Presa de azi: Razboinicul luminii, exclus dintre noi 29 de zile

Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 08:13
2863 citiri
Presa de azi: Razboinicul luminii, exclus dintre noi 29 de zile
Foto: Gandul

La capatul unui meci "in trei reprize" intinse pe parcursul a 23 de ore si 33 de minute, latifundiarul din Pipera, finantator al Clubului Steaua, Gigi Becali a fost exclus, vineri dimineata, din randurile oamenilor liberi.

Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti i-a acordat cartona-sul rosu, izolandu-l 29 de zile in arest pentru indrazneala de a se erija in autoritate judiciara, lipsind de libertate trei persoa-ne care i-au furat masina de 100.000 de euro, informeaza Jurnalul National in editia de sambata.

Filmul arestarii lui Becali s-a vazut cam asa: vestea arestarii sale pentru 29 de zile a primit-o fix la ora 6:33, a diminetii de vineri, in timp ce se afla in boxa acuzatilor. S-a schimbat la fata si a zambit a rictus. A ascultat pana la capat cum judecatoarea i-a numit si pe ceilalti arestati: Otto Catalin Sma-ran-descu, Dediu Stefan, Niculae Dumitrascu si Beciu Dumitru. Sau cel putin asa parea: ca asculta.

A dat din cap cand a auzit ca Marius Petrinel Geavela a scapat doar cu interdictia de a parasi tara pentru 29 de zile. Aproape ca i se putea citi in ochi efortul de a intelege ce i se intampla. S-a dumirit la cateva secunde dupa terminarea pronuntarii, cand presedinta completului mai avea doi pasi sa paraseasca sala.

"M-am lamurit si cu dumneavoastra, doamna presedinte", i-a spus Gigi Becali dand din maini a deza-magire. Mai intai il dezamagisera hotii pentru ca l-au santajat si l-au turnat, apoi politistii pentru ca l-au luat prea brusc de acasa, apoi procurorii pentru ca l-au retinut.

"Declaram recurs" au spus avocatii, fara a avea siguranta ca au si fost auziti de judecatoarea care parasea sala. Un "coleg de boxa" a primit mai rau vestea, amenintand si injurand "in cres-cendo", pana ce mai multe persoane aflate in sala l-au linistit.

"Toata tara e alaturi de tine!", "Va fi o revolutie in Justitie!", "Mai avem si recursul!", au fost incurajarile primite de Gigi Becali de la apropiatii ce au asistat la pronuntare. "Da-mi niste tigari!", a cerut Gigi unuia dintre apropiati inainte de a fi nevoit sa se des-parta. Apoi l-a apostrofat: "Ce faci, ba, numai un pachet imi dai?!".

A fost ultima remarca auzita de jurnalisti inainte de a fi imbarcat pentru drumul spre arest. "Este un abuz", au spus ru-dele finantatorului Steaua, dar si avocatii lui. Putinii sustinatori care mai ramasesera la acea ora in strada, din cei aproximativ 300 adunati de cu seara, si-au manifestat si ei nemultumirea pentru "abuzul instantei", cainandu-l in fata camerelor de filmat pe binefacatorul oamenilor ramasi fara case in urma inundatiilor, ori al celor aflati in situatia de a nu mai avea lumina.

In timp ce Becali se straduia sa faca transfuzie de credibilitate inspre cealalta parte a barcii, Judecatoria Sectorului 1 a fost asediata de sustinatori, oameni care nu aveau ce face asca si s-a gandit ca nu le-ar strica un pic de show live, dar si... bloggeri.

Tinerii, mai inventivi de felul lor, au improvizat o pancarta dintr-o cutie de carton pe care au scris mare "FREE GIGI". Nu s-au sfiit insa nici de pancarte pe care scria "JOS COMUNISTII!" sau "JOS BASESCU!".

"Razboinicul luminii" in arest e mielusel, titreaza Evenimentul Zilei, continuand filmul arestarii cu secvente ale primelor ore de arest ale lui Becali. Arestat pentru 29 de zile, latifundiarul a refuzat micul dejun, "bazat pe" marmelada, oferit in celula "VIP", a dormit toata ziua si i-a ignorat pe colegii de camera.

"Dupa cateva ore, s-a declarat multumit de patul curat si de faptul ca are saltea Relaxa si WC-ul in camera. O singura mare problema: nu are televizor in camera de detentie", a spus unul dintre politistii care-l supravegheaza. In rest, nu a vrut sa vorbeasca cu niciunul dintre apropiati, nici macar cu avocatii, care, aseara, au facut tot posibilul sa-l scape de mandat.

