Cea mai puternică explozie din univers detectată de NASA: Cum a afectat Pământul VIDEO

Marti, 18 Octombrie 2022, ora 02:23
6771 citiri
Cea mai puternică explozie din univers detectată de NASA: Cum a afectat Pământul VIDEO
Cea mai puternică explozie de raze gamma din univers detectată de NASA FOTO: Intersting Engineering

Oamenii de știință din întreaga lume au fost uimiți de anunțul făcut de Agenția Spațială americană NASA, prin care vestea detectarea celei mai puternice explozii descoperite vreodată în univers.

Un impuls neobișnuit de raze cosmice gamma a fost observat în direcția constelației Sagitta, la o distanță de aproximativ 2,4 miliarde de ani-lumină de Pământ, potrivit Interesting Engineering.

Evenimentul, denumit GRB 221009A, a fost văzut de telescopul Gemini South din Chile, operat de NOIRLab al Fundației Naționale de Știință. El a fost detectat pentru prima dată în dimineața zilei de 9 octombrie de mai multe telescoape spațiale cu raze X și gama.

4 țări din Europa l-au ”finanțat” pe Putin cu 62 de miliarde de euro. Cât a plătit România Rusiei. Dezvăluirile Centrului CREA

„Explozia GRB 221009A, excepțional de lungă, este cea mai strălucitoare explozie de raze gamma înregistrată vreodată, iar strălucirea sa zdrobește toate înregistrările la toate lungimile de undă (fiind de 18 ori mai puternică decât recordul anterior)”, a spus Brendan O'Connor, cercetător afiliat la Universitatea din Maryland și la Universitatea George Washington și unul dintre liderii echipei de astronomi.

Explozia de raze gamma - cea mai intensă formă de radiație electromagnetică - a fost detectată pentru prima dată de telescoapele orbitale pe 9 octombrie, iar strălucirea ei este încă urmărită de oamenii de știință din întreaga lume.

„Este sigur să spunem că această întâlnire a început cu adevărat – toată lumea vorbește despre asta”, a declarat Judy Racusin, cercetător adjunct al proiectului Fermi la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland.

Astronomii de la NASA din Statele Unite au spus că, cauza acestei explozii gigantice de raze gamma poate fi începutul formării unei noi găuri negre de la moartea unei stele masive, care se prăbușește sub propria sa greutate sau de la o supernovă.

Descoperire fantastică lângă coastele SUA: Submarinul german secret ce nu trebuia găsit niciodată VIDEO

Jetul de energie provocat de explozie a călătorit cu 99,99% din viteza luminii spun experții, iar flash-ul strălucitor a eliberat fotoni care transportau un record de 18 teraelectronvolți de energie și a afectat comunicațiile radio pe unde lungi din ionosfera Pământului.

„Este într-adevăr uimitor să doborâm recorduri, atât în ceea ce privește cantitatea de fotoni, cât și energia fotonilor care ajung la noi”, a spus astrofizicianul Brendan O'Connor, care a folosit instrumente cu infraroșu de la telescopul Gemini South din Chile.

„Ceva atât de strălucitor, atât de aproape, este într-adevăr un eveniment o dată într-un secol”, a adăugat el.

Eveniment Quarterly Report

Romașcanu: ”România şi-a asumat să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex din Uniunea Europeană”
Romașcanu: ”România şi-a asumat să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex din Uniunea Europeană”
Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, consideră că decizia definitivă a CEDO privind protecţia şi recunoaşterea legală a familiilor LGBT din România va trebui analizată de Guvern,...
Partidul Socialiștilor Europeni anunță că susține măsurile fiscale luate de guvernul Ciolacu
Partidul Socialiștilor Europeni anunță că susține măsurile fiscale luate de guvernul Ciolacu
Reprezentanţii Partidului Socialiştilor Europeni (PES) au transmis miercuri, 27 septembrie, că susţin „pe deplin decizia Guvernului României şi a PSD de a stabiliza bugetul”....
#cea mai puternica explozie Univers, #cea mai puternica explozie stea, #explozie raze gamma, #explozie raze gama gigantica , #fenomen