Traian Basescu, dupa summit-ul NATO: Ne-am facut treaba, Romania e in siguranta

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 18:56
16638 citiri
Traian Basescu, dupa summit-ul NATO: Ne-am facut treaba, Romania e in siguranta

Presedintele Traian Basescu a sustinut, vineri, o declaratie de presa dupa incheierea summit-ului NATO ce a avut loc in Tara Galilor, prilej cu care a anuntat ca toate obiectivele stabilite la Bucuresti au fost atinse.

Seful statului a subliniat faptul ca acesta a fost un "summit al solidaritatii, care a revitalizat organizatia", o reuniune la care s-a dat un semnal extrem de puternic ca, la orice risc, in legatura cu membrii aliantei, toata organizatia e gata sa reactioneze.

De asemenea, presedintele a subliniat ca "libertatea nu e gratis", asa ca statele membre NATO trebuie sa isi respecte angajamentul asumat de a finanta fortele armate cu 2% din PIB.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT declaratia sefului statului:

- A fost un summit extrem de important, care a prefigurat noile misiuni ale Aliantei de dupa misiunile din Afganistan.

- Acest summit a demonstrat ca nu exista sefi de stat sau de guvern care sa nu fi inteles misiunea NATO.

- As spune ca este un summit care da un semnal extrem de puternic ca, la orice risc, cat de mic, in legatura cu membrii Aliantei, toata organizatia este gata sa functioneze.

- Sigur, mai este un mesaj, dincolo de mesajul de solidaritate, si anume acela ca libertatea nu este gratis si asta trebuie sa inteleaga toti demagogii, indiferent unde se afla in interiorul acestei organizatii.

- In ceea ce priveste obiectivele noastre, toate au fost atinse.

- Acest summit a adoptat 20 de documente. 5 sunt publice si 15 secrete.

- S-a decis prezenta NATO pe teritoriul Romaniei. Vreau sa fac o clarificare pentru ca s-au lansat foarte multe informatii eronate.

- Foarte multi am vazut ca ati transmis ca vor fi baze militare in Romania. Romania are doua baze militare: Deveselu si Mihail Kogalniceanu. Planul de actiune mareste prezenta militara pe teritoriul Romaniei.

- Acum avem circa 1.400 de militari americani. Aceste efective vor creste, important este ca exista un plan, ca se stie de unde vin aceste trupe.

- Vom avea o structura de comandament NATO. Avem infrastructura necesara.

- Extrem de important pentru Romania este ca Marea Neagra este mentionata in documentele NATO ca avand o importanta deosebita pentru securitatea euroatlantica.

- Programul de amplasare a elementelor scutului antiracheta se desfasoara in parametri normali.

- Romania s-a angajat sa participe cu 220 de militari in Afganistan. Am primit solicitari sa preluam paza a doua aeroporturi, inca nu avem o hotarare a CSAT si vom stabili acasa.

- As spune ca ne-am facut treaba, ca Romania este in siguranta.

- NATO nu s-a angajat pentru niciun sprijin militar pentru Ucraina. S-a angajat la sprijin militar pentru toate tarile din flancul estic. Sunt patru fund-trust-uri pentru Ucraina, dar asta nu inseamna interventie militara. Sa speram ca luni, la Bruxelles, si UE va face pasul urmator, o noua faza din pachetul trei de sanctiuni, la adancirea lor.

- Nu sunt increzator in armistitiul semnat azi, dimpotriva nu vad o evolutie favorabila pentru integritatea teritoriala a Kievului (...) Ma tem ca o sa plece si bucatele din sud, intr-o Transnistrie mult mai mare a Ucrainei.

- (despre R.Moldova) A fost o batalie a noastra sa o introducem in doua programe, crearea unei platforme de interoperabilitate a armatei sale cu armatele NATO si construirea capabilitatii de aparare a Moldovei.

- Actiunile Rusiei nu au facut decat sa trezeasca NATO. Astazi, termenul "irational" s-a folosit in Consiliul NATO, de presedintele Van Rompuy si de alti sefi de stat si de guvern.

- Romania trebuie sa ajunga la buget de 2% din PIB pentru aparare.

- Marile puteri isi fac datoria, dar ar vrea sa vada ca si statele mai mici isi fac treaba.

- In perioada de criza, Romania a achizitionat 6 nave de transport si a saptea soseste in urmatoarele luni. La fel, Romania a achizitionat si a platit circa 60 de transportoare Piranha si a declansat programul de achizitie F16. Nu suntem o tara care a stat sa vada cum e cu criza si nu a facut nimic pentru propriile forte armate. Dar putem sa facem ceva mai mult, daca asezam si securitatea printre prioritatile noastre.

- Avem infrastructura necesara pentru comandament.

Intrebari

- (spuneati ca Rusia considera Marea Neagra lac rusesc) O facem lac NATO. Am mai spus un lucru - ca Gazprom este mai eficient decat Armata Rosie. Se confirma ca foarte multe state cu dependenta majora au probleme pana se adapteaza la nevoia de a se lua sanctiuni, dar s-au adaptat.

- (ati luat legatura cu Juncker despre comisar?) Nu am timp de asa ceva. Eu am fost aici la munca.

Preocuparile legate de Federatia Rusa au reprezentat principalul motiv pentru care Romania a aprobat operatiunile unor avioane de lupta ale NATO pe teritoriul sau, a declarat vineri presedintele Traian Basescu, la postul BBC Four.

Aflat la Newport (Marea Britanie), la summitul NATO, seful statului roman a spus ca decizia, luata miercuri intr-o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), "este parte a ideii noastre conform careia flancul estic al NATO trebuie consolidat din punct de vedere militar pentru ca tarile noastre se afla sub aceasta presiune a Federatiei Ruse".

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Traian Basescu summit NATO, #summit NATO Tara Galilor , #presedinte