Ambiție vs realitate. Forest City, „orașul fantomă” construit de China în Malaezia

Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 01:55
5196 citiri
Ambiție vs realitate. Forest City, „orașul fantomă” construit de China în Malaezia
Forest City/ FOTO: booking.com/

„Am reușit să scap de acest loc”, râde Nazmi Hanafiah, ușor nervoasă.

În urmă cu un an, inginerul IT în vârstă de 30 de ani s-a mutat în Forest City, un complex de locuințe întins, construit de China, în Johor, în sudului Malaeziei. A închiriat un apartament cu un dormitor într-un bloc turn cu vedere la mare.

După șase luni, se săturase. Nu a vrut să continue să trăiască în ceea ce el numește „un oraș fantomă”.

"Nu mi-a păsat de depozitul meu, nu mi-a păsat de bani. Trebuia doar să ies", a spus el. Ne-am aranjat să ne întâlnim în același bloc turn în care locuia el.

„Mi se face pielea de găină doar că mă întorc”, a spus el. „Este singuratic aici – ești doar tu și gândurile tale.”

Cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, Country Garden, a construit Forest City - un mega-proiect de 100 de miliarde de dolari în cadrul Inițiativei Belt and Road - în 2016, scrie BBC.

La acea vreme, boom-ul imobiliar chinez era în plin flux. Dezvoltatorii împrumutau sume colosale de bani pentru a construi atât acasă, cât și în străinătate pentru cumpărătorii din clasa de mijloc.

În Malaezia, planul Country Garden a fost să construiască o metropolă ecologică, cu un teren de golf, parc acvatic, birouri, baruri și restaurante. Compania a spus că Forest City va găzdui în cele din urmă aproape un milion de oameni.

Opt ani mai târziu, este un memento steril că nu trebuie să fii în China pentru a simți efectele crizei proprietăților sale. În prezent, doar 15% din întregul proiect a fost construit și, conform estimărilor recente, puțin peste 1% din totalul celor construite sunt ocupate.

În ciuda faptului că se confruntă cu datorii de aproape 200 de miliarde de dolari, Country Garden a declarat pentru BBC că este „optimist” că planul complet va fi finalizat.

„Este înfiorător aici”

Forest City a fost catalogat drept „un paradis de vis pentru întreaga omenire”. Dar, în realitate, a vizat în mod direct piața internă chineză, oferind oamenilor aspiraționali șansa de a deține o a doua casă în străinătate. Prețurile sale de vânzare erau inaccesibile pentru majoritatea malaezienilor obișnuiți.

Pentru cumpărătorii chinezi, proprietatea ar fi o investiție care ar putea fi închiriată malaezienilor locali, cum ar fi Nazmi, sau folosită ca și casă de vacanță.

În realitate, locația izolată a Forest City - construit pe insule recuperate departe de cel mai apropiat oraș important Johor Bahru - a amânat potențialii chiriași și și-a câștigat porecla locală de „Oraș fantomă”.

„Ca să fiu sincer, este înfiorător”, spune Nazmi. "Aveam așteptări mari pentru acest loc, dar a fost o experiență atât de proastă. Nu este nimic de făcut aici"

Forest City emană cu siguranță o atmosferă ciudată - se simte ca o stațiune de vacanță abandonată.

Pe plaja pustie, există un loc de joacă pentru copii ponosit, o mașină de epocă ruginită și, poate potrivit, o „scara spre nicăieri” din beton alb. Lângă apă există semne care avertizează să nu înoți din cauza crocodililor.

În centrul comercial construit special, multe dintre magazine și restaurante sunt închise - unele unități erau doar șantiere libere.

Alături, în showroom-ul Country Garden, există un model de oraș enorm care ilustrează orașul forestier finalizat. La taraba de vânzări, stau câțiva angajați plictisiți, iar pe semnul de deasupra lor scrie: „Forest City. Unde fericirea nu se termină niciodată.”

De departe, cea mai mare atracție aici este statutul de duty-free al zonei. Pe plajă veți găsi grămezi de sticle de alcool aruncate și buzunare de băutori locali, care asigură cea mai mare parte a activității umane aici.

