe tari din Europa exista comunitati care au un statut in cadrul statului. Pentru a lamuri aceasta problema trebuie purtat un dialog civilizat intre partile implicate.

CU TOT RESPECTUL...

Cu tot respectul pentru pozitia avuta, va anunt, d-le presedinte, ca in tinuturile respective s-a facut o epurare etnica atit de mare, incit,dupa parerea mea, nici nu mai e nevoie de o granita naturala sau artificiala...Romanii, cei care au rezistat, nu se pot descurca decit daca stiu ungureste...Atita vreme cit UDMR-ul acest permament la putere a facut in 18 ani numai in a-si atinge telul -lb.maghiara,scoli,universitati,la toate institutiile publice OBLIGATORIU limba maghiara, restul sint vorbe bune pt. neavizati...

 

Este corect

1. In primul rand ar trebui definit termenul "autonomie" pentru ca se fac multe confuzii si interpretari gresite. Banuiesc ca este vorba de o autonomie fiscala (practic o auto-gospodarire), nu cred ca se poate merge pana la Parlament propriu si legi proprii, total separate de cele ale statului. De iesirea unor teritorii dintre granitele statului - nici vorba, asta nu se poate obtine, eventual, decat prin miscari foarte violente (razboi) gen Kosovo. O alta organizare este statul federal care inseamna (anumite) legi locale si legi federale respectate de toate sub-statele, armata comuna, moneda comuna etc. Deci si in cazul unei federatii o regiune nu poate fi total de capul ei.
Autonomia (ca definitie de dictionar) se foloseste in legatura cu o regiune IN INTERIORUL UNUI STAT, pentru ca daca regiunea ar fi total independenta, ar fi vorba de un alt stat. Concret, in cazul populatiei maghiare, atat timp cat sunt cetateni romani in interiorul Romaniei, ei raman cetateni romani (chiar autonomi fiind) si pamanturile lor raman intre limitele granitelor Romaniei.
2. Raspunsul Presedintelui Basescu este corect, nu se poate da autonomie numai unei parti din populatia tarii. Legea autonomiei teritoriale trebuie aplicata la nivelul intregii tari, impreuna cu domeniile care fac obiectul autonomiei.

 

MAGHIARII

I ROG PE ROMANII SA MAI CIRCULE SI PRIN REGIUNILE ROMANIEI, SA VADA CUM STA SITUATIA CU ROMANII.

 

!!!???

eeeeeeeeee.....
iiiiiiiiiii .....

Tinutul secuiesc

Treaba este ,...ca distanta dei Harghita si Covasna, este cam mult prea mare pana in Ungaria !,ca sa sape tuneluri ca cele din Gaza !.(Chiar deca ar avea AUTONOMIE !)
...! Ce s-ar intampla deca ???, TOATE produsele din aceasta "autonomie", ar fi BOICOTATE de TOTI ROMANII, iar TOATE caile de circulatie si comunicatiile , de intrare si iesire , ar fi ERMETIC TAIATE cu exteriorul acestor anclave ???
Ar sari ungurimea pe pereti?.
Dar pastorul "Revolutiei"de la Timisoara , LasloTokes ?...propagandistul SOVINIST ajuns prin DEMOCRATIA Romaniei, ...deputat la Bruxelles !???

 

nici nu stiti ce inseamna autonomia

mai documentati-va

 

lasati judetele asa cum sunt I

ati vazut, unde ar duce, acum, revizuirea constitutiei, cu "faimosul" decalog?
daca vrem stat unitar conf. Constitutie "ARTICOLUL 1(1) Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil",
lasati judetele asa cum sunt- sunt ceva specific tarii noastre. numai necunoscatorii(n. dupa '50) nu stiu sau nu vor sa stie ca in anii '50-'60 am trecut prin experienta regiunilor si raioanelor. dezavantajul acelor regiuni a fost ca numai in resedinta regiunii, unde era grosul administratiei, se investea , construia, sistematiza, dezvolta. astfel, in fosta regiune banat (actualele judete timis, arad, caras-severin) totul se intimpla numai in capitala regiunii- timisoara, idem, in hunedoara( actualele judete hd si alba) totul se intimpla numai in capitala regiunii Deva-Hunedoara, idem, in oltenia, dobrogea, galati, etc., celelalte orase de rangul 2,3, ca de ex: aradul,alba-iulia, resita, pitestiul, slobozia, slatina, vasluiul, tulcea, braila, sa, (au trecut prin ele pe vremea aceea), erau ramase mult in urma (fata de capitalele de regiune), erau niste "locuri unde nu se intimpla nimic".
odata cu renuntarea la regiuni si organizarea pe judete (anii '60-'70) s-a echilibrat dezvoltarea tuturor districtellor, oraselor si comunelor tarii. in plus, populatia tarii s-a omogenizat.
altfel, "fatal error !"
o solutie pt.accesarea fondurilor ue pe regiuni ar fi: inserarea in arborele organizational administrativ local/central a unui strat supra judetean-"regiunea", care va fi reuniunea formala de citeva judete(actuale) in jurul unui judet pivot, cu pastrarea bazei actualei organizari pe judete. in capitala judetului pivot vor fi citiva functionari publici care vor face link-ul, cu celelate judete din regiune, pt. anumite proiecte punctuale(sistem care este implementat in prezent si poate fi perfectionat).
vezi si ****://www.gardianul.ro/index.php?date=1231970400
pt. a da de lucru ceva strategic cj,infiintatarea de companii judetene pt mari investitii sub coordonareapresedintii cj, care au tot intersul si putinta sa realizeze tronsonul de autostrada, devine targetul lor politic-vezi soseaua de centura pitesti realizata cu forte proprii.vor sta calare pe lucrari pina se vor realiza, ca pe vremuri prim-secretarii. nu tot asta clameaza toti: descentralizare!. intii cu munca in judet! in prezent, e bine ca desi platim valuta forte,care n-o avem, atit pt. proiectare(cind inainte aveam IPTANA), executie(cind inainte aveam CCCF,ACCFDP, sa), receptie(cind inainte aveam dirigintii de santeier ai beneficiarului), prin diferite chichite avocatesti executantii straini bat pasul pe loc? presedintii cj se vor lua la intrecere care vor finaliza primii.in plus, constructoriilocali vor putea utiliza si alte lucrari mari ca: sere, porturi, aeroporturi, canale de irigatii, blocuri de locuit,izolarea blocurilor e inceputa deja de cetateni.
absorbind forta de munca disponibilizata si alti tineri fara servici,educati astfel prin munca, nu alba-neagra.

 

base

foarte interesant toti i-i dati dreptate d-nului presedinte,si-l felicitati pt atitudinea ferma fata de anumite pretentii ale unora.tin s-a precizez ca a luat atitudine si in cazurile de coruptie ,din politie din justitie ,si cu toate acestea o buna grupa de politicieni322la numar l-au contestat.oare de ce????.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor