Cod roșu de ninsori și viscol în două județe din țară. Vizibilitatea va fi redusă spre zero

Miercuri, 05 Aprilie 2023, ora 18:56
4745 citiri
Cod roșu de ninsori și viscol în două județe din țară. Vizibilitatea va fi redusă spre zero
Ninsori în România FOTO ziare.com

Meteorologii au emis miercuri, 5 aprilie, o avertizare nowcasting de ninsori și viscol pentru două județe.

Potrivit ANM, de la ora 18:40 până joi, la 04:00, în județele Botoșani și Iași se vor semnala viscol puternic, cu rafale de 75-85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero.

Tot miercuri, autoritățile din cele două județe au anunțat suspendarea cursurilor pe 6 aprilie.

Locuitorii din Iaşi şi Botoşani au fost anunţaţi prin aplicaţia RO-ALERT despre codul roșu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le recomandă ieşenilor, prin intermediul paginii de socializare, să evite să pornească la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

O altă recomandare este aceea ca înainte de plecare posesorii de autovehicule să se asigure că şi-au echipat maşinile corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

”Urmăriţi la posturile radio/TV buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor. Evitaţi atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ. Evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie”, menţionează sursa citată.

Cod portocaliu și galben de ninsori

ANM a emis un cod portocaliu de ninsori și viscol până joi, la 14:00, pentru judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi zona joasă a judeţelor Suceava, Neamţ şi Bacău. Va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55-75 km/h, va fi viscol şi vizibilitate foarte scăzută. Local se vor cumula 30-50 l/mp.

Tot până joi, la 14:00, este în vigoare și un cod galben de ninsori în cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei şi în Carpaţii Orientali. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55-60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor cumula peste 20-25 l/mp.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Ce spune antrenorul lui Dinamo înaintea meciului cu FC Botoșani
Ce spune antrenorul lui Dinamo înaintea meciului cu FC Botoșani
Antrenorul echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, Zeljko Kopic, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că se aşteaptă la un joc greu cu FC Botoşani, formaţie care a făcut meciuri...
#cod rosu, #ninsori, #viscol, #Iasi, #Botosani , #prognoza meteo