Alertă majoră a medicilor: ”Această băutură pe care o cumpără tinerii și copiii trebuie interzisă, e foarte periculoasă”

Miercuri, 17 Ianuarie 2024, ora 01:20
10094 citiri
Alertă majoră a medicilor: ”Această băutură pe care o cumpără tinerii și copiii trebuie interzisă, e foarte periculoasă”
Amelia Lake a constatat într-un studiu că băuturile energizante sunt periculoase pentru tineri și copii FOTO: Tees

Oamenii de știință de la Universitățile Teesside și Newcastle din Marea Britanie, care au efectuat un amplu studiu publicat în Public Health Journal pe 15 ianuarie 2024, trag un semnal de alarmă privind sănătatea. Experții au constatat că băuturile energizante sunt extrem de periculoase pentru copii și tineri și se cere interzicerea acestora.

Consumul de băuturi energizante de către copii și tineri prezintă mari riscuri pentru sănătate, ele putând produce anxietate, stres și chiar gânduri de sinucidere, afirmă medicii britanici, potrivit BBC.

Aceste băuturi conțin adesea niveluri ridicate de cofeină și zahăr și sunt vândute ca oferind un plus de energie. Majoritatea supermarketurilor din Marea Britanie au introdus o interdicție voluntară a vânzării de băuturi energizante persoanelor sub 16 ani.

Pericolul neștiut descoperit de experți în interiorul locuințelor: Este mai primejdios decât credem, ne poate ucide

„Multe dintre aceste băuturi conțin cantități mari de cofeină, până la 160-200 mg per cutie în unele cazuri, ceea ce este dublu față de cantitatea găsită într-o ceașcă medie de cafea (aproximativ 80 mg)”, se spune în scrisoarea trimisă de experți ministerului Sănătății din Marea Britanie.

Băuturile energizante sunt comercializate ca oferind un impuls fizic și mental și oferind mai multă energie decât băuturile răcoritoare standard. Este o piață uriașă și în creștere, iar până la o treime dintre copiii din Marea Britanie le beau în fiecare săptămână.

Noul studiu se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi că băuturile energizante sunt dăunătoare sănătății copiilor și tinerilor. Cercetătorii spun că evidențiază necesitatea unor măsuri de reglementare pentru a restricționa vânzarea și comercializarea băuturilor energizante către copii și tineri.

Surprinzător o băutură e benefică pentru creier și inimă: Conține o substanță miraculoasă pentru organism, spun experții

Dr. Amelia Lake, profesor de nutriție de sănătate publică la Universitatea Teesside, care a condus revizuirea, a analizat 57 de studii recente despre băuturile energizante și impactul acestora asupra sănătății tinerilor. Au fost incluși peste un milion de copii din 21 de țări.

„Băuturile energizante sunt comercializate copiilor și tinerilor ca o modalitate de a îmbunătăți energia și performanța, dar descoperirile noastre sugerează că de fapt fac mai mult rău decât bine.

Ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra sănătății al acestor băuturi în cea mai mare parte a unui deceniu, după ce am constatat că acestea erau vândute copiilor de la 10 ani, cu doar 25 de cenți. Este mai ieftin decât apa îmbuteliată”, a avertizat experta.

Efectul surpriză al unui aliment dulce, descoperit de experți: Bun pentru inimă și creier, conține o substanță specială

„Dovezile sunt clare că băuturile energizante sunt dăunătoare sănătății mentale și fizice a copiilor și tinerilor, precum și comportamentului și educației acestora. Trebuie să luăm măsuri acum pentru a-i proteja de aceste riscuri.” Cercetarea a constatat că băieții au mai multe șanse decât fetele să bea băuturi energizante.

Iar consumul regulat de alcool a fost mai probabil să îi determine pe tineri să consume droguri, să fie violenți și să facă sex neprotejat. Problemele de somn, performanța slabă la școală și o dietă nesănătoasă au fost, de asemenea, strâns legate de utilizarea băuturilor energizante, arată recenzia.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială a declarat: „Ne-am consultat cu privire la o propunere de a pune capăt vânzării de băuturi energizante copiilor sub 16 ani din Anglia și vom prezenta răspunsul nostru complet în timp util”.

Co-autorul dr. Shelina Visram, lector principal în Sănătate Publică de la Fuse, Centrul de Cercetare Translațională în Sănătate Publică de la Universitatea Newcastle, a declarat: „Suntem profund îngrijorați de constatările conform cărora băuturile energizante pot duce la tulburări psihologice și probleme de sănătate mintală. Acestea sunt preocupări importante de sănătate publică care trebuie abordate”.

CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?...Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?...Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României susţine că nu a jucat niciodată la păcănele. În schimb, liderul PSD joacă poker cu prietenii, Catan cu Sorin Grindeanu şi şah cu Mihai Tudose, care...
#bauturi energizante , #stiri externe