Descoperire ce a îngrozit experții. Ceva intră în corpul oamenilor și produce cancer: Cine sunt cei mai expuși?

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 02:21
27191 citiri
Descoperire ce a îngrozit experții. Ceva intră în corpul oamenilor și produce cancer: Cine sunt cei mai expuși?
Particulele chimice nocive din natură intră în corpul uman producând cancer FOTO: Health

O echipă de oameni de știință condusă de către Universitatea Yale din New Haven, Statele Unite, care a efectuat un studiu laborios publicat în revista Environmental Science & Technology pe 8 decembrie 2023, a făcut o descoperire foarte importantă pentru sănătate. Experții au constatat că particulele din aer denumite ”substanțe chimice pentru totdeauna” și care nu se pot descompune în mediu, pătrund în organismul uman și produc cancer.

Cercetătorii au observat că aceste particule chimice industriale aflate în mediul ambiant, cunoscute și sub numele de substanțe polifluoroalchilice (PFAS) se acumulează în corpul uman, contribuind la metastaza cancerului, potrivit News Medical.

Aceste particule nocive depistate în mediu denumite ”substanțe chimice pentru totdeauna”, nu se pot descompune în natură și pătruns în organismul oamenilor, unde sunt acumulate în timp.

Boala care a devenit cel mai mare ucigaș: Lovește fatal, mai mult decât cancerul și infarctul

Sunt renumite pentru ubicuitatea lor, stabilitatea lor excepțională a mediului și efectele lor toxice suspectate.

„PFAS alcătuiesc o clasă predominantă de poluanți organici persistenți de interes public din ce în ce mai mare la nivel mondial. Aceștia au fost detectați frecvent în mediul înconjurător, cum ar fi în apa potabilă, praful din interior, produsele de curățare și acoperirile”, a spus co-primul autor Jie Zheng, un asociat postdoctoral care lucra în laboratorul cercetătorului principal Caroline Johnson, profesor asociat de epidemiologie.

Substanțele chimice apar în sângele nou-născuților, al oamenilor care trăiesc în comunitățile indigene subarctice, în pești și midii și chiar în ouăle de păsări. Niciun nivel de PFAS din organism nu este considerat sigur și acestea au fost legate de o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancere.

Zonele periculoase din mediu pentru oameni

În noiembrie, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat acidul perfluorooctanoic (PFOA), un PFAS obișnuit, ca fiind cancerigen pentru oameni și acidul perfluorooctansulfonic (PFOS), un alt PFAS comun, ca posibil cancerigen pentru oameni.

Niciun studiu nu a abordat relația dintre PFAS și carcinomul colorectal (CRC), a explicat Zheng. Cu toate acestea, pompierii se confruntă cu acest tip de cancer la rate mai mari decât populația generală și sunt puternic expuși la PFAS la locul de muncă. Aproximativ 80% dintre cazurile de CRC sunt considerate a fi legate de expunerea mediului de vreun fel.

Descoperirea ce ține departe cancerul cauzat de un obicei popular: Trebuie să faci un lucru simplu

Laboratorul Johnson studiază CRC cu metabolomică, un instrument care măsoară nivelurile fluctuante de mii de molecule mici, cum ar fi aminoacizi, lipide și proteine într-o probă biologică.

”Ne uităm la tiparele care apar într-un grup expus de oameni sau într-un grup de oameni bolnavi, apoi încercăm să generăm o ipoteză cu privire la motivul pentru care cineva poate dezvolta o boală sau poate avea progresia bolii. Metabolomica este unul dintre singurele instrumente prin care puteți măsura expunerile la mediu în aceeași probă ca și efectul biologic”, a spus Caroline Johnson, profesor asociat de epidemiologie.

Cercetarea face parte dintr-o căutare continuă a oamenilor de știință pentru a înțelege mai bine toate influențele mediului asupra unei persoane de la concepție până la moarte, inclusiv biologice, chimice, de mediu, sociale și așa mai departe. Deoarece PFAS sunt atât de răspândite, aproape toată lumea este expusă.

Acest studiu a folosit niveluri de expunere similare cu cele detectate la pompieri și la alte persoane aflate în contact frecvent cu PFAS, cum ar fi persoanele care locuiesc în apropierea gropilor de gunoi, aeroporturi, baze militare sau stații de tratare a apelor uzate.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#cancer cauze , #stiri externe