Alexandru Rafila, despre dezincriminarea consumului de droguri: ”Nu discutăm despre altceva decât despre un bolnav”

Joi, 14 Septembrie 2023, ora 19:26
1689 citiri
Alexandru Rafila, despre dezincriminarea consumului de droguri: ”Nu discutăm despre altceva decât despre un bolnav”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila FOTO Facebook

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 14 septembrie, că un copil, adolescent sau adult care consumă droguri este o persoană bolnavă.

„Trebuie să vedem exact care sunt prevederile legale. Sigur că nu sunt specialist în combaterea traficului şi consumului de droguri, dar trebuie să fim atenţi încât să nu facem rău. Adică să nu aducem această sancţiune penală unui bolnav. Pentru că noi discutăm de un bolnav”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat joi la Europa FM dacă susţine dezincriminarea consumului de droguri.

Ministrul Sănătăţii a mai explicat că un consumator de droguri nu este altceva decât o persoană bolnavă de o adicţie care îi schimbă comportamentul, viaţa şi îi scurtează speranţa de viaţă şi nu putem pleca de la principiului sancţionării bolnavilor.

„Nu discutăm despre altceva decât despre un bolnav. Un copil, un adolescent sau un adult care consumă droguri este un om bolnav. El are o adicţie care îi modifică foarte mult comportamentul, viaţa şi speranţa de viaţă. Deci este clar că discutăm despre un bolnav. Ori nu putem să plecăm de la principiul că sancţionăm bolnavii”, a mai explicat ministrul.

Planul de măsuri privind consumul de droguri

Alexandru Rafila a mai declarat că în câteva săptămâni va fi făcut planul cu măsurile privind combaterea consumului de droguri şi tratatea pacienţilor care au această adicţie.de psihiatrie există şi la nivel european.

„O să lucrăm şi împreună cu Ministerul Administraţiei şi Ministerul Internelor, de fapt cred că este foarte importantă colaborarea ca să putem să evităm situaţii în care un anumit tip de incriminare o să împiedice activitatea medicală. Trebuie să fim foarte atenţi aici. Este o pojghiţă subţire. Şi bineînţeles cu agenţia specializată, ştiţi că avem o agenţie care aşa se şi numeşte, Agenţia Naţională Antidrog, şi ar trebui să găsim o soluţie. Noi putem să ne ocupăm de partea care ţine de tratamentul acut, de adicţie, de consiliere psihologică, dar nu este suficient. Combaterea traficului cred că este esenţială pentru a aduce cât de cât lucrurile sub control”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat în cât timp va fi realizat acest plan, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Îl vom face în câteva săptămâni, îl vom prezenta guvernului probabil în cursul lunii octombrie”.

Chestionat mai departe în cât timp va deveni realitate acest program, Rafila a replicat: „Eu cred că el poate deveni operaţional anul viitor, măcar cu câte un centru regional în care să se poată face acest lucru şi mai e încă un lucru important”.

„Am stat de vorbă şi cu cei care au fost mai mult implicaţi în această problematică, medici psihiatrii în general. Este bine să particularizăm aceste centre, chiar dacă din punct de vedere organizatoric ele aparţin de un spital de psihiatrie, ele trebuie să fie în afara spitalului de psihiatrie, pentru că va exista reticenţă în a îţi aduce copilul, de exemplu, într-un spital de psihiatrie. Există această tendinţă la nivel european ca aceste centre să fie separate să nu fie spitale monospecialitate de psihiatrie”, a completat ministrul PSD.

Întrebat dacă există suficienţi specialişti pentru a face nişte centre distincte, ministrul Sănătăţii a spus: „Măcar unul pe regiune cred că se poate face şi nu cred că e o mare criză de specialişti psihiatrii, pentru că trebuie să avem psihiatrii şi psihologi în primul rând”.

„Trebuie să existe şi condiţii speciale în care oamenii să poată să facă şi ergoterapie şi mişcare, abilitate fizică, în afară de partea care ţine de medicaţie sau de partea de îngrijire medicală propriu-zisă”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 25 aprilie, că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest...
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
#consum droguri Romania, #consumatori droguri, #dezincriminare, #Alexandru Rafila, #ministrul sanatatii , #droguri