WikiLeaks: Basescu, mai popular dupa eliberarea jurnalistilor rapiti in Irak

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 10:32
1551 citiri
WikiLeaks: Basescu, mai popular dupa eliberarea jurnalistilor rapiti in Irak
Foto: Arhiva

Pe 23 mai 2005, ziua in care cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak se intorceau in Romania, o telegrama a ambasadei SUA de la Bucuresti nota ca eliberarea lor a fost o surpriza si pentru diplomatii americani.

"Desi actiunile romanesti care au dus la eliberare raman neclare, Basescu creste din punct de vedere politic, iar majoritatea comentatorilor politici ii lauda eforturile facute in timpul crizei", scria diplomatul american in cablograma publicata de Kamikaze.

In nota diplomatica se mai arata ca "in timpul crizei, ambasada a lucrat indeaproape cu Guvernul Romaniei in asigurarea unui schimb constant de informatii".

Totusi, in zilele de dinaintea eliberarii celor trei jurnalisti, "Guvernul a fost relativ tacut si nu a existat niciun indiciu privind eliberarea iminenta a ostaticilor".

"Declaratia lui Basescu potrivit careia cazul este 'foarte complex' a atins o coarda sensibila printre multe persoane din presa romana si printre analistii independenti autohtoni. De atunci inainte, perceptia centrala a fost ca rapirea a fost orchestrata de catre un bogat om de afaceri siriano-roman Omar Hayssam", se mai arata in cablograma.

O alta telegrama redactata la Bucuresti arata ca, in timp ce circumstantele din jurul rapirii si eliberarii raman neclare, "este evident ca Basescu inregistreaza o crestere acum in randul opiniei publice".

#wikilekas romania cablograme, #wikilekas basescu jurnalisti rapiti irak , #presedinte
Comentarii