La pranz, a primit totusi o vizita importanta, a varului sau Victor Becali, care i-a adus pachete voluminoase, baxuri de apa minerala, dar si tablele, unul dintre jocurile sale favorite. "Gigi incearca sa se adapteze. I-am adus mancare, haine si carti de citit", a spus Victor Becali, dupa ce si-a vizitat varul.

Daca Gigi Becali nu ar fi existat, ar fi trebuit inventat. Macar pentru cei 250 de romani care au invadat, joi noaptea, strada din fata Jude catoriei Sectorului 1, revoltati ca binefacatorul Romaniei, responsabilul cu pomenile publice din ultimii ani si filantropul natiunii era la un pas de inimaginabil: sa-si petreaca urmatoarele 29 de zile in detentie.

Cu procesul "Patriciu" drept antecedent, atunci cand, aflat intr-o situatie juridica asemanatoare, omul de afaceri a fost sprijinit la tribunal de prieteni si membri ai societatii civile, gramada de oameni stransa joi seara, mai mult sau mai putin spontan in fata instantei, s-a luptat cu sistemul neinduplecat, fiecare dupa propriile puteri si cunostinte.

Majoritatea au spart seminte, tradand tensiunea inimaginabila, unii au strigat simplu, "Be-ca-li!, Be-ca-li!", altii au gesticulat, urlat sau au dat cate un pumn de control ziaristilor adunati. Ba chiar, dupa modelul demonstratiilor societatii civile din alte tari, doua-trei personaje mai rasarite au arborat un cearceaf cu un halucinant "Free Gigi".

Dincolo de atmosfera de revolta sociala ca intr-o scara de apartament, imortalizata in imaginile televiziunilor, in fata Judecatoriei Sectorului 1, a avut loc un moment istoric: o anumita categorie de romani a putut vedea cum statul le "rapeste" modelul ales.

Din Ziua aflam ca garzile latifundiarului din Pipera s-au aparat in instanta, sustinand ca nu au comis faptele, ci doar i-au dus pe respectivii la Becali, fara sa-i molesteze. Gigi Becali a spus ca n-a facut decat sa-si sune niste cunoscuti, ca sa-l ajute sa-si recupereze masina, dupa care hotii au fost adusi in fata lui.

Potrivit lui Becali, 30 de persoane au fost de fata cand cei trei tineri au dat de bunavoie declaratii scrise, dar ca procurorii nu au audiat nici un martor din bar pentru a afla ca nu s-a folosit forta. Si ca, la plecare, s-a despartit amical de cei trei, dandu-le cate 500.000 lei, bani de taxi.

Presupusii hoti au fost si ei audiati. Acestia au negat ca au furat Mercedes-ul lui Becali si au spus ca au fost supusi fara motiv la rele tratamente. Unul dintre ei - Mihai Margeanu, a acuzat o rana la coapsa produsa de un glonte de cauciuc.

Surprinzator, in timp ce Becali a fost arestat pentru ca si-a facut singur dreptate, autorii furtului masinii sale nici macar nu au fost deranjati, desi furtul unei masini se cerceteaza din oficiu, iar politistii erau obligati sa-i identifice pe autori si sa-i dea pe mana magistratilor. Abia vineri, Politia a declarat ca s-a "autoseziat" in acest caz.

George Becali a primit mandat de arestare preven-tiva pentru 29 de zile, fiind acuzat de privare de libertate si agresiu-ne. Costel Iancu, alias "Don Costel", fost pre-sedinte ANIF, este judecat in libertate pen-tru sechestrare de persoane, constituirea unui grup infrac-tional organizat, amenintare si lovire.

El si acolitii sai sunt acuzati ca au acostat trei persoane in trafic si le-au dus cu forta intr-un imobil, unde le-ar fi agresat si fortat sa semneze anumite acte comerciale, potrivit DIICOT Craiova. Una dintre victime a fost dezbracata, legata cu lantul, batuta si fotografiata in pozitii umilitoare.

Cotidianul comenteaza ca cei trei indivizi care au furat masina lui Gigi Becali fac parte din gruparea interlopa a lui Ilie Alexandru, zis Sandu Geamanu, iar doi dintre ei au fost chiar colegi cu capul gruparii intr-un dosar de talharie si furt.

