Globe and Mail, despre umorul lui Basescu: Sa nu radeti, dar Romania vrea in zona euro!

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 20:16
7770 citiri
Globe and Mail, despre umorul lui Basescu: Sa nu radeti, dar Romania vrea in zona euro!

Jurnalistii de la publicatia nationala a Canadei se distreaza pe seama presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si spun ca are, intr-adevar, simtul umorului daca poate sa declare ca, in ciuda unei datorii externe de aproape 100 de miliarde de euro, Romania tot mai vrea in zona euro.

"Imi place de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Chiar are simtul umorului" daca a declarat ca, in ciuda problemelor pe care le are, Romania tot mai vrea in euro, comenteaza jurnalistul Michael Babad in editia de joi a The Globe and Mail.

"Dupa ce s-a intalnit azi (joi - n.red.) cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele roman le-a spus ziaristilor ca da, intr-adevar, Romania tot mai vrea sa adere la zona euro, chiar si in conditiile in care tara se confrunta cu probleme economice majore. Dupa o asa declaratie, a glumit cu jurnalistii si le-a cerut sa nu rada", potrivit aceleiasi publicatii.

"Noi nu credem intr-o Europa divizata", a tinut sa sublinieze seful de stat roman, care si-a exprimat speranta ca Romania se va alatura in 2015 celor 17 state membre UE care utilizeaza deja moneda unica.

The Globe and Mail mai scrie ca CE a revizuit in usoara crestere prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an, de la 1,5% la 1,7%, potrivit prognozei de toamna a institutiei. Pentru 2012, Comisia Europeana se asteapta ca Produsul Intern Brut sa creasca cu 2,1%, dupa ce in prognoza anterioara CE estima ca economia Romaniei va avansa cu 3,7%.

In noul raport, CE se asteapta la o inrautatire a deficitului public, de la 4,7% din PIB in 2011 si 3,6% din PIB in 2012 cat se estima in prognoza de primavara, la 4,9% din PIB in acest an si 3,7% din PIB in 2012.

In ceea ce priveste inflatia, analistii institutiei se asteapta ca indicele armonizat al preturilor de consum sa scada la 3,4% in 2012, de la 5,9% in acest an. Aceste cifre sunt mai mici decat cele prezentate in prognoza de primavara, cand se estima ca preturile de consum vor creste cu 6,7% in acest an si cu 4,0% anul viitor.

In ceea ce priveste rata somajului, aceasta va scadea la 7,8% in 2011, de la 8,2% in 2011. In prognoza anterioara, CE estima ca rata somajului va fi de 7,2% in 2011 si 6,8% in 2012.

Citeste si:
PSD anunţă că va vota împotriva Guvernului Cioloş
PSD anunţă că va vota împotriva Guvernului Cioloş
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, înainte de şedinţa plenului reunit în care se va da votul de încredere pentru Cabinetul Cioloş că social-democraţii vor vota împotrivă....
LIVETEXT Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Mesajul liderului USR dinaintea votului
LIVETEXT Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Mesajul liderului USR dinaintea votului
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Sursa: Ziare.com