Studenții nu vor mai primi legitimații de călătorie cu gratuitate sau cu reducere, anunţă CFR Călători

Duminica, 03 Septembrie 2023, ora 09:08
4734 citiri
Studenții nu vor mai primi legitimații de călătorie cu gratuitate sau cu reducere, anunţă CFR Călători
Studenții nu vor mai primi gratuitate pentru transportul pe calea ferată FOTO CFR Călători

Studenţii nu vor mai primi legitimații de călătorie cu gratuitate sau reducere începând cu 3 septembrie, a anunţat CFR Călători.

Elevii, în schimb, vor primi în continuare gratuitate.

CFR Călători a anunțat că, începând de duminică, eliberează legitimații de călătorie cu gratuitate sau reducere doar pentru elevi, nu și pentru studenți.

"Începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parțial, prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilitățile acordate studenților la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învățământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023", informează CFR Călători.

Ca urmare, începând de astăzi, se dau legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023, mai anunță CFR Călători.

"Legitimațiile de călătorie valabile la trenurile CFR Călători care circulă în trafic intern pot fi cumpărate cu anticipație, precizează compania feroviară", mai informează compania.

Compania feroviară Softrans a anunţat că sistează reducerile pentru studenţi

"Vă informăm că începând cu data de 03.09.2023 intră în vigoare legea 199/2023 privind acordarea de noi facilităţi studenților.

Din cauza faptului că pentru legea mai sus menţionată nu exista norme metodologice, începând cu data de 03.09.2023 SE SUSPENDĂ eliberarea legitimațiilor de călătorie cu reducere/gratuitate pentru studenți.

Studenții ce au achiziţionat în avans legitimații de călătorie vor beneficia de reducerea acordată", este anunţul transmis de compania Softrans, pe pagina de Facebook.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară se contrazice cu CFR

În schimb, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) anunța pe 1 septembrie că studenții vor primi în continuare reducerea de 50%, contrar anunţului CFR.

"Până la intrarea în vigoare a noilor Norme metodologice prevăzute în Legile nr. 198/2023 și nr. 199/2023, gratuitățile stabilite pentru transportul elevilor, precum și reducerile și gratuitățile stabilite pentru transportul studenților se acordă, începând cu data de 3 septembrie 2023:

- în cuantumul prevăzut de cele două legi;

- conform normelor stabilite prin HG 42/2017", se arată în comunicat.

Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#bilete tren, #bilete gratuite, #studenti , #stiri invatamant