Țara UE care închide două din cele șase puncte de frontieră cu Belarusul din cauza prezenței mercenarilor Wagner

Miercuri, 16 August 2023, ora 17:39
1550 citiri
Țara UE care închide două din cele șase puncte de frontieră cu Belarusul din cauza prezenței mercenarilor Wagner
Șituania închide două dintre punctele de vamă cu Belarusul FOTO / Twitter Nexta

Lituania va închide vineri două din cele şase puncte de trecere a frontierei cu Belarus ca răspuns la prezenţa mercenarilor grupului Wagner pe teritoriul ţării vecine, a anunţat miercuri guvernul ţării baltice, citat de agenţia EFE.

Executivul lituanian a aprobat propunerea Ministerului Transporturilor de a închide două puncte, Sumskas şi Tverecius, pentru a centraliza majoritatea activităţilor şi controalelor la Medininkai, cel mai mare punct de trecere a frontierei.

"Această decizie este o măsură preventivă menită să controleze ameninţările la adresa securităţii naţionale şi posibilele provocări la frontieră", a declarat ministrul de Interne lituanian, Agne Bilotaite.

Închiderea punctelor de frontieră este un răspuns la transferul de mercenari ai grupului rus Wagner pe teritoriul belarus.

Punctul de trecere a frontierei Medininkai este considerat cel mai bine echipat din punct de vedere tehnic şi are sisteme de control care nu sunt disponibile în punctele care urmează să fie închise.

Cu poliţişti de frontieră şi inspectori vamali în număr suplimentar la acest punct de trecere a frontierei, "situaţia privind cozile de vehicule şi transportul de mărfuri nu ar trebui să se schimbe în mod fundamental", potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor.

În presa lituaniană se consideră că decizia privind aceste două puncte de trecere a frontierei ar putea fi primul pas spre închiderea completă a graniţei cu Belarus.

Site-ul televiziunii publice lituaniene o citează pe Bilotaite care a declarat că ţările baltice şi Polonia discută posibilităţile de închidere completă a frontierelor cu Belarus şi că detaliile finale vor fi coordonate în cadrul unei reuniuni care va avea loc la Varşovia pe 28 august.

Informaţiile privind prezenţa şi activităţile grupului Wagner în Belarus sunt contradictorii, însă Serviciul lituanian al Gărzii de Frontieră estimează că numărul membrilor grupării ar putea fi de aproximativ 4.500.

Anunţul privind închiderea a două puncte de trecere a frontierei lituaniene a venit în contextul în care Letonia a anulat concediile pentru poliţiştii săi de frontieră şi şi-a consolidat graniţa cu Belarus după ce a fost detectată o creştere a trecerilor neregulamentare ale frontierei.

Concentrarea migranţilor din Orientul Mijlociu şi din alte părţi, încurajată de Belarus la graniţele cu Lituania, Letonia şi Polonia, este considerată un "război hibrid" care vizează supraîncărcarea gărzilor de frontieră şi a serviciilor sociale din ţările care găzduiesc disidenţi belaruşi şi care sprijină Ucraina în războiul său cu Rusia.

Quarterly Report - Editia 4

Finlanda cere ajutorul UE pentru a face față fluxului de migranți veniți ilegal de pe teritoriul rus. Statul nordic și-a închis de anul trecut granița cu Rusia
Finlanda cere ajutorul UE pentru a face față fluxului de migranți veniți ilegal de pe teritoriul rus. Statul nordic și-a închis de anul trecut granița cu Rusia
Finlanda vrea ca Uniunea Europeană să identifice măsuri comune pentru a împiedica ceea ce consideră a fi "migraţia instrumentalizată", adică un flux de migranţi veniţi din Rusia fără...
Ce au mâncat Putin și Lukașeno la cina care a durat 4 ore. O salată, „delicatesa” de bază
Ce au mâncat Putin și Lukașeno la cina care a durat 4 ore. O salată, „delicatesa” de bază
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat, recent, Belarus. După ce a discutat cu bunul său prieten, Aleksandr Lukașenko, mai multe aspecte care țin de apărare și de economie, cei doi...
#Belarus, #granita, #Lituania, #punct de frontiera, #Uniunea Europeana , #Belarus