Procurorul Nastasiu, taxat la salariu in cazul Hayssam

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 11:22
1603 citiri
Procurorul Nastasiu, taxat la salariu in cazul Hayssam

Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a constatat nul recursul promovat de procurorul Ciprian Nastasiu impotriva deciziei CSM prin care a fost sanctionat cu diminuarea pe trei luni a salariului, dupa ce a fost cercetat pentru abateri disciplinare in dosarul Omar Hayssam.

In urma sentintei instantei supreme, procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu ramane cu sanctiunea data de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Inspectia judiciara a CSM a inceput, in luna ianuarie a acestui an, verificarile in cazul discutiilor dintre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu, dupa ce mai facuse o ancheta in privinta aceluiasi procuror tot in legatura cu dosarul sirianului.

In urma primei anchete, Nastasiu a fost sanctionat cu diminuarea salariului pe trei luni. Decizia inspectorilor CSM a fost contestata de procuror.

CSM s-a sesizat din oficiu, pe 12 ianuarie, in legatura cu materialele de presa referitoare la interceptarile telefonice in dosarul Omar Hayssam si, in consecinta, a dispus ca Inspectia Judiciara sa efectueze verificarile necesare.

"Potrivit Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul si obligatia de a se sesiza si din oficiu cu privire la orice act care ar crea suspiciuni referitor la independenta sau impartialitatea judecatorilor sau procurorilor.

Rezultatul verificarilor va fi adus la cunostinta opiniei publice, in limitele prevazute de lege, dupa finalizarea acestora", a anuntat purtatorul de cuvant al institutiei, judecatorul Cecilia Morariu.

Reactia CSM a venit dupa ce Parchetul General a aratat ca nu are niciun fel de atributii in evaluarea profesionala a procurorilor, aceasta fiind una din atributiile exclusive ale CSM.

In ianuarie 2008 au fost facute publice o serie de convorbiri dintre procurorul Ciprian Nastasiu si Omar Hayssam care se aflau inca de anul trecut depuse la dosarul in care Mustafa Tartoussi este judecat pentru ca l-ar fi ajutat sa fuga din tara pe Hayssam.

Din cauza dosarului lui Omar Hayssam procurorul Nastasiu a fost retrogradat din ierarhia Parchetului General unde ajunsese adjunct al sefului DIICOT.

Ciprian Nastasiu si Sofica Dumitrascu, judecatorul care a decis cercetarea in stare de libertate a lui Hayssam, au primit, in 24 noiembrie 2006, rezolutia de neincepere a urmaririi penale, din partea Serviciului de Anchete Speciale din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ.

Procurorii au stabilit ca nici Nastasiu si nici Dumitrascu nu pot fi facuti raspunzatori pentru fuga sirianului, dupa ce a fost eliberat, considerand ca cei doi magistrati si-au intemeiat deciziile pe acte medicale, respectiv adeverinta eliberata lui Omar Hayssam de catre medicul Constantin Tanasescu.

Acesta era singurul act oficial de la dosarul cauzei unde aparea diagnosticul de metastaza.

Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercuri că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, pe motiv că ar fi...
Medaliat la Europene, trăiește din salariul minim: ”Ori mă mut din țară, ori mă las. Nu se mai poate așa!”
Medaliat la Europene, trăiește din salariul minim: ”Ori mă mut din țară, ori mă las. Nu se mai poate așa!”
Înotătorul român Andrei Ungur (25 de ani), medaliat cu bronz la Campionatele Europene în bazin scurt de la Otopeni în proba de 100 m spate, în 2023, a dezvăluit dificultățile financiare...
#procuror, #Ciprian Nastasiu, #sanctionat, #diminuare, #salariu, #dosar, #Hayssam , #Omar Hayssam