Cum se folosesc spionii chinezi de politicienii de extremă-dreapta din Europa pentru a diviza Occidentul

Sambata, 16 Decembrie 2023, ora 15:28
3468 citiri
Cum se folosesc spionii chinezi de politicienii de extremă-dreapta din Europa pentru a diviza Occidentul

Spionii chinezi recrutează politicieni din partidele de extrema dreapta europene într-o operațiune de divizare a Occidentului, arată o investigație Der Spiegel, Financial Times și Le Monde care au avut acces la sute de mesaje schimbate între un agent de informații chinez cunoscut sub numele de Daniel Woo și unul dintre contactele sale europene, fostul deputat belgian Frank Creyelman. Discuțiile acoperă ani de zile de schimburi de mesaje între agentul chinez al MSS și un cunoscut politician din Belgia. Mesajele, care datează din iunie 2019 până în noiembrie 2022, oferă o perspectivă unică asupra lumii secrete a principalei agenții de informații a Chinei și a operațiunilor sale în Europa.

Spionii chinezi au folosit un politician belgian de extremă dreapta ca agent de informații timp de peste trei ani, într-un caz care arată cum Beijingul a desfășurat operațiuni de influență în încercarea de a influența politica în favoarea sa.

Daniel Woo, ofițer în cadrul agenției de spionaj a Ministerului Securității de Stat al Chinei, l-a convins pe Frank Creyelman, un fost senator belgian, să influențeze discuțiile din Europa pe teme care variază de la represiunea Chinei împotriva democrației în Hong Kong până la persecuția uigurilor din Xinjiang.

În timp ce cancelarul german Olaf Scholz urma să viziteze China la sfârșitul anului 2022, Woo i-a cerut lui Creyelman să convingă doi membri de dreapta ai Parlamentului European să spună public că SUA și Marea Britanie subminează securitatea energetică europeană, scrie Le Monde.

"Scopul nostru este de a diviza relația SUA-Europa"

"Scopul nostru este de a diviza relația SUA-Europa", i-a scris Woo într-un mesaj text lui Creyelman.

Relația dintre ofițerul de caz chinez și agentul său belgian este documentată în mesaje text din 2019 până la sfârșitul anului 2022, care au fost obținute de la o sursă de securitate occidentală în cadrul unei investigații comune a Financial Times, Der Spiegel și Le Monde.

Frank Creyelman, care între 2007 și 2014 a fost deputat belgian din partea partidului flamand de extremă dreapta Vlaams Belang (VB), a primit un prim mesaj text la 3 iulie 2019: "Ai putea să-mi scrii un raport despre Charles Michel despre opiniile sale politice, personalitățile, hobby-urile și opiniile sale despre țara noastră [China]?". Cu o zi înainte, Michel, prim-ministru al Belgiei din 2014 până în 2019, fusese ales președinte al Consiliului European, unul dintre cele mai strategice birouri ale Uniunii Europene.

Trei zile mai târziu, fostul deputat - acum în vârstă de 62 de ani - a primit un mesaj de răspuns. Pentru primul său raport, acesta a reluat câteva dintre clișeele extremei drepte: a afirmat că liderul belgian și-a "cumpărat" noua poziție prin manevre politice și că ar avea legături cu "internaționaliștii din jurul lui [George] Soros", miliardarul american de origine maghiară, miliardar american vizat în mod regulat de extrema dreaptă. "Nebun de bani, dar nu este prietenul Chinei sau al Rusiei", a conchis Creyelman.

Cui îi scria? Potrivit sutelor de mesaje obținute de Der Spiegel, Financial Times și Le Monde, politicianul european făcea schimb de mesaje cu un agent al serviciilor de informații chineze, care purta numele de "Daniel Woo".

Schimburile de informații dezvăluie în detaliu modul în care serviciile de informații chineze încearcă să manipuleze discuțiile politice din întreaga lume în favoarea Beijingului - o preocupare tot mai des semnalată de agențiile de securitate occidentale.