Cele trei persoane care ar fi fost sechestrate pentru ca au furat autoturismul lui Gigi Becali sunt Stefan Margean, Tinel Nicolae si Adrian Stan si fac parte din gruparea intrelopa condusa de Ilie Alexandru, zis Sandu Geamanu. Stefan Margean si Tinel Niculae, impreuna cu capul gruparii, au facut parte dintr-un lot de 11 persoane care in octombrie 2007 a fost arestat pentru talharie, furt si complicitate la aceste infractiuni.

Finantatorul echipei Steaua, Gigi Becali, a apelat la o persoana care cunostea mediul hotilor de masini, respectiv la Nicusor Dumitrascu, pentru a-si recupera autoturismul furat. Informatia ar proveni dintr-o interceptare telefonica din alt dosar, a unei convorbiri purtate de interlopul Ilie Alexandru, zis Sandu Geamanu.

Geamanu este considerat un apropiat al lui Catalin Zmarandescu, unul dintre bodyguarzii lui Becali, arestat si el in dosarul rapirii. Se banuieste ca pe aceasta filiera au reusit Zmarandescu si ceilalti bodyguarzi sa gaseasca masina intr-un timp-record dupa ce a fost furata.

La doua zile dupa incidentul cu masina lui Becali, pe 29 ianuarie, Sandu Geamanu si un anume Vasile Nicolae, poreclit Nicos, au fost retinuti de politistii bucuresteni pentru tentativa de omor. Cei doi au intrat cu forta intr-o casa, inarmati cu sabii, au ranit grav 3 copii si 5 femei, dupa care au fugit.

Fratele geaman al lui Ilie Alexandru este la inchisoare, avand o condamnare de 23 de ani pentru trafic de droguri si tentativa de omor. Si Nicos mai are o condamnare tot pentru tentativa de omor.

Cei de la Gandul si-au aplecat urechea si asupra celor care l-au pradat pe Becali. Dupa ce au fost adusi la politie, hotii sechestrati de oamenii lui Becali au spus ca in noaptea in care au fost sechestrati ar fi primit un telefon de la niste cunostinte. Acestea le-ar fi spus ca vor sa vorbeasca cu ei in legatura cu furtul unei masini. Intalnirea ar fi urmat sa aiba loc in zona Stadionului Dinamo.

Ajunsi in apropierea locului de intalnire, cei trei spun ca ar fi observat mai multe masini de teren in zona. Ei s-au speriat si au incercat sa se indeparteze in viteza. Masinile de teren ar fi pornit in urmarirea lor, cursa desfasurandu-se in directia Pietei Victoriei.

Doi dintre membrii grupului ar fi incercat sa scape sarind din mers din masina, insa bodyguarzii ar fi reusit sa-i prinda. Masina condusa de cel de-al treilea membru al gruparii si-a continuat deplasarea, insa a fost blocata de masinile de teren in apropierea Bulevardului Titulescu. Aici, camerele de supraveghere surprind momentul in care soferul masinii coboara si este urmarit, alergat si imobilizat de bodyguarzi.

Imaginile video prezentate de anchetatori nu arata si momentul in care acesta este impuscat in picior. Se pare insa ca in masina urmarita de oamenii lui Becali a existat si un al patrulea barbat, care ar fi reusit sa scape.

Cert este insa ca soferul a fost aruncat in portbagajul unei masini de teren si dus intr-un imobil din Pipera. Aici, acesta si-ar fi regasit si ceilalti doi prieteni. Membrii gruparii au negat in fata anchetatorilor ca ar avea vreo legatura cu furtul masinii lui Becali. Ei mai sustin ca ar fi fost siliti sa scrie declaratii in care recunosteau totusi acest furt si ca ar fi fost lasati sa plece dupa ce altcineva i-ar fi restituit masina lui Becali.

PD-L stia de anchetarea lui Becali, anunta Gardianul, amintind ca fuziunea PD-L-PNG a fost planuita inca din luna ianuarie de catre democrat-liberali. Atunci, liderul PNG, Gigi Becali, se declara dispus sa ofere neconditionat partidul democrat liberalilor. Daca unii lideri PD-L erau dispusi la infaptuirea neintarziata a respectivei fuziunii, altii, care, probabil, nu erau pusi in tema cu un astfel de plan, se declarau reticenti sau taraganau lucrurile.

Arestarea lui Gigi Becali a revigorat intentiile democrat-liberalilor de a inghiti PNG, mai ales in contextul in care alegerile pentru Parlamentul European se apropie, PD-L va pierde in detrimentul "independentei" Elena Basescu niste voturi, care trebuie aduse din alta parte, mai precis de la electoratul PNG.

