Descoperire alarmantă privind consumul unei băuturi non-alcoolice: Provoacă o boală gravă pe neștiute

Joi, 21 Martie 2024, ora 01:42
6195 citiri
Descoperire alarmantă privind consumul unei băuturi non-alcoolice: Provoacă o boală gravă pe neștiute
Băuturile dulci sunt nesănătoase pentru organismul uman FOTO: AHA

Un studiu realizat de către experții din Statele Unite și prezentat la Conferința Asociației Americane a Inimii de la Chicago a făcut o descoperire alarmantă pentru sănătatea oamenilor. Savanții au constatat că băuturile dulci non-alcoolice sunt legate de un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.

Consumul regulat de băuturi dulci și sucuri de fructe în timpul copilăriei și adolescenței poate fi asociat cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 la băieți decât la fete, potrivit cercetărilor preliminare, scrie Medical Xpress. Recomandarea medicilor este de a înlocui aceste băuturi dulci cu fructe proaspete în alimentația de zi cu zi.

„Deși aceste constatări sunt preliminare, ele susțin dovezile existente despre relația potențială dintre băuturile cu adaos de zahăr și riscul pe termen lung de diabet de tip 2 la copii”, a declarat investigatorul principal Soren Harnois-Leblanc, dietetician și cercetător post doctoral în departamentul de medicină de la Harvard Pilgrim Health Care Institute și Harvard Medical School, ambele din Boston.

Se strânge lațul în jurul lui Putin: Paradisul rușilor închide ușa din spate a Moscovei sub presiunea SUA VIDEO

„Medicii pediatri și alți profesioniști din domeniul sănătății ar trebui să avertizeze pacienții tineri și părinții lor cu privire la băuturile dulci și sucuri de fructe atunci când discută despre obiceiurile alimentare sănătoase”, a spus expertul american.

Conform unei fișe informative din 2022 a Asociației Americane a Inimii despre băuturile dulci, aproape două treimi dintre copiii și adolescenții din SUA consumă cel puțin o băutură cu zahăr, cum ar fi sifon, limonadă sau o băutură energizantă, în fiecare zi.

De asemenea, observă că, pe lângă creșterea în greutate, consumul de prea multe alimente cu adaos de zaharuri, în special din băuturi dulci, crește riscul de a dezvolta boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și carii dentare.

Descoperire gravă a medicilor din SUA: Regula de 8 ore privind mesele, risc cu 91% mai mare de deces cardiovascular

Folosind datele din Project Viva, un studiu pe termen lung în curs de desfășurare asupra femeilor și copiilor lor din estul statului Massachusetts, care a început în 1999, cercetătorii au explorat dacă consumul de băuturi dulci, sucurile de fructe și consumul de fructe proaspete au fost asociate cu markeri pentru dezvoltarea diabetului de tip 2.

Studiul a constatat că fiecare porție zilnică de băuturi dulci (aproximativ 8 uncii) în timpul copilăriei și adolescenței la băieți a fost asociată cu o creștere de 34% a rezistenței la insulină; o creștere cu 5,6 miligrame pe decilitru (mg/dl) a nivelului de glucoză și o creștere cu 0,12% a nivelurilor de HbA1c la sfârșitul adolescenței.

Asociațiile dintre consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr și rezistența la insulină, nivelurile de glucoză din sânge și nivelurile crescute de HbA1c în rândul băieților au persistat atunci când au fost luați în considerare alți factori de sănătate, familial și social.

Cea mai letală boală din lume lovește necruțător, fără să știi: Acum vine de la 35 de ani, creștere uriașă de 57%

Cercetătorii au analizat datele copiilor celor 2.128 de femei însărcinate care au avut copii în timp ce erau înscriși în Proiectul Viva. Cercetătorii au evaluat frecvența consumului de băuturi dulci, sucuri de fructe și consumul de fructe proaspete (pe baza dimensiunilor standard de porție) din chestionarele completate de părinte la vârsta copilului de aproximativ 3, 8 și 13 ani; și a măsurat glicemia, insulină și HbA1c la sfârșitul adolescenței.

„Aceste constatări susțin recomandările dietetice actuale ale Asociației și ale multor organizații, de a limita sau elimina consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și, în schimb, de a consuma fructe întregi, care sunt bogate în atât de mulți nutrienți, în special nutrienții deficitari în dieta americană medie”, a explicat profesorul Penny Kris-Etherton de la Penn State University din Statele Unite.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#bauturi dulci, #bauturi dulci pericol, #bauturi racoritoare, #risc diabet, #diabet tip 2 cauze, #bautura fara alcool, #risc sanatate , #stiri externe