Daniel Woo a acționat și în Polonia și România

În timp ce majoritatea țărilor mari se angajează în activități de spionaj, operațiunea serviciilor de informații chineze (MSS) din Europa evidențiază una dintre trăsăturile definitorii ale spionajului chinezesc: operațiuni de influență pe scară largă, menite să influențeze dezbaterea politică, care acoperă Ottawa, Londra și Canberra. De asemenea, Washingtonul a avertizat în repetate rânduri cu privire la eforturile secrete ale Beijingului de a interveni în alegeri.

"MSS a petrecut decenii încercând să modeleze politica și discursul global despre China. Recrutarea și manipularea cadrelor universitare, a factorilor de decizie politică, a liderilor de afaceri și, după cum arată acest caz, chiar a politicienilor face parte din acest lucru", a declarat Alex Joske, consultant la McGrathNicol și autorul cărții Spies and Lies, o carte despre MSS.

Woo operează de la filiala Zhejiang a MSS, potrivit oficialilor serviciilor de informații din patru țări occidentale. Serviciile secrete occidentale l-au urmărit, de asemenea, operând în Polonia și România, potrivit Financial Times.

Într-un schimb de replici din 2021, Woo i-a spus lui Creyelman că a primit sarcina de a-l "ataca pe Adrian Zenz", un cercetător care a contribuit la dezvăluirea modului în care China a deținut sute de mii de persoane din minoritatea uigură, majoritar musulmană, în regiunea Xinjiang, situată în extremitatea vestică a țării.

Woo i-a cerut, de asemenea, lui Creyelman să ajute la perturbarea unei conferințe despre Taiwan, iar cei doi au discutat despre plata unui intermediar pentru a influența un cardinal catolic să avertizeze împotriva politizării Covid-19, în timp ce China se afla sub presiune din cauza virusului care a apărut la Wuhan.

Foști oficiali ai serviciilor de informații americane cu experiență în domeniul MSS, care au fost informați cu privire la schimburile de mesaje, au declarat că mesajele aveau caracteristicile unei operațiuni clasice de influență politică a agenției.

"Ele reflectă obsesia MSS cu privire la faptul că SUA ar fi fost "mâna neagră" din spatele mișcării de protest din Hong Kong, dorința de a căuta în mod constant oportunități de a perturba conferințele și evenimentele pro-Taiwan din țări terțe și misiunea sa de a-i discredita pe cei care raportează abuzurile privind drepturile omului din Xinjiang", a declarat Dennis Wilder, fost analist de top al CIA pentru China, în prezent la Universitatea Georgetown.

Peter Mattis, un fost analist de contrainformații al CIA, a declarat că aceasta a ilustrat, de asemenea, o caracteristică a serviciilor de informații chineze: modul în care MSS acordă autonomie filialelor sale regionale. "Acest caz arată că Beijingul și MSS oferă direcții, dar ofițerii de informații și sursele lucrează împreună la modul de a-și atinge obiectivele", a declarat Mattis, șeful think-tank-ului Jamestown Foundation.

Un fost agent CIA cu experiență în Europa a declarat că ofițerii MSS au avut tendința de a se concentra pe recrutarea sau cooptarea politicienilor de rang inferior de pe continent "care simpatizează cu cauza Chinei sau care beneficiază de generozitatea Chinei".

"Acești politicieni de rang inferior și-au stabilit accesul la înalți oficiali, discută în mod regulat cu aceștia subiecte sensibile și apoi, cu sau fără voia lor, împărtășesc cu MSS ceea ce au aflat", a declarat fostul ofițer CIA.

Un schimb de replici între Woo și Creyelman a dezvăluit în mod clar această strategie. Ofițerul chinez a făcut referire la eforturile din trecut de a-l viza pe Martin Selmayr, fost secretar general al Comisiei Europene, care a fost cândva unul dintre cei mai puternici oficiali de la Bruxelles.

Nu există nicio dovadă că China a avut succes în acest demers. Selmayr, în prezent șef al reprezentanței UE în Austria, a negat vehement că ar fi avut cunoștință de această situație, adăugând că nu era responsabilitatea sa "să explice conversații mai degrabă dubioase între persoane cu o natură evident dubioasă".

