Cum alegem condimentele și mirodeniile acasă?

Advertorial
Marti, 20 Decembrie 2022, ora 16:53
5738 citiri
Cum alegem condimentele și mirodeniile acasă?
FOTO: goodall.ro

Cum alegem condimentele pentru o friptură gustoasă

Folosirea ierburilor aromatice în gătit poate schimba cu adevărat aromele și savoarea mâncării. Folosirea corectă a condimentelor și a mirodeniilor în bucătărie este o abilitate care ar trebui considerată de bază, dar trebuie recunoscut faptul că aceasta se formează prin experiență și prin înțelegerea aromelor și a intensităților pe care le poate aduce fiecare.

Mai mult decât să le folosim în mod corespunzător, trebuie să învățăm cum să ne asezonăm mâncărurile astfel încât să aibă un gust spectaculos. Este o artă atât de puternică încât poate face ca preparatele noastre să strălucească, dar le poate și strica dacă nu le selectăm cu atenție sau dacă nu folosim cantitățile potrivite.

Condimentele sunt esențiale pentru o carne bună, aromată și gustoasă, de exemplu. Dincolo de "clasicele" două - sare și piper -, este esențial să se folosească, pentru fiecare carne, condimentul care se combină cel mai bine sau amestecul care se potrivește cel mai bine cu ea. Atât ierburile aromatice proaspăt recoltate, cât și cele uscate sunt bune pentru condimentarea cărnii, dar, atunci când le folosiți, țineți cont de faptul că ierburile uscate au întotdeauna o aromă mai puternică. Dacă folosiți ierburi proaspete într-o rețetă care prevede cantitățile de ierburi uscate, folosiți de două ori mai mult.

Sfaturi pentru alegerea ierburilor aromatice pentru fiecare tip de carne

Ierburile aromatice proaspete nu sunt întotdeauna folosite în același mod în bucătărie. Rozmarinul, oregano, menta, tarhonul și cimbrul proaspete sunt perfecte pentru condimentarea cărnii crude și pentru marinare. Busuiocul proaspăt, pătrunjelul și coriandrul se adaugă întotdeauna la sfârșitul gătitului. Acestea sunt ideale pentru condimentarea cărnii tocate. Oregano este singura plantă care, în acest caz, poate fi adăugată la carne înainte de a fi gătită.

Salvia este perfectă pentru condimentarea cărnii de miel și a altor tipuri de carne grasă, este o plantă puternică, care nu necesită cantități mari. De asemenea, carnea de porc se potrivește foarte bine cu coriandru proaspăt. Pentru cărnurile albe, cum ar fi puiul, cel mai bine este să folosiți cimbru, salvie, busuioc, boia de ardei, șofran și tarhon, condimentul preferat al francezilor. Și al ardelenilor, în cazul țării noastre. Nu cred că mai trebuie să vă spunem despre delicioasa ciorbă de afumătură cu tarhon din Ardeal, nu?

Poate că avem ideea că trebuie să avem la îndemână o mare varietate de condimente pentru a face mâncăruri extraordinare. Dar vă veți da seama curând că nu aveți nevoie de atât de multe. Cel mai bine este să începeți cu doar câteva, cele de bază, cele care vă plac cel mai mult pentru mâncărurile preferate.

De asemenea, atunci când vine vorba de condimente, trebuie să aveți grijă să alegeți condimente de înaltă calitate, deoarece calitatea chiar contează. Cumpărați cele mai bune pe care vi le puteți permite: căutați arome intense și proaspete și, dacă nu sunteți siguri, cumpărați doar puțin la început pentru a le încerca, în loc să cumpărați cantități mari. Le găsiți pe toate pe goodall.ro, o noua platforma online cu livrare națională.

Condiment pentru vin fiert și secretul asezonării vinului

Cei mai multi oameni cunosc vinul fiert, drept o tradiție de iarna, dar de fapt ea datează încă din secolul al II-lea. Vinul fiert a apărut o data cu încercarea oamenilor de a nu mai arunca vinul rămas nefolosit sau pentru a ascunde o calitate îndoielnică. Prin adăugare de zahăr și condimente, putem realiza un vin delicios, și dintr-un vin slab calitativ. Cunoscătorii zic, de fapt, că vinul fiert este făcut de preferința din vinuri slab calitativ. Deși numele este de vin fiert, acesta de fapt nu trebuie să clocotească, ci trebuie doar să ajungă la o temperatură aproape de fierbere, pentru a elibera o parte din alcool și condimentele să își lase aroma specifică.

Vinul fiert a crescut în popularitate în regiunile reci ale Europei deoarece îi ajută pe oameni să se încălzească în sezonul rece. Deși se spune că doar vinul rosu demisec, se fierbe, găsim locuri unde se vinde și vin alb fiert. Acesta nu are o rețetă exacta, ci se pliază după gustul și preferințele fiecăruia dintre noi. Unii oameni, preferă să adauge și câțiva stropi de coniac.

Vinul fiert, deși nu este ceva specific românesc, este aproape o tradiție pentru multi dintre noi, și se consumă în anotimpul rece, cu precădere în timpul sărbătorilor de iarnă. Vinul fiert se prepară cu vin roșu, zahăr brun și condiment precum scorțișoară, cuișoare, anason și coajă de portocală.

Condimentele au un rol foarte valoros în alimentație dând un parfum aparte, ele au devenit noua sare-n bucate. Unele se folosesc pentru colorarea și aromatizarea alimentelor iar altele au proprietăți medicinale, fiind folosite ca remedii naturiste. Se păstrează în recipient închise etans, în spații reci, uscate și ferite de lumina directa a soarelui. Medicii spun că trebuie să fim atenţi la cantitatea de condimente pe care o mâncăm, dar şi la producătorul acestora. Un lucru foarte important de care trebuie să țineți cont este ca acestea încep să își piardă aroma atunci când sunt măcinate.

Condimentele joacă un rol important în aromatizarea corecta a vinului fiert. Dar adevărata artă este combinarea acestor condimente deoarece puțini sunt cei care știu combinațiile pentru gustul perfect.

Cei de la Gourmeterie, au venit in ajutorul vostru, si au creat un mix special de condiment pentru vin fiert, respectând toate cerintele de calitate. Acest mix este perfect echilibrat și poate fi folosit atat la deserturi cât si pentru cea mai iubită băutură a sezonului rece, vinul fiert. Intra acum pe GoodAll.ro pentru comanda!

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#condimente, #mirodenii, #alegere consimente, #alegere mirodenii , #stiri life style