Criza lovește în relațiile Chinei cu Rusia: Izbitura primită de Moscova, pentru prima dată din februarie 2021

Miercuri, 09 August 2023, ora 02:21
4674 citiri
Criza lovește în relațiile Chinei cu Rusia: Izbitura primită de Moscova, pentru prima dată din februarie 2021
Criza lovește în schimburile comerciale dintre China și Rusia FOTO: Global

Războiul sângeros provocat de Vladimir Putin în Ucraina a dus la pierderea a zeci de mii de vieți omenești de ambele părți, dar a bulversat și piețele internaționale financiare, energetice și alimentare. Criza a lovit și relațiile comerciale dintre China și Rusia, iar importurile Beijingului de la Moscova au scăzut în luna iulie 2023 cu 8%, pentru prima dată din februarie 2021.

Importurile Chinei din Rusia au scăzut în iulie, prima scădere lunară din ultimii 2 ani și jumătate, când importurile de petrol și alte bunuri au început să crească constant după izbucnirea conflictului din Ucraina, au arătat marți datele vamale chineze, potrivit Investing.

Importurile Chinei din Rusia s-au redus luna trecută cu 8%, până la 9,2 miliarde de dolari, față de anul precedent, în contrast cu creșterea de 15,7% din iunie, conform calculelor bazate pe datele Administrației Generale a Vămilor. China a cumpărat la preț redus petrol rusesc, cărbune și anumite metale de la Moscova.

Putin a lovit puternic Europa, făcând o gaură de 100 de miliarde de euro: Trei țări NATO cele mai afectate

Importurile totale ale Chinei s-au contractat cu 12,4% luna trecută din cauza scăderii cererii interne, contrar așteptările analiștilor, care prognozau o scădere de doar 5,0%.

În schimb, exporturile Chinei către Rusia au crescut cu 52% în iulie, până la 10,28 miliarde de dolari, mult mai lent decât creșterea de 90,9% înregistrată în iunie 2023.

Deși exporturile Chinei către Rusia s-au menținut relativ bine în comparație cu cererea scăzută din alte părți, acestea au reprezentat o mică parte din exporturile totale, la doar 3% în perioada ianuarie-iulie.

Centrul secret al spionajului lui Putin: De ce o țară neutră din Europa nu a expulzat agenții ruși, precum celelalte state

Valoarea comerțului bilateral dintre China și Rusia a scăzut la 19,49 miliarde de dolari în iulie de la 20,83 miliarde de dolari din iunie, care a fost cea mai mare de la începutul războiului din Ucraina.

Agenția vamală chineză nu a publicat date care să ofere o defalcare a importurilor atât pe țară, cât și pe produs.

Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, ministrul de Externe al Chinei Wang Yi i-a spus luni omologul său rus Serghei Lavrov, într-o conversație telefonică, că China va menține o poziție independentă și imparțială față de Ucraina, în timp ce se străduiește să găsească o soluție politică la această problemă.

Asta, după ce China a participat la summitul privind procesul de pace din Ucraina de la Jeddah, din Arabia Saudită, alături de India, Brazilia, Africa de Sud, dar și SUA, Marea Britanie și UE, dar fără Rusia.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Prietenii lui Putin i-au ”luat plăcinta uriașă” de la gură: Un gigant rusesc spre colaps, împins de Occident
Prietenii lui Putin i-au ”luat plăcinta uriașă” de la gură: Un gigant rusesc spre colaps, împins de Occident
Vladimir Putin a profitat de relațiile sale din Europa, precum cele cu Angela Merkel, pentru a face afaceri de zeci de miliarde cu Germania și alte țări vestice, însă acum prietenii i-au...
Scandal politic în familia Dianei Șoșoacă. Silvestru, acuzații la adresa soției sale: „Cineva te îndeamnă de luni de zile să mergi la Moscova”
Scandal politic în familia Dianei Șoșoacă. Silvestru, acuzații la adresa soției sale: „Cineva te îndeamnă de luni de zile să mergi la Moscova”
Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a publicat o scrisoare deschisă, adresată soției sale. El spune că Diana Șoșoacă se lasă manipulată de cei care îi spun doar ce...
#china rusia, #relatii comerciale Rusia China, #schimburi comerciale Rusia China, #Rusia razboi, #export Rusia , #Rusia