Corina Dumitrescu, blestemul Educatiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 04 Mai 2012, ora 15:53
12121 citiri
Corina Dumitrescu, blestemul Educatiei (Opinii)

Educatia este domeniul pentru a carui soarta ma tem cel mai tare in perspectiva guvernarii Ponta. Pentru ca in niciun alt domeniu interesele feroce antireformiste nu sunt mai direct reprezentate, iar parghiile presiunii externe mai putine.

Pentru Educatia din Romania Corina Dumitrescu este cel mai urat cosmar. Ea nu reprezinta, ea insumeaza de-a dreptul interesele mediocritatii si imposturii care sufoca invatamantul romanesc si din cauza carora nu avem nicio universitate in topurile europene si mondiale.

La fel de bine putea fi ministru al Educatiei si Aurelian Bondrea, cu unica diferenta ca probabil batranul comunist n-ar fi avut energia sa "innoate" pana la "Standford" si nici nu-si mai aminteste bine daca a absolvit o "sectie reala" sau imaginara. Dar sa zicem ca toate acestea sunt rautati pe care d-na viitor ministru trebuie sa le indure din cauza sfertodoctiei secretarei care i-a dactilografiat CV-ul de pe site-ul CSM. Ca doar un acar Paun se gaseste intotdeauna.

Grav este ca ajunge in fruntea Educatiei un om care de ani de zile pastoreste o fabrica de dimplome fara nicio acoperire in calitate. "Dimitrie Cantemir" are un nivel la fel de scazut ca "Spiru Harett", iar diferenta dintre cele doua tine exclusiv de anvergura. Grav este ca ajunge in fruntea Educatiei o persoana a carei intreaga cariera "universitara" este legata, de la nvielul de asistent la cel de profesor, de aceasta dubioasa fabrica de impostura. Grav este ca d-na viitor ministru se afla in proces cu ministerul pe care il va conduce tocmai in incercare de a bloca reforma, mai precis clasificarea universitatilor.

Ce ne asteptam sa faca din noua sa pozitie? Corina Dumitrescu va face praf acele cateva puncte deja castigate in Educatie. Este de asteptat sa elimine clasificarea universitatilor, astfel incat impostura si, pe alocuri, sarlatania invatamantului privat de proasta calitate (cel de buna calitate ar putea supravietui si chiar inflori in noile conditii) sa fie din nou mascata. Este posibil sa mearga chiar mai departe si sa scoata invatamantul privat de sub autoriatea ARACIS, dupa cum propunea in urma cu ceva vreme. Probabil ca de acreditarea fabricilor de diplome urmeaza sa se ocupe vreun SRL cu actionariat prin Cipru.

Este asteptat sa avem din nou un examen de bacalaureat pe care sa-l pice doar absentii, pentru ca mai apoi fabricile de diplome, grav lovite de exigenta din 2011, sa aiba din nou materie prima din belsug. Si aceasta va fi o miscare cu doua taisuri. Pe langa aspectul financiar de care d-na Dumitrescu este direct interesata, mai exista si cel politic. Anul trecut d-na Andronescu socotea ca bacalaureatul afecteaza apoximativ 1 milion de voturi: adica ale absoventilor deja majori si ale familiilor lor. Pe cat de uns va merge examenul, pe atat de uns vor fi puse in urma aceste voturi in favorea USL.

Ma astept la o repolitizare feroce a scolilor, ma astept la blocarea refomei curriculare despre care Corina Dumitrescu probabil ca habar nu are. Ma astept la titularizari cu furca, dupa modelul bacalaureatului. Ma astept la masacrarea Legii educatiei, inceputa deja printr-un proiect sustinut de aceeasi Corina Dumitrescu, care permite fondatorilor unei universitati private sa plece cu patriomniul acesteia dupa desfiintare.

In spatele tuturor acest modificari sunt interese financiare si electorale uriase, in care refoma lui Daniel Funeriu a lovit profund si care trebuie acum reparate. Si acesta este motivul pentru care, in pofida faptului ca desemnarea sa a fost primita cu reactii osciland intre raceala si indignare, in pofida penibilului de care s-a umplut dupa publicarea greselilor crase din CV, Corina Dumitrescu a ramas neclintita pe pozita