Nu este clar cum sau când a fost recrutat Creyelman. Relația sa cu Woo pare să se fi desfășurat de la distanță, cu excepția unei călătorii în Sanya, un oraș-stațiune balneară din insula Hainan, în 2019, pentru a se întâlni cu responsabilul său de informații.

Tom Van Grieken, liderul Vlaams Belang, a declarat vineri 15 decembrie, că acțiunile lui Creyelman "contravin scopului și esenței, chiar și numelui partidului nostru" și a anunțat că acesta a fost exclus din partid cu efect imediat.

Nigel Inkster, fost șef de operațiuni la MI6 și expert în serviciile secrete chineze, a declarat că MSS și-a desfășurat cea mai mare parte a spionajului prin intermediul departamentelor provinciale, iar Zhejiang a avut "întâietate" pentru operațiunile din Europa.

O sursă occidentală de informații a declarat că divizia MSS din Zhejiang, o provincie din estul Chinei, avea aproximativ 5.000 de ofițeri de informații și că își întâlnea în mod obișnuit activele la Sanya.

Un fost agent CIA a declarat că MSS a avut, de asemenea, tendința de a-și asuma mai multe riscuri în Europa, deoarece considera că consecințele unei arestări sunt mai puțin grave decât în SUA. Un fost ofițer de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale a declarat că Bruxellesul a fost un obiectiv special, deoarece serviciile de securitate nu dispuneau de resurse suficiente.

"Belgia a devenit un centru major pentru operațiunile de informații ale unei varietăți de state ostile datorită ușurinței cu care se operează acolo", a declarat fostul ofițer superior.

Premierul belgian Alexander De Croo a fost întrebat despre aceaste dezzvăluiri la sosirea sa la summitul liderilor UE de vineri de la Bruxelles. "Mi se pare foarte problematic", a spus el.

"Asta ar însemna, de fapt, că unii oameni ne sabotează prosperitatea, securitatea, democrația din interior, dintr-un partid care se află în parlamentul țării noastre, în senat... . Un senator din Vlaams Belang fiind pe prima pagină a Financial Times - întreaga lume a văzut asta".

De Croo a declarat că știa despre dezvăluiri de câteva săptămâni și că a fost "șocat". El a spus că acest lucru arată că "extrema dreaptă poate fi un pericol pentru societatea noastră".

Woo a discutat de mai multe ori despre bani în schimburile de replici, inclusiv despre sumele pe care i le-ar fi plătit lui Creyelman sau altora pentru ajutorul lor. La un moment dat, Woo l-a învățat pe Creyelman cum să folosească o aplicație pentru a transfera criptomonede.

Creyelman pare să fi avut puțin succes în îndeplinirea sarcinilor atribuite de Woo în SMS. În iunie 2021, de exemplu, el a recunoscut că "a încercat să se opună ... fără succes" unei rezoluții din parlamentul belgian care îi declara pe uiguri în pericol de genocid.

În 2019, Woo i-a cerut lui Creyelman să aranjeze publicarea unui articol care respingea protestele pro-democrație din Hong Kong. Creyelman a spus că ar putea plăti un jurnalist independent care ar cere cel puțin 2.000 de euro.

Jurnalistul cu sediul la Bruxelles, James Wilson, a declarat că a fost abordat de Creyelman pentru "o lucrare despre China", dar că "a refuzat politicos" și că a scrie articole contra cost este "împotriva principiilor mele".

În ultimul SMS din cele obținute, Woo spunea că se baza pe Creyelman pentru a-i convinge pe doi membri ai Vlaams Belang din Parlamentul European - Tom Vandendriessche și Filip De Man - să facă declarații înainte de vizita lui Scholz.

"Am avut unele probleme de lucru pe alte canale, așa că, deocamdată, mă bazez pe europarlamentarii dumneavoastră pentru a aduce vești bune. "

Dar nu a urmat nicio declarație. Vandendriessche a declarat că nu a purtat nicio discuție cu Creyelman pe această temă. De Man a refuzat să comenteze dacă a discutat problema cu Creyelman.

