Se strânge lațul în jurul lui Putin: Paradisul rușilor închide ușa din spate a Moscovei sub presiunea SUA VIDEO

Miercuri, 20 Martie 2024, ora 04:30
24569 citiri
Se strânge lațul în jurul lui Putin: Paradisul rușilor închide ușa din spate a Moscovei sub presiunea SUA VIDEO
Dubaiul închide ușa din spate a afacerilor Rusiei FOTO / Wikipedia

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum doi ani, Occidentul a impus Moscovei mai multe pachete de sancțiuni, blocându-i tranzacțiile finaciare din sistemul internațional. Acum, se strânge lațul în jurul lui Putin, iar paradisul rușilor din Dubai închide ușa din spate a Rusiei către structurile bancare globale, sub presiunea Statelor Unite.

Când SUA și Europa au încercat să despartă Rusia de sistemul financiar occidental, Moscova a găsit soluții. Cheia dintre ele: băncile din Golf și Europa care au menținut legăturile cu Rusia, potrivit The Wall Street Journal.

Acum, eforturile Washingtonului de a închide aceste lacune par să dea roade. Principala bancă de stat din Dubai, Emiratele Arabe Unite, a închis unele conturi deținute de oligarhii ruși și comercianții de petrol rusesc. Creditorii turci sunt din ce în ce mai precauți în a gestiona afacerile legate de Rusia. Statele Unite au anunțat și bancherii din Viena, un alt centru financiar important, să ia măsuri de oprire a tranzacțiilor rusești ilegale.

NATO face o mutare colosală în coasta Rusiei: Construiește în România cel mai mare scut împotriva lui Putin din Europa

Mișcările urmează vizitelor oficialilor americani și rundelor recente de sancțiuni împotriva firmelor comerciale și a altora. La sfârșitul lunii decembrie, Casa Albă a acordat Departamentului de Trezorerie o putere mai mare de sancțiuni, permițându-i să sancționeze băncile străine pentru tranzacțiile care implică baza militaro-industrială a Rusiei.

Emirates NBD, gigantul bancar din Dubai, este esențial pentru această schimbare. Afacerile și oligarhii ruși s-au adunat în Emiratele Arabe Unite, inclusiv în centrul comercial Dubai, după ce Moscova a invadat Ucraina în 2022. Emirates NBD a fost unul dintre cei mai mari beneficiari, potrivit persoanelor familiarizate cu problema, inclusiv profesioniști financiari din țara din Golful Persic și oficiali americani.

Banca s-a ocupat de tranzacții considerabile cu petrol din Rusia și a înființat un departament care se adresează rușilor care căutau un refugiu sigur pentru averea lor, pentru care a lucrat cu bancheri din fosta Uniune Sovietică, a declarat unul dintre oficialii americani.

Costul vieții lovește 1 milion de români într-o țară occidentală: Nu mai pot să-și plătească facturile sau creditele

În ultimele luni, totuși, SUA au exercitat presiuni puternice asupra EAU. Washingtonul a trimis oficiali ai Trezoreriei și Departamentului de Stat la Dubai și Abu Dhabi și a impus noi sancțiuni entităților din Emiratele Arabe Unite, cum ar fi comerciantul de petrol Voliton, concentrat în Rusia.

Emirates NBD a inversat cursul. Și-a închis departamentul concentrat pe Rusia, a încetat să accepte transferuri în ruble din Rusia și a închis un număr mare de conturi deținute de Rusia, de obicei fie care conțin mai mult de 5 milioane de dolari, fie deținute de entități legate de sancțiuni.

Unele dintre închideri afectează companiile dintr-o rețea de companii comerciale și de transport maritim operate de Etibar Eyyub, un fost director la Coral Energy din EAU. Această rețea, care include Voliton și o altă firmă sancționată recent, Bellatrix Energy, a devenit calea cheie prin care statul rus exportă petrol pe piețele globale, a raportat anterior sursa citată.

Și Turcia a intrat în vizorul SUA

Emirates NBD a ordonat închiderea conturilor deținute de Coral, Voliton, Bellatrix și de o altă firmă legată de Eyyub, Pontus Trading, a declarat unul dintre oficialii americani și alte persoane familiare cu problema.

Un purtător de cuvânt al Emirates NBD a declarat că nu poate comenta detalii despre anumiți clienți, dar s-a angajat să lupte împotriva criminalității financiare și a spălării banilor și să respecte sancțiunile internaționale aplicabile.

„Banca lucrează îndeaproape la aceste priorități cu autoritățile sale de reglementare și agențiile de aplicare a legii din EAU și alte jurisdicții relevante”, a spus purtătorul de cuvânt. Un purtător de cuvânt al Coral a declarat că menține relații de lucru strânse cu toți partenerii bancari și că întrebările se bazează pe „o premisă inexactă sau înșelătoare”.

Avertismentul lui Putin care trimite o undă de șoc în Occident: Nimeni nu va reuși niciodată

Emirates NBD a închis, de asemenea, conturile deținute de gigantul rus de îngrășăminte Uralkali și de omul de afaceri rus Ivan Tavrin, potrivit profesioniștilor financiari din Emirate. În decembrie, SUA l-au sancționat pe Tavrin, care a cheltuit miliarde de dolari cumpărând companii de tehnologie, drept „unul dintre cei mai mari producători care fac tranzacții în timpul războiului din Rusia”.

Pe lângă Emirates NBD, filiala din Dubai a Banque Misr a închis conturile pentru Coral și alte companii. Micul creditor egiptean, deținut de stat, era unul dintr-un grup de bănci care procesau plăți pentru rețeaua de tranzacționare, au spus acești oameni.

În Turcia, climatul de afaceri s-a schimbat și el, deoarece guvernul SUA a împins Ankara să își ajusteze relațiile economice în creștere cu Rusia. SUA au penalizat companiile turcești pentru că au ajutat încălcările rusești și au îndemnat guvernul să încurajeze respectarea sancțiunilor. Exportatorii turci s-au plâns de probleme cu plata.

„Avem dificultăți în primirea fondurilor noastre”, a spus Omer Gencal, consilier financiar al companiilor turcești care fac afaceri cu Rusia.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
Lloyd Austin, ministrul american al Apărării a anunţat vineri, 27 aprilie, o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment...
#razboi Ucraina, #Dubai EAU, #afaceri Rusia, #rusia emiratele arabe, #sanctiuni Rusia SUA, #sistemul swift, #paradis fiscal , #razboi