Becali putea fi arestat inca din ianuarie, titreaza Romania libera, in contextul in care arestarea lui Gigi Becali, acuzat de sechestrare de persoane, la mai bine de doua luni de la savarsirea faptei ridica pe zi ce trece tot mai multe semne de intrebare.

Procurorii nu pot explica de ce nu l-au ridicat pe patronul Stelei imediat dupa producerea incidentului, cu toate ca au avut la dispozitie cele mai importante probe - imagini video si inregistrarea apelului unui martor la serviciul 112. Mai mult, rapirea a avut loc intr-o zona supravegheata de SIE, care are acolo un sediu de protocol.

Pe de alta parte, omul de afaceri nu este la prima iesire violenta. In 1997, Becali a fost acuzat ca ar fi gonit cu bodyguarzii niste proprietari de pe propriile lor terenuri. Cativa ani mai tarziu, doi ziaristi au reclamat ca ar fost insultati, agresati si chiar loviti de patronul Stelei. De fiecare data insa, Becali a scapat nepedepsit.

Politia si parchetul ar fi trebuit sa-i retina si sa propuna arestarea preventiva a membrilor grupului lui George Becali in cel mult una-doua zile de la producerea incidentului din noaptea de 27 ianuarie, cand trei persoane - "hotii" - au fost retinute cu violenta, folosindu-se arme neletale, pe motiv ca au furat masina patronului clubului de fotbal Steaua.

"Daca exista vointa - sustine un specialist in domeniul criminalisticii care a dorit sa-si pastreze anonimatul -, anchetatorii ar fi putut actiona imediat, deoarece au fost anuntati de acea altercatie chiar in timpul producerii ei, prin sistemul telefonic de urgenta 112." Pe deasupra, zona unde s-a produs incidentul - respectiv intersectia strazilor Nicolae Titulescu si Dr. Felix - era bine monitorizata cu camere video deoarece acolo se afla nu numai sediile Guvernului Romaniei si ale unor banci, ci mai ales vila de protocol a Serviciului de Informatii Externe.

Acest sediu al spionilor este supravegheat permanent, inclusiv de echipaje mobile care aveau si au obligatia sa "perieze" zona pe un perimetru de cel putin un kilometru. Cu siguranta paznicii SIE au intrat in alerta in momentul in care s-au auzit impuscaturile, afirma specialistul in criminalistica. Primul lucru pe care trebuiau sa faca anchetatorii era sa-l obtina mandatul pentru a valorifica imaginile, iar din imagini putea fi usor recunoscut luptatorul K1 Catalin Zmarandescu, puternic mediatizat de televiziuni (dupa cum se vede si din imaginile puse la dispozitia noastra de catre Parchet).

Un alt argument al rapiditatii cu care trebuia rezolvat acest caz era faptul ca Zmarandescu era un cunoscut al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate si al DGIPI, serviciul secret al MI, fost UM 0215, deoarece acesta a circulat prin mediile infractionale, cum ar fi clanul Camatarilor, medii care au fost monitorizate de aceste servicii speciale.

De la Zmarandescu se putea ajunge imediat la ceilalti, inclusiv la victime, iar cei implicati puteau fi retinuti in scurt timp. Se pune intrebarea legitima: de ce un grup, despre care magistratii spun ca reprezinta pericol social, a fost lasat sa circule liberi pe strazi aproape trei luni, desi le erau cunostinte vechi si li se cunosteau si adresele?

De aici suspiciunea ca retinerea si arestarea grupului Becali ar putea fi o razbunare a DGIPI si a Brigazii de Crima Organizata, unde comisarii Cornel serban si Petru Pitcovici, retinuti in urma unui denunt formulat de Gerge Becali, au lucrat circa 12 ani.

Indiferent de cum se vede arestarea lui Becali in presa scrisa, in cea online, la televizor sau cum se aude la radio, se tinde, mai sus, mai pe burta, catre un numitor comun, impartasit si de opinia publica: arestarea lui Gigi Becali are un "je ne sais quoi" care cam pute.

Retinerea si, ulterior, arestarea, a dat nastere la numeroase speculatii referitoare la motivele care se afla in spatele aceastei decizii, intr-un moment in care au iesit la iveala posibile legaturi dintre familia presedintelui si controversatul om de afaceri Puiu Popoviciu. Asadar, nu este exclus ca atentia sa fie distrasa de la Prima Familie a Romaniei!

Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
#Becali arest retinere, #hoti Becali arest , #Steaua