Woo nu a putut fi contactat la mai multe numere de telefon și adrese de e-mail pe care le-a folosit. Ambasada Chinei la Bruxelles a declarat că nu are cunoștință despre aceste evenimente.

Între 6.000 și 10.000 de euro pe operațiune drept remunerație

Printre altele, agentul chinez ar dori să perturbe evenimentele din Parlamentul European, să denunțe oamenii de știință care critică China sau să adreseze întrebări Parlamentului belgian. El promite între 6.000 și 10.000 de euro pe operațiune drept remunerație; plata se pare că s-a făcut, printre altele, folosind monede digitale, scrie Der Spiegel.

În mesajele de chat, agentul serviciilor secrete și omologul său vorbesc de mai multe ori despre „deputații noștri” pe care doresc să-i folosească pentru scopurile și scopurile lor. Aceasta se referă la politicieni atât din Parlamentul European, cât și din Bundestag.

Într-unul dintre ordinele de influență politică, chinezii se leagă, de exemplu, de o mică întrebare pe care parlamentarul din formațiunea germană de extrema dreapa Alternativa pentru Germani (AfD) Stefan Keuter a înaintat-o ​​Bundestagului în primăvara anului 2021. Era vorba despre tulburările din Hong Kong și despre un presupus val de intrare de activiști presupuși violenți din mișcarea pentru democrație de acolo.

„Anul trecut, am făcut presiuni asupra guvernului german pentru a arăta obiectivele lor în materie de violență și imigrație”, a scris un agent chinez într-unul dintre aceste mesaje de chat către aghiotantul său din Europa, referindu-se la criticii regimului și trimițând un link către ancheta AfD. Angajatul Ministerului chinez al Securității de Stat (MSS) s-a lăudat că a enervat guvernul german cu această întrebare.

Discuțiile arată că reprezentanții Chinei comuniste au vrut să manipuleze știrile legate de întâlnirea cancelarului Olaf Scholz cu Xi Jinping, în noiembrie 2022. Aceștia i-au cerut ajutorul marionetei lor europene pentru a distruge reputația unui om de știință german care critică China. De asemenea, au comandat diverse acțiuni perturbatoare în Parlamentul UE. Mai presus de toate, însă, descoperirile arată că regimul comunist din China vede în partidele de extremă dreapta din Europa o poartă de acces. Serviciile de spionaj chineze au reușit să recruteze cu succes mai mulți indivizi. Ofițerul de informații și omologul său se referă în mod repetat la „parlamentarii noștri”, uneori din Parlamentul European, alteori din Bundestagul. Și sunt întotdeauna politicieni de extremă dreapta. Ordinele agentului MSS sunt inconfundabile. „Putem copia asta aici, în Flandra – sau la nivel federal?”, îl întreabă spionul chinez pe politicianul belgian, cu referire la interpelarea politicianului AfD despre Hong Kong.

Colaboratorii din AfD

Discuțiile sugerează că Woo are și alți colaboratori neoficiali în afară de belgian. Nu numai că deține informații detaliate despre activitățile extremei drepte în Europa, dar lucrează și cu prima gardă politică. În octombrie 2022, Woo îl anunţă brusc pe Creyelman că atât cancelarul german Olaf Scholz, cât și președintele francez Emmanuel Macron vor călători în China. „Există un proiect pe care îl discutăm. Ar trebui să sensibilizăm opinia publică pentru a arăta clar că SUA și Marea Britanie destabilizează aprovizionarea cu energie în Europa”. China, pe de altă parte, ar da o mână de ajutor. El are o idee: „Să avem o declarație transmisă în Parlamentul European prin intermediul eurodeputaților noștri de dreapta”, de exemplu, în sensul că Marea Britanie și SUA provoacă doar probleme în Europa, în timp ce China sprijină UE. Acest mesaj ar trebui apoi să fie difuzat în mass-media în timpul vizitei.

