Ordonanta CNSAS poate trece de Camera Deputatilor prin aprobare tacita

Luni, 03 Martie 2008, ora 16:21
1398 citiri
Ordonanta CNSAS poate trece de Camera Deputatilor prin aprobare tacita

Ordonanta de Urgenta a Guvernului care asigura functionarea Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) dupa decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) ar putea trece marti de Camera Deputatilor, prin procedura aprobarii tacite, transmite NewsIn.

Secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a anuntat luni ca Biroul permanent al acestui for a respins cererea Comisiei juridice de prelungire a termenului pentru dezbaterea acestui act normativ. "Se asteapta in aceste zile o Ordonanta de urgenta, care va inlocui Legea 187 din 1999 declarata neconstitutionala de CCR. Nu se poate prelungi termenul. Solicitarea Comisiei juridice va merge la plen. Daca e timp, daca nu, va trece tacit si asa merge la Senat, pentru ca maine (marti, n.r.) iese din termen", a spus Munteanu.

Membrii Comisiei juridice au cerut Biroului Permanet al Camerei Deputatilor prelungirea termenului pentru dezbaterea si aprobarea proiectului de lege de la 30 la 45 de zile pentru a fi dezbatut impreuna cu celelate doua intiative legislative care reglementeza acelasi domeniu - initiativa legislativa a senatorului PSD Serban Nicolae si noul proiect al Guvernului.

Guvernul a citit, miercuri, intr-o prima lectura, noua ordonanta privind functionarea CNSAS. Principalele modificari ale legii CNSAS se refera la verificarea din oficiu a candidatilor la alegeri si la caracterul public al sedintelor Colegiului.

Proiectul de Ordonanta de urgenta referitoare la CNSAS fixeaza toate modalitatile de verificare a celor care candideaza sau sunt numiti in functii publice sau de demnitate publica. Noutatea cea mai semnificativa consta in verificarea din oficiu a tuturor candidatilor in alegeri, fie locale, fie parlamentare. Verificarile vor fi facute de Colegiu pe baza declaratiilor pe proprie raspundere care sunt depuse de candidati la birourile electorale.

Proiectul de ordonanta vine in completarea cadrului legislativ, dupa ce magistratii CCR au desfiintat practic Legea Ticu. Imediat dupa decizia CCR, Executivul a emis o ordonanta de urgenta tranzitorie cu scopul de a asigura functionarea CNSAS pana la noi masuri, acest act normativ fiind deja in procedura parlamentara.

Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercuri că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, pe motiv că ar fi...
Deputatul mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit: ”Sunt uzate moral și fizic”
Deputatul mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit: ”Sunt uzate moral și fizic”
Deputatul Ovidiu Ganț de la FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din România), care s-a plâns în septembrie 2023 că a fost mușcat de ploșnite într-un tren cu care călătorea de la...
#CNSAS, #deputat, #dosar , #dosare