Consilier prezidential: Presedintele si premierul trebuie sa discute despre Consiliul European

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 18:44
3425 citiri
Consilier prezidential: Presedintele si premierul trebuie sa discute despre Consiliul European

Consilierul prezidential pentru Afaceri Europene, Bogdan Manoiu, spune ca presedintele si premierul ar trebui sa discute despre Consiliul European care incepe joi, insa ca Traian Basescu nu are nevoie de mandat pentru a merge la Bruxelles, chiar daca va discuta pe baza unor documente la elaborarea carora au participat membri ai Guvernului.

"De discutat trebuie sa discute (presedintele si premierul - n.red). E normal sa discute, temele de pe agenda Consilului European sunt in continuitatea celor de la Consiliul de Ministri.

De exemplu, agenda Consiliului European care incepe maine a fost discutata pe componente de Consiliul Afaceri Generale si Consiliul Afaceri Externe.

Toate temele au fost discutate de reprezentantii Guvernului Romaniei, care in acest caz au provenit din partea Ministerului Afacerilor Externe (ministrul de Externe la CAE si secretarul de stat pentru Afaceri Europene la CAG - n.red.). Astfel, discutia la care faceam referire mai devreme se poate considera realizata, documentele de acolo stand la baza pregatirii participarii la Consiliul European", a explicat Manoiu pentru Ziare.com.

"Conform practicii - respectata la toate reuniunile Consiliului European de pana acum - in delegatia presedintelui au fost reprezentanti ai Guvernului", a adaugat consilierul lui Traian Basescu.

Nu-i trebuie mandat

Bogdan Manoiu spune ca, in ciuda faptului ca ar fi util ca presedintele si premierul sa discute pe tema Consiliului Europea, seful statului nu poate primi mandat de la premier.

"Pentru asta v-as indruma catre deciziile relevante ale Curtii Constitutionale. Daca va uitati in decizia adoptata in contextul examinarii legii Parlament-Guvern, veti observa mai clar distinctia referitoare la presedinte si premier.

Legat de subiectul in discutie, Curtea a stabilit ca presedintele are un rol care ii este originar, spre deosebire de Guvern care are un rol derivat. Puterea pe care presedintele o exercita este o putere proprie institutiei presedintelui, existand posibilitatea ca aceasta sa fie expres delegata Guvernului, respectiv reprezentantului acestuia. In aceasta discutie, trebuie avuta in vedere si decizia adoptata

de Curte inainte de Consiliul European din iunie, cu privire la chestiunea reprezentarii", a explicat Manoiu.

Presedintele Traian Basescu va reprezenta Romania la summitul Consiliului European din 18-19 octombrie, dupa ce Curtea Constitutionala i-a dat dreptate in aceasta privinta in disputa cu premierul Victor Ponta.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Traian Basescu Victor Ponta Consiliul European, #Bogdan Manoiu Traian Basescu Victor Ponta , #Victor Ponta