Haosul de la frontiera dintre Ucraina și Polonia a dus la deschiderea unei benzi suplimentare pentru camioanele ucrainene

Duminica, 03 Decembrie 2023, ora 16:42
2438 citiri
Haosul de la frontiera dintre Ucraina și Polonia a dus la deschiderea unei benzi suplimentare pentru camioanele ucrainene
Protestul camionagiilor la granița polono-ucraineană FOTO bnn.network

Kievul şi Varşovia vor deschide luni, 4 decembrie, o bandă suplimentară pentru camioanele goale care vin din Ucraina şi se îndreaptă spre Polonia.

Anunțul a fost făcut de autorităţile ucrainene, sperând că această decizie va contribui la deblocarea frontierei, paralizată de o mişcare de protest a şoferilor de camioane polonezi.

Blocajul, care a început la începutul lunii noiembrie, a creat cozi interminabile la principalele puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina şi Polonia şi reprezintă o problemă economică majoră pentru Kiev, care se bazează în mare măsură pe acest drum pentru exporturile sale.

Companiile de transport poloneze denunţă concurenţa "neloială" din partea vecinilor lor. Relaxarea regulilor de acces în Uniunea Europeană pentru companiile ucrainene a dus la o scădere a profiturilor acestora, susţin ele.

Începând de luni, la miezul nopţii GMT, camioanele goale din Ucraina vor putea călători spre Polonia prin punctul de trecere a frontierei Ugriniv, au anunţat poliţiştii de frontieră ucraineni.

Acesta este "primul punct dintr-o listă de măsuri puse în aplicare pentru deblocarea frontierei", au adăugat ei, fără alte detalii.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că decizia a fost luată cu Polonia "în urma unor negocieri îndelungate".

Varşovia nu a comentat încă anunţul, dar ministrul adjunct de Interne polonez Bartosz Grodecki a declarat sâmbătă că s-a oferit să deschidă această "nouă rută" cu Ucraina.

Cel puţin două runde de discuţii între Kiev, Varşovia şi camionagii au eşuat.

Varşovia a declarat săptămâna aceasta că va efectua "controale consolidate" asupra camioanelor ucrainene pe drumurile care duc la frontieră, pentru a înăbuşi protestele transportatorilor.

Oleksandr Kubrakov a subliniat că blocarea frontierei are "consecinţe grave pentru economiile celor două ţări".

Transportul rutier este deosebit de important pentru Ucraina, deoarece exportul produselor sale pe mare în Marea Neagră a fost îngreunat de invazia rusă lansată în urmă cu doi ani.

La sfârşitul lunii noiembrie, comisarul european pentru transporturi, Adina Valean, a condamnat "lipsa de implicare" a autorităţilor poloneze în găsirea unei soluţii la acest blocaj.

"Deşi susţin dreptul oamenilor de a manifesta, întreaga UE, ca să nu mai vorbim de Ucraina, o ţară aflată în prezent în război, nu poate fi ţinută ostatică de blocarea frontierelor noastre externe", a declarat ea.

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#camioane, #cereale ucraina, #Ucraina, #Polonia , #Razboi Ucraina