Sateliții occidentali au identificat navele care au transportat masiv în Rusia armamentul furnizat de Coreea de Nord

Marti, 17 Octombrie 2023, ora 08:16
3397 citiri
Sateliții occidentali au identificat navele care au transportat masiv în Rusia armamentul furnizat de Coreea de Nord
Coreea de Nord produce două tipuri de muniție pe care Rusia le-a folosit pe scară largă în Ucraina FOTO Twitter

Rusia a primit muniție pentru războiul împotriva Ucrainei din Coreea de Nord. Rachetele coreene au fost transportate în Rusia de navele rusești „Angara” și „Maria”, supuse sancțiunilor,, scrie New York Times pe 16 octombrie.

Navele rusești conectate la rețelele militare de transport au preluat în mod repetat mărfuri din Coreea de Nord și au livrat-o într-un port militar rus în ultimele două luni, potrivit unor noi imagini din satelit care oferă cea mai clară dovadă că Phenianul ajută Moscova în războiul cu Ucraina.

Cele două nave nu au călătorit pe această rută dintre Coreea de Nord și Rusia până în august, când au început întâlniri la nivel înalt între oficialii nord-coreeni și ruși, deschizând calea pentru ca Kim Jong Un să se întâlnească cu Putin luna trecută. Estimările serviciilor de informații americane la acea vreme sugerau că Rusia spera să obțină arme nord-coreene pentru a-și reface stocurile în scădere pentru războiul din Ucraina.

Oficialii de la Casa Albă susțin că Coreea de Nord a transportat aproximativ 1.000 de containere cu „echipament și muniție” în Rusia „în ultimele săptămâni”.

Dar noile imagini din satelit analizate de Royal United Services Institute (RUSI) din Londra și furnizate pentru prima dată The Washington Post sugerează că operațiunea este mai regulată, mai extinsă și mai continuă decât a raportat Casa Albă.

Nu una, ci două nave au parcurs ruta dintre portul de nord-est al Coreei de Nord - Rajin

- și complexul portuar închis al Dunării din Orientul Îndepărtat al Rusiei, făcând cel puțin cinci călătorii dus-întors între mijlocul lunii august și octombrie, potrivit analizei RUSI.

Deși este imposibil de spus ce anume au transportat, noile imagini arată nave legate de rețeaua logistică militară rusă, oferind dovezi puternice că aceste nave comerciale transportă echipamente militare, spun analiștii RUSI și oficialii americani.

"Acest lucru va avea un impact foarte serios asupra traiectoriei războiului [în Ucraina]", a spus Jack Watling, senior fellow la RUSI.

"Coreea de Nord are capacitatea de a produce o mulțime de muniții și are stocuri semnificative".

Coreea de Nord produce două tipuri de muniție pe care Rusia le-a folosit pe scară largă în război (rachete Grad de 122 mm din epoca sovietică și obuze de artilerie obuzier de 122 mm).

Cam în aceeași perioadă în care au început transporturile, muniția a fost trimisă la un depozit de muniții de lângă granița cu Ucraina, pe care oficialii americani îl identificaseră ca destinație finală pentru transporturi.

Coreea de Nord ar putea fi interesată de tehnologiile avansate ale Rusiei pentru programul său de arme şi nuclear. În timpul călătoriei sale, Kim a vizitat o fabrică de avioane de luptă rusă, precum și un port spațial rusesc cheie.

Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
#Coreea de Nord, #transport, #arme, #Rusia , #Coreea de Nord