Când se lasă noaptea, Forest City se scufundă în întuneric. Blocurile enorme de apartamente care planează asupra complexului conțin fiecare sute de apartamente, dar nu mai mult de jumătate de duzină au luminile aprinse. E greu de crezut că cineva locuiește cu adevărat aici.

„Locul ăsta este ciudat”, spune Joanne Kaur, unul dintre puținii rezidenți pe juranlistul BBC i-a întâlnit. „Chiar și în timpul zilei, când ieși pe ușa din față, coridorul este întunecat”.

Ea și soțul ei locuiesc la etajul 28 al unuia dintre blocurile turn - sunt singurii pe tot etajul. La fel ca Nazmi, sunt chiriași și, la fel ca și Nazmi, plănuiesc să plece cât mai curând posibil.

„Îmi pare rău pentru oamenii care au investit și au cumpărat un loc aici”, spune ea. „Dacă ați căuta pe Google „Forest City”, nu este ceea ce vedeți astăzi aici.

„Ar trebui să fie proiectul care a fost promis oamenilor, dar nu este”, a adăugat ea.

O vânzare grea

Acest tip de frustrare este resimțit în toată China, unde piața imobiliară este în dezordine.

După ani de împrumuturi desfășurate din partea dezvoltatorilor, guvernul s-a temut că se formează o bulă și a impus limite stricte în 2021. „Casele sunt pentru locuit, nu pentru speculații” a fost mantra liderului chinez Xi Jinping.

Ca o consecință a acestor măsuri, marile companii au rămas fără numerar pentru a finaliza proiecte uriașe.

În octombrie, Country Garden a fost nevoită să abandoneze două proiecte în Australia, vânzând o dezvoltare neterminată în Melbourne și alta în Sydney.

Factorii politici locali au contribuit și ei la situația actuală din Forest City. În 2018, prim-ministrul de atunci al Malaeziei, Mahathir Mohamad, a restricționat vizele pentru cumpărătorii chinezi, invocând obiecția sa față de un „oraș construit pentru străini”.

Unii analiști au pus sub semnul întrebării și înțelepciunea construirii unei megadezvoltari într-o țară al cărei mediu politic și economic este instabil. Actualul guvern malaezian susține proiectul Forest City, dar, pentru un potențial cumpărător, nu este clar cât timp va dura și în ce măsură.

Alte probleme neașteptate, cum ar fi restricțiile de călătorie legate de Covid și controalele cu privire la câți bani ar putea cheltui cetățenii chinezi în străinătate, au împiedicat în special proiectele de peste mări lansate de giganți precum Country Garden.

Country Garden insistă că proiectul este „sigur și stabil”

Country Garden insistă că situația actuală de pe piața imobiliară chineză este doar „zgomot”, iar operațiunea sa din Malaezia „își desfășoară activitatea ca de obicei”.

De asemenea, a spus că planurile de a include Forest City într-o nouă zonă economică specială între Malaezia și vecina Singapore arată că proiectul este „sigur și stabil”.

Dar fără acces la numerar, este greu de văzut cum pot fi finalizate proiecte precum Forest City sau cum vor atrage oamenii să locuiască acolo în curând.

Ambiție și realitate

Când vine vorba de criza proprietății din China, Forest City este un caz clasic de ambiție versus realitate. S-ar putea ca unii factori locali să fi contribuit la situația actuală, dar este dovada că construirea a zeci de mii de apartamente în mijlocul neantului nu este suficientă pentru a convinge oamenii să locuiască acolo.

În cele din urmă, soarta Forest City - și a sutelor de proiecte din întreaga China - depinde de guvernul chinez. Luna trecută, au existat rapoarte că Country Garden a fost inclusă pe o listă preliminară de dezvoltatori care ar primi sprijin financiar din partea guvernului chinez - deși amploarea acestui sprijin încă nu este clară.

Totuși, este puțin probabil ca oameni ca Nazmi să se întoarcă: „Cu siguranță voi alege cu mai multă atenție data viitoare”, spune el. „Dar sunt fericit că am părăsit acest loc – acum mi-am recăpătat viața”.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#China, #dezvoltatori imobiliari, #malaezia, #forest city , #China