Boala pe care oamenii nu știu că o au. Atacă frecvent un organ vital până când apare moartea prematură

Marti, 26 Martie 2024, ora 00:44
6937 citiri
Boala pe care oamenii nu știu că o au. Atacă frecvent un organ vital până când apare moartea prematură
Decesele din cauza bolilor hepatice legate de alcool sunt in crestere FOTO X

Noile date anunțate de Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA arată un fenomen dramatic legat de sănătatea oamenilor: decesele anuale cauzate de o boală sunt în creștere cu 39% în ultimii ani. Afecțiunea hepatică este legată de consumul de alcool în exces, care atacă un organ vital al corpului, ficatul, iar multe persoane nu își dau seama că au boala.

Conștientizarea se întâmplă prea târziu și se ajunge la moarte prematură.

Principala cauză a deceselor cauzate de alcool poate rămâne nedetectată ani de zile. Decesele din cauza bolilor hepatice legate de alcool sunt în creștere, în special în rândul adulților mai tineri și al femeilor, potrivit The New York Times.

Boala hepatică legată de alcool este principala cauză de deces din cauza consumului excesiv de alcool - și, deși este vindecabilă în primele etape, mulți oameni nu își dau seama că o au până nu este prea târziu pentru a inversa procesul.

Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă

Decesele anuale cauzate de boală sunt în creștere în Statele Unite, după ce au urcat cu 39% în ultimii ani, potrivit noilor date de la Centers for Disease Control and Prevention.

Ratele de deces sunt cele mai ridicate la bărbați și adulții cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, deși cresc mai rapid în rândul femeilor și adulților mai tineri.

„Oamenii beau mai mult decât înainte, așa că eu cred că acesta este cel mai mare factor”, a spus dr. Jessica Mellinger, profesor asistent de gastroenterologie și hepatologie la Universitatea din Michigan. Și, a adăugat ea, „observăm că, pentru prima dată în această țară, femeile beau la fel de mult ca bărbații”.

Prima etapă a bolii este boala ficatului gras sau steatoza. Acest lucru se întâmplă atunci când grăsimea începe să se acumuleze în ficat, care este responsabil pentru metabolizarea alcoolului. În a doua etapă, consumul excesiv de alcool activează sistemul imunitar al organismului, provocând inflamații la nivelul ficatului.

Descoperire gravă a medicilor din SUA: Regula de 8 ore privind mesele, risc cu 91% mai mare de deces cardiovascular

„Cele două modalități mari prin care vă puteți deteriora ficatul sunt prin introducerea de grăsime în el și apoi prin adăugarea de inflamație pe grăsime”, a spus dr. Mellinger.

Dacă această deteriorare continuă, țesutul cicatricial se poate acumula în ficat, ducând la a treia etapă, ciroză. Aproximativ 20% dintre persoanele cu boală hepatică grasă legată de alcool vor evolua spre ciroză. Unii oameni dezvoltă, de asemenea, hepatită asociată alcoolului, care este o inflamație severă a ficatului.

Riscul de boală hepatică legată de alcool crește atunci când oamenii beau mai mult decât limitele recomandate: șapte băuturi pe săptămână pentru femei și 14 pentru bărbați. Crește substanțial pentru femeile care consumă în mod regulat mai mult de trei băuturi pe zi și pentru bărbații care consumă mai mult de patru băuturi pe zi, a spus dr. Sasha Deutsch-Link, cercetător în gastroenterologie și hepatologie la Universitatea din Carolina de Nord.

Cea mai letală boală din lume lovește necruțător, fără să știi: Acum vine de la 35 de ani, creștere uriașă de 57%

Nu există simptome în stadiile incipiente ale bolii hepatice legate de alcool, ceea ce o face dificil de identificat. „Majoritatea oamenilor care ar putea fi pe cale de a dezvolta ciroză nici măcar nu știu asta”, a spus dr. Loomba.

Când oamenii sunt diagnosticați în primele două etape, este adesea pentru că testele de sânge au evidențiat o funcție hepatică anormală. Aceste teste pot fi făcute ca parte a screening-ului metabolic de rutină sau un medic le poate recomanda dacă sunt îngrijorați de consumul de alcool al pacientului.

Deoarece ficatul se poate regenera singur, primele două etape ale bolii hepatice pot fi inversate dacă pacientul renunță la alcool. ”Cel mai important lucru este oprirea consumului de alcool pentru acești pacienți”, a spus dr. Deutsch-Link.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#boli ficat alcool, #consum alcool, #consum alcool efecte organism, #boala hepatica, #ciroza, #ciroza cauze, #ficat gras , #stiri externe