Când se redeschide Bojdeuca lui Creangă din Iași, monument istoric restaurat ca o ”vilă a unui baron local” Anunțul președintelui CJ Iași

Luni, 20 Noiembrie 2023, ora 17:58
2083 citiri
Când se redeschide Bojdeuca lui Creangă din Iași, monument istoric restaurat ca o ”vilă a unui baron local” Anunțul președintelui CJ Iași
Bojdeuca estaurată FOTO Facebook/ Costel Alexe

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a anunţat, luni, că Bojdeuca din Ţicău, aşa cum este cunoscută casa în care a locuit pentru o perioadă Ion Creangă, va fi redeschisă publicului pe 15 decembrie, el reiterând că restaurarea obiectivului a respectat toate etapele din proiectul prevăzut, care a beneficiat de finanţare europeană.

"Aş vrea să spun celor care abia aşteaptă să redeschidem primul muzeu literar al României, Bojdeuca lui Creangă din Ţicău, că pot vizita acest obiectiv turistic de pe 15 decembrie, Bojdeuca este cel mai vizitat muzeu al nostru, anual având peste 50.000 de vizitatori", a declarat preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

În ceea ce priveşte scandalul izbucnit în spaţiul public din cauza lucrărilor de renovare ale Bojdeucii, Alexe a reiterat că restaurarea acestui mobil istoric a fost făcută cu mijloace adecvate care au scopul de a stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din Romania.

"Restaurarea Bojdeucii este un proiect asumat şi implementat. Vreau să spunem un lucru cât se poate de clar opiniei publice, tuturor locuitorilor şi al românilor. Consiliul Judeţean Iaşi a făcut tot ce putea să facă, având în vedere implementarea acestui proiect. Consiliul Judeţean a accesat fonduri europene, fiind fonduri europene CJ Iaşi a ţinut mereu legătura cu ADR Nord Est. Consiliul Judeţean Iaşi împreună cu finanţatorul s-a asigurat că toate etapele din cadrul proiectului au fost respectate", a declarat, luni, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Acesta a spus că instituţia pe care o conduce este cea care a obţinut proiectul transfrontalier derulat în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020 şi finanţat prin ENI CBC, lucrările fiind executate de şi sub îndrumarea specialiştilor din diferite alte instituţii.

"Consiliul Judeţean Iaşi nu putea, şi nici nu era firesc, să se implice în tot ceea ce înseamnă prevedere a Ministerului Culturii, Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi, Inspectorat de Stat în Construcţii, specialişti care au lucrat la acest proiect important pentru comunitatea noastră. Constructorul, IASICON, este unul dintre cei mai importanţi constructori din ţară atunci când vine vorba de restaurarea patrimoniului cultural al României", a declarat Costel Alexe.

Potrivit preşedintelui CJ Iaşi, valoarea totală a proiectului restaurării ansamblului muzeal a fost de 3 milioane de lei.

"Întreg proiectul a constat în restaurarea Bojdeucii lui Creangă, care a costat 700.000 de lei, curtea (reamenajarea curţii şi consolidarea versanţilor - n.red.) a însemnat 1,3 milioane de lei. Muzeul din stânga Bojdeucii a fost şi el restaurat, costurile acoperind diferenţa de 3 milioane de lei. Atunci când vine vorba de restaurarea patrimoniului cultural din judeţul nostru o facem cu simţ de răspundere, tocmai să nu alterăm nimic din ceea ce practic a dat viaţă acestor zone", a declarat preşedintele CJ Iaşi.

Construită înainte de 1850 pe strada Ţicăului nr 4, acum Simion Bărnuţiu nr 4, Bojdeuca, o casă mică cu pridvor şi două camere, a fost închiriată de Ion Creangă în perioada 1872 - 1879. Pe parcursul a jumătate din anul 1876, aici a locuit şi un foarte bun al marelui prozator, poetul naţional Mihai Eminescu. În anul 1918 Bojdeuca este transformată în primul muzeu literar din ţară. Ea a trecut prin mai multe procese de reparare, la începutul secolului XX, în 1942 şi 1985, în urma cărora şi-a pierdut din aspectul original. Ultimul proces de restaurare a început în ianuarie 2022.

Restaurarea monumentului a fost dur criticată în ultimele zile, fiind considerată „butaforie de lux” şi „pensiune banală de două margarete” cu parchet şi prize. ”Bojdeuca ni se arată astăzi mutilată, fiind reabilitată parcă pe baza standardelor dictate de construcţia vilelor baronilor locali moderni. Dacă recepţia finală a fost deja realizată, dacă proiectul arhitectural a fost aprobat şi execuţia este fidelă (monstruozitatea de azi), atunci totul are datele unei fraude. A fost fraudată istoria şi a fost tratată în bătaie de joc orice regulă de patrimoniu”, a declarat senatorul USR Marius Bodea

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#bojdeuca lui creanga, #Consiliul Judetean Iasi, #costel alexe , #stiri Costel Alexe