Iar mi-i face Traian Basescu pe micuti (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 23:20
16465 citiri
Iar mi-i face Traian Basescu pe micuti (Opinii)

Ultimele evenimente petrecute in politica romaneasca sunt... fara cuvinte. Burlesc - ar fi un cuvant care ar insuma o buna parte din trasaturi, dar nu pe toate.

Restul au fost folosite oricum in exces pana acum, nici macar nu mai are sens sa le adunam inca o data pe toate la un loc. E putin din fiecare in sirul de evenimente care debuteaza cu Traian Basescu alergand cu niste foi la Bruxelles dupa liderii europeni, tragandu-i de maneca si - spre surprinderea tuturor - inmanandu-le ca un postas grabit plicul surpriza.

Evenimentul se intampla vineri. Crin Antonescu, intrebat de jurnalisti in aceeasi zi daca are idee despre ce s-ar putea afla pe acele foi, a declarat senin ca stie, dar nu spune. Desi suna la fel de suprarealist ca si presedintele care alearga cu foile in mana dupa Barroso, replica lui Antonescu nu avea sa fie nici macar culmea momentului.

Seara, presedintele avea sa declare presei ca evident ca a vanturat hartiile in vazul camerelor tocmai sa vada tot poporul, dar nici el nu a vrut sa spuna ce anume se afla in randurile presupuse a fi scrise. Exceptand faptul ca ar fi putut sa le inmaneze poze din superba noastra tara, dinaintea ultimei lovituri de stat data de popor la alegeri.

Ziua de sambata avea sa aduca o stire care, desi ar putea explica intr-o oarecare masura faptele presedintelui de la Bruxelles, arunca totusi si mai mult mister asupra actiunilor celor mai importanti trei politicieni din Romania: Traian Basescu, Victor Ponta si Crin Antonescu. Vestea ca ultimii doi, insotiti si de Liviu Dragnea, au fost miercuri seara la Palatul Cotroceni unde au avut o intalnire informala cu presedintele, despre care nici nu vor sa spuna nimic mai mult decat atat, cade ca o bomba in platourile Antenei 3.

Stirea face intr-adevar senzatie. In presa apar titluri de genul "Imi vreau votul inapoi!". In platouri se recunoaste in disperare ca "am votat ca prostii". Posibilitatea ca liderii fostei Opozitii, blagosloviti cu un vot aproape unanim la alegeri, ar fi putut sa se fi inchinat la Cotroceni si sa bata complice palma cu Traian Basescu - fostul "Satana" pentru Ponta, "codoasa batrana" a politicii pentru Antonescu - a zguduit multe minti, altfel destul de asezate si linistite.

Nu e deloc usor, intr-adevar, sa suporti gandul ca oamenii in care ti-ai pus increderea ani de zile, ca in niste salvatori, se duc sa se ploconeze in fata raului absolut - asa cum ei au insistat sa spuna ca sa atraga cat mai multi simpatizanti de partea lor.

In timp furia si ciondaneala lor i-a transformat pe simpatizanti in talibani, iar cotcariile lor nu avea cum sa nu fie primite cu furie si un sentiment de tradare de catre cei care visau ca, odata declarati invingatori, il vor rapune definitiv pe tiranul de la Cotroceni.

Intr-un fel sunt de inteles toti cei dezamagiti. Pentru ca oricat vor insista cei trei ca intalnirea a fost informala si nu dau detalii, daca au fost la Cotroceni, inseamna ca au fost chemati si au raspuns prompt toti si fara prea multe comentarii. Iar cand Crin Antonescu spunea vineri ca stie ce s-ar putea afla intre foile cu care Basescu ii momea pe liderii UE, s-ar putea sa fi fost mai degraba atunci sincer si sa stie decat sambata cand declara cu sictir si inconstienta ca a raspuns "la deruta" si nu stie, evident, ce se afla in acele hartii ale presedintelui.

Pentru ca el stie ca Traian Basescu ar fi putut sa le inmaneze liderilor europeni stenogramele intalnirii de miercuri noaptea, cu angajamentele si intelegerea incheiata cu liderii USL.

Adica o fotografie cu palma batuta pe ascuns de Crin Antonescu si Victor Ponta cu Traian Basescu. Toate facute de dragul Uniunii Europene si statului de drept, evident! In cazul asta, sa nu-i faca al' batran ca pe ultimii basisti in viata?

As dori sa nu-i vad cum vor sari in sus ca arsi, luni seara, cand jucatorul va iesi si le va intoarce foaia in fata.

#Traian Basescu presedinte, #desemnare candidat prim ministru, #Crin Antonescu lider USL, #Victor Ponta premier , #presedinte