Tal Silberstein: Daca nu isi schimba stilul, Traian Basescu va pierde

Luni, 23 Iunie 2008, ora 10:05
4783 citiri
Tal Silberstein: Daca nu isi schimba stilul, Traian Basescu va pierde

"Daca aceasta campanie s-ar fi bucurat de o atentie suficienta din partea presei, Blaga ar fi castigat, pentru ca a avut un program mult mai bun decat contracandidatul sau si a atins cateva probleme importante cu care se confrunta Bucurestiul", sustine Tal Silberstein, consultantul politic al premierului.

Intr-un amplu interviu acordat cotidianului Jurnalul National, controversatul analist vorbeste despre culisele colaborarii cu premierul Calin Popescu Tariceanu, dar si despre indelungata sa relatie de prietenie cu Vasile Blaga sau inceputurile sale in Romania, alaturi de Traian Basescu.

Silberstein spune ca, din experienta acumulata in ultimii ani petrecuti in Romania, a inteles ca electoratul roman este gata sa schimbe oamenii din functie, atunci cand nu ii sunt pe plac.

Primul sau contract a fost semnat cu Traian Basescu, pe vremea cand acesta ocupa functia de primar al Capitalei. "Ne-am intalnit in Viena pe vremea cand era primar si am petrecut impreuna cu el doua zile interesante, timp in care mi-a povestit totul despre Romania. Apoi, practic m-a fortat sa vin aici". Legatura a fost rupta insa din cauza unor "neintelegeri contractuale".

"Daca nu isi schimba stilul, in opinia mea, ii va fi greu sa isi mentina cota de popularitate", spune Silberstein despre presedintele Traian Basescu. Lucru confirmat de un sondaj national realizat in urma cu doua saptamani, potrivit caruia "48% dintre respondenti au fost de acord cu urmatoarea afirmatie: 'Conceptia lui Traian Basescu asupra mandatului prezidential a adus haos in politica din Romania si a ingreunat activitatea guvernului'".

In schimb, Tariceanu este preferatul lui Tal Silberstein. "Tariceanu este, poate, persoana cu care imi place cel mai mult sa lucrez. Si, spunand asta, s-ar putea sa am necazuri cu ceilalti premieri cu care am lucrat, dar sunt foarte sincer!", marturiseste acesta.

"Sunt convins ca premierul Tariceanu, daca ar fi fost presedinte, ar fi fost unul foarte bun. Cred, de asemenea, ca, daca Adrian Nastase ar fi castigat alegerile, ar fi fost un presedinte bun", completeaza Silberstein.

Acesta mai sustine ca politicienii care se bazeaza mai mult pe conflict vor pierde si ii sfatuieste pe oamenii politici sa fie mai preocupati de interesul public, decat sa se lupte intre ei.

Pe de alta parte, consultantul politic spune ca cele trei partide importante din Romania sunt in stare sa supravietuiasca si daca liderii lor de astazi sunt inlaturati.

"Liderii de partide vin si pleaca, partidele supravietuiesc pe termen lung chiar si in urma celor mai influenti lideri. Fara indoiala, Traian Basescu a contribuit la formarea PD si l-a adus aici unde este. Dar, acum, PD-L este un partid stabil, un partid puternic. Nu cred ca exista pe lumea asta un om care sa nu poata fi inlocuit", crede Silberstein.

Acesta se arata extrem de increzator in sansele PNL de a rasturna actuala ierarhie a partidelor. "Fara indoiala, in mintea mea, PNL are sanse sa castige alegerile. Cred ca premierul Tariceanu face o treaba impresionanta in dezvoltarea economica si in rezolvarea problemelor sociale. Cred ca lumea incepe sa inteleaga rolul PNL, mana forte cu care premierul conduce tara si faptul ca acesta are o calitate necesara in Romania: competenta economica. De aceea cred ca PNL are sanse sa devina primul partid din Romania", conchide analistul.

Tal Silberstein a venit in Romania ca reprezentant al "Greenberg, Carville & Shrum", compania americana de consultanta, formata de israelienii care au condus campania lui Ehud Barak impotriva lui Benjamin Netanyahu in 1999 si strategul lui Bill Clinton (James Carville). Din 2006, GCS a incheiat un parteneriat cu firma lui Dan Andronic, aducandu-l si pe Arthur Finkelstein. Tal Silberstein detine 25% din Multimedia Political Communication.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Tal Silberstein, #Traian Basescu, #Calin Popescu Tariceanu, #sondaj, #Vasile Blaga , #stiri Traian Basescu