„Credeți că este posibil?”, întrebă chinezul Creyelman răspunde câteva secunde mai târziu: „În Germania, ne putem folosi de cei de la AfD pentru a cere delegației germane să vorbească deschis cu liderii chinezi, în loc să urmeze doar strategia SUA”. Două zile mai târziu, el vine cu o altă idee, de data aceasta vrea să folosească războiul din Ucraina în scopuri propagandistice. Potrivit belgianului, „parlamentarii noștri germani și francezi” ar putea fi rugați să aducă China în dialog ca partener de negociere între părțile beligerante. „Asta ar enerva SUA”.

La cine se referă Creyelman prin „parlamentarii noștri”? El menționează nume în discuții. „Waldemar Herdt este un fost deputat. Îi cunoaște pe toți”, îi scrie el agentului chinez. „Eu îl cunosc. Este pro-China”. Și continuă: „Ar putea să își influențeze oamenii din parlament”. Herdt, în vârstă de 61 de ani, s-a născut în Kazahstan, a studiat agricultura acolo și a gestionat o fermă mare înainte de a se muta în Germania în 1993 pentru a lucra la furajare la o fermă de porci. Herdt a fost membru al Bundestagului german din partea AfD între 2017 și 2021. În prezent, el este co-preşedinte în asociația regional AfD Cloppenburg/Vechta. Întrebat, el spune că nu îi cunoaște pe Creyelman și Woo și că nu este nici pro-chinez, nici pro-rus: „Sunt pro-Germania”. Herdt a atras deja atenția pentru legăturile sale prea apropiate cu Rusia. Stefan Keuter, omul AfD cu interpelarea minoră, întreține, de asemenea, contacte bune acolo.

China se folosește de rețeaua rusească

Și Frank Creyelman face parte, de asemenea, din acești prieteni de dreapta ai Rusiei. La fel ca Herdt și Keuter de la AfD, el a călătorit la presupusele misiuni de observare a alegerilor. În 2018, cei trei au participat la un congres economic în Crimeea anexată, „Forumul economic internațional de la Ialta”. Într-un interviu acordat postului de televiziune de propagandă rus Sputnik, Creyelman s-a prezentat ca un actor-cheie în noul curs favorabil Rusiei al extremei drepte europene: „Eu am fost cel care a făcut ca toate partidele de dreapta să își schimbe tonul în privința Rusiei”, ar fi spus el. „Noi am fost motoarele care au adus guvernele – chiar și guvernul nostru – un pic mai aproape de Rusia”, s-a lăudat el. Aparent, securitatea statului chinez a urmărit persoanele care și-au dovedit deja deschiderea față de regimurile autoritare pentru operațiunile lor de influență.

Mulți politicieni AfD nu au făcut un secret din slăbiciunea lor pentru Rusia, de ani de zile. Cu toate acestea, simpatia față de China, condusă de comuniști, a fost mult timp dezaprobată în cadrul partidului. Acest lucru s-a schimbat acum. La sfârșitul lunii iunie, lidera partidului, Alice Weidel, a zburat la Shanghai și Beijing cu o delegație AfD. Weidel a lăudat faptul că chinezii au fost „foarte bine informați despre activitatea noastră la Berlin” și se pare că intenția este de a intensifica contactele: „Următorii pași sunt deja planificați”. Însăși lidera partidului susține că vorbește mandarină. Ea și-a scris teza de doctorat despre sistemul chinez de pensii și a lucrat în China timp de mai mulți ani înainte de a se lansa în cariera politică, scrie Der Spiegel.

În vară, AfD și-a ales chiar și cel mai mare fan al Chinei drept candidat principal pentru alegerile europene: Maximilian Krah, 46 de ani, din Saxonia. La fel ca Weidel, el nu este menționat pe nume în discuții – dar nu trebuie să fie: ca fan al Partidului Comunist, poate fi recunoscut și ca atare. Anul trecut, Krah a vizitat Jocurile Olimpice de iarnă din China, după cum a confirmat atunci când a fost întrebat, în timp ce mulți politicieni occidentali au stat deoparte în semn de protest față de situația drepturilor omului. Krah face presiuni de ani de zile pentru un curs favorabil Chinei pentru AfD.

În noiembrie 2019, el a călătorit la Beijing și în alte orașe, a vizitat un centru de cercetare al controversatei companii de telecomunicații Huawei și a petrecut șase nopți în hoteluri de lux. La scurt timp după această călătorie, Krah a scris o scrisoare membrilor grupului parlamentar AfD. El s-a plâns de poziția lor dură față de Huawei; la momentul respectiv, grupul parlamentar cerea efectiv ca furnizorii chinezi să fie excluși din rețeaua mobilă 5G germană. El a luat act de această poziție „cu o oarecare uimire”, a scris Krah, spunând că era „nejustificabilă din punct de vedere al politicii industriale”.

Preocupările legate de securitate se bazau doar pe o „neîncredere generală față de China”, a spus Krah, adăugând că scopul său era de a „relativiza rapid poziția categoric anti-China a grupului”. Într-un interviu acordat revistei de extremă dreapta „Zuerst!”, Krah s-a plâns ulterior că China este noul „inamic favorit” al Occidentului. Dacă Europa vrea să fie un „actor global independent și nu doar un vasal al americanilor”, atunci trebuie să „se străduiască să aibă relații bune cu China”. Pe Twitter, el a catalogat rapoartele despre lagărele de reeducare pentru uiguri din regiunea Xinjiang, precum cele prezentate de Adrian Zenz, drept „povești de groază”.

În iulie 2021, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a discutat proiectul unei noi strategii a UE privind China. Acesta prevede o poziție mult mai dură față de Beijing și solicită Comisiei Europene să contracareze „finanțarea externă a proceselor noastre democratice de către China”, precum și „strategia de capturare a elitelor și tehnica de cooptare a oficialilor de rang înalt și a foștilor politicieni europeni”. Doar câțiva eurodeputați au votat împotriva proiectului, printre aceștia fiind însă eurodeputatul AfD Krah din Germania.

Când omul MSS îl întreabă pe belgian în ce media poate plasa propaganda pro-chineză, acesta menționează revista „Zuerst!”, același mediu în care Krah a fost intervievat despre China. Redactorul-șef al „revistei germane de știri”, de dreapta, era la acea vreme Manuel Ochsenreiter, un reporter angajat al extremei drepte și diseminator al propagandei rusești, inclusiv în calitate de „analist” pentru postul de televiziune controlat de Rusia, Russia Today.

Ochsenreiter a lucrat pentru deputatul AfD Markus Frohnmaier, pe care sursele rusești l-au descris ca fiind „absolut sub control”, în calitate de consilier și, uneori, chiar de angajat în biroul său parlamentar. De asemenea, el a colaborat îndeaproape cu un polonez care a fost acuzat de spionaj pentru Rusia și China de către autoritățile de acolo cu ani în urmă, lucru pe care l-a negat. Angajatul MSS Woo ar fi fost și el implicat la vremea respectivă. Polonezul spune astăzi că nu-și amintește numele său. Se pare că Ochsenreiter a acționat ca intermediar pentru oamenii AfD din ambele țări, Rusia și China. Printre altele, el ar fi jucat un rol activ în perioada premergătoare interpelării minore a lui Stefan Keuter, după cum au confirmat persoane din serviciile de informaţii pentru Der Spiegel. Ochsenreiter ar fi primit câteva mii de euro din China pentru realizarea cu succes a acestui proiect.

Frank și Steven Creyelman nu au răspuns la solicitările repetate, nici Daniel Woo și nici ambasada din Berlin. Reprezentanța chineză la Bruxelles și Ministerul chinez de Externe au declarat doar că „nu dețin informațiile despre care vorbiți”. Frank Creyelman și-a anunțat recent intenția de a se retrage din politica belgiană activă, scrie Der Spiegel.

Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și președintele României Klaus Iohannis s-au angajat marţi, 23 aprilie, să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă...
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
#China, #spionaj, #Europa, #extrema dreapta, #Parlamentul European, #Polonia, #Romania , #China