Presa de azi: ANI ramane fara gheare

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 07:45
1902 citiri
Presa de azi: ANI ramane fara gheare

ANI, trecuta in somaj tehnic de Curtea Constitutionala: ce se intampla cu declaratiile de avere, explica vineri Gandul.

Dupa o decizie a Curtii Constitutionale, Agentia Nationala de Integritate(ANI) a pierdut din atributii. Astfel, ANI nu va mai putea sesiza Parchetul atunci cand constata indicii privind savarsirea unor infractiuni si nici nu se va mai putea adresa instantei de judecata pentru a solicita confiscarea averilor dobabdite in mod ilicit.

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe articole din Legea privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.

Exceptiile de neconstitutionalitate au fost invocate de avocatul Alice Draghici in procesul prin care ANI a solicitat confiscarea averii medicului Serban Bradisteanu.

Surse din cadrul Curtii Constitutionale au declarat ca judecatorii au extins controlul de constitutionalitate, astfel incat au fost declarate neconstitutionale mai multe articole decat s-a solicitat in cadrul procesului.

Adevarul: ANI ramane fara gheare

Verificarea averilor ilicite si inaintarea catre instante a propunerilor de confiscare a acestora au fost blocate printr-o decizie luata de Curtea Constitutionala. Agentia Nationala de Integritate ramane doar cu atributii de a depozita declaratiile de avere si de a sanctiona intarzierea depunerii acestora.

Curtea Constitutionala (CC) a declarat, joi, neconstitutionale mai multe articole din Legea de infiintare, organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Odata cu decizia Curtii trebuie modificate toate prevederile privind procedura de verificare a averilor si sesizarea organelor de ancheta, altminteri ANI ramane doar cu atributii de a depozita declaratiile de avere si a sanctiona intarzierea depunerii acestora.

Decizia Curtii Constitutionale a fost luata in dosarul medicului Serban Bradisteanu, judecat pentru coruptie, dupa ce avocata Alice Draghici a ridicat o serie de exceptii de neconstitutionalitate.

Odata cu publicarea in Monitorul Oficial a hotararii CC, toate dosarele de pe rolul instantelor trimise de ANI cu propunerea de confiscare a unor averi vor fi inchise. Decizia Curtii este valabila doar pe viitor, ceea ce inseamna ca averile deja confiscate printr-o hotarare irevocabila a unei instante nu mai pot fi recuperate.

Presedintele ANI, Catalin Macovei, nu a dorit sa comenteze decizia Curtii Constitutionale. Si secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a refuzat sa discute pe acest subiect:"Nu comentez pana nu vad negru pe alb. Vom face maine (vineri - n.r.) o conferinta de presa".

Jurnalul National: ANI, cu un picior in groapa

Un alt punct important este cel privind dreptul ANI de a controla diferentele vadite dintre averea dobandita pe perioada exercitarii mandatului si veniturile obtinute in aceeasi perioada, dreptul de a constata incompatibilitatile si conflictul de interese, precum si cel de a sesiza organele judiciare cand exista indicii de comitere a unor infractiuni, articolul 14, literele c, d, e si f, fiind declarat neconstitutional, astfel ca ANI nu mai are aceste drepturi.

Tot neconstitutional a fost gasit si art. 12 alin. 2 privind depunerea declaratiei rectificative la Agentie, precum si art. 42 alin. 2, 3 si 4 - privitoare la publicitatea declaratiilor de avere si de interese ale candidatilor la functiile de presedinte al Romaniei, deputat, senator, consilier judetean, consilier local sau primar.

Contrar Legii fundamentale a tarii a fost gasit si capitolul VI - privitor la verificarea averilor, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor, respectiv art. 45, 46, 47, 48, 49 si 50.

Evenimentul Zilei: Averile demnitarilor scapa de control

Printre prevederile anulate joi se numara cea pe baza careia inspectorii de integritate puteau verifica daca exista diferente intre declaratiile de avere si averea dobandita de un demnitar.

In cazul in care inspectorul constata o diferenta de cel putin 10.000 de euro intre averea dobandita si veniturile realizate, acesta putea sesiza organele fiscale sau pe cele de urmarire penala. Actele intocmite in cursul procedurii de verificare puteau fi mijloace de proba.

De asemenea, ANI isi pierde dreptul de a solicita instantelor confiscarea unei parti din avere sau a unui bun determinat. Agentia a ramas si fara posibilitatea de a face sesizari privind demnitarii care sunt incompatibili.

Aceste sesizari se depuneau la institutiile abilitate in fiecare caz, care puteau duce pana la destituirea din functie. De exemplu, in cazul constatarii unor incompatibilitati ale presedintelului sau primului-ministru, ANI trimitea actul de constatare la parlament.

Un alt articol declarat neconstitutional permitea ANI sa faca publice declaratiile de avere ale persoanelor care candideaza pentru functia de presedinte, pentru parlament, consilii judetene sau primarii.

Cotidianul: ANI nu mai poate face sesizari si nu mai poate controla averile. CCR a declarat neconstitutionale mai multe articole din legea ANI

Capitolul I a fost declarat, in integralitate, neconstitutional. Acesta include dispozitiile generale ale legii, astfel ca ANI nu va mai putea sa verifice averea dobandita de persoanele care indeplinesc functii publice si nici conflictele de interese si incompatibilitatile acestora.

Agentia nu va mai putea nici sa sesizeze organele fiscale, in situatia in care se constata incalcarea legislatiei, nici sa suspende verificarea si sa sesizeze organele de urmarire penala, in situatia in care se constata existenta unor probe sau indicii temeinice privind savarsirea unor fapte penale.

Capitolul VI al Legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate este cel care se refera la verificarea averii, intitulat "Verificarea averilor, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor".

Astfel, capitolul declarat neconstitutional miercuri de catre judecatorii CCR se refera la procedura prin care inspectorii ANI fac verificarile averilor demnitarilor, dar si situatiile in care acestia ar putea sa se afle in incompatibilitate.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#ANI CCR, #avere demnitari, #atributii ANI , #decizii