Iulia Motoc,judecator la Curtea Constitutionala, crede ca, daca nu ar fi fost sesizate organismele internationale, institutia nu ar fi rezistat presiunilor politice.
"Din punct de vedere institutional, Curtea in ultima instanta a rezistat, dupa multe tentative de amanari si presiuni politice. Si acesta este lucrul poate cel mai important: o institutie care a reusit sa supravietuiasca. Desi, va amintiti foarte bine, se anuntase pe 2 iulie ca vom fi revocati. Si probabil ca, daca nu sesizam organismele internationale, asa s-ar fi intamplat", a declarat Iulia Motoc intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul.
Cu toate ca, potrivit Constitutiei, mandatul unui judecator constitutional este fix, mai multi lideri USL declarasera la inceputul lunii iulie ca unii dintre membrii CCR ar fi urmat sa fie schimbati, invocandu-se diverse proceduri legislative.
Cei vizati erau cei trei magistrati numiti de PDL si Traian Basescu. Motivul?
"Pentru ca am facut opiniile separate la deciziile prin care am analizat procesul de revocare a Avocatului Poporului, a presedintilor celor doua Camere, inclusiv conflictul dintre presedinte si Parlament", a explicat Iulia Motoc.
Judecatoarea nu se fereste sa declare ca, in opinia sa, faptul ca parlamentul a dat Curtii termen de 24 de ore pentru a da avizul de suspendare a presedintelui este o "grava incalcare a statului de drept".
"Ceva incredibil, un termen care este poate util pentru un tribunal militar. La fel si faptul ca a trebuit sa pronuntam sase decizii foarte importante intr-o singura zi, 9 iulie, in care s-a finalizat interimatul dlui Crin Antonescu", a adaugat judecatorul.
Valeriu Zgonea arunca bomba: Unii membri ai CCR ar putea fi suspendati
In interviul citat, judecatorul Curtii Constitutionale a Romaniei mai arata ca se face o confuzie in legatura cu popularitatea de care se poate bucura un presedinte de-a lungul mandatului sau si ca scaderea increderii intr-un om de stat nu justifica, in mod automat, suspendarea sau demiterea sa.
Desi recunoaste ca, in cursul deliberarilor pentru validarea referendumului de demitere a presedintelui, au iesit la iveala si chestiuni care nu trebuiau facute publice, Iulia Motoc propune ca fiecare decizie sa fie urmata de o conferinta de presa, asa cum se procedeaza in Germania.
Dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a expediat doua scrisori Comisiei de la Venetia in care a reclamat presiunile politice care se fac asupra ei, experti ai Comisiei de la Venetia vor veni saptamana viitoare la Bucuresti, au declarat oficiali ai forului.
"O delegatie a Comisiei de la Venetia va veni la Bucuresti saptamana viitoare in contextul formarii unei opinii privind situatia constitutionala (din Romania), conform cererii secretarului general al Consiliului Europei si a premierului roman", a declarat Tatyana Mychelova, de la Biroul de Presa al Comisiei.
Mychelova a mai precizat ca punctul de vedere al Comisiei de la Venetia privind situatia din Romania va fi adoptat in plenul Comisiei care se va reuni in octombrie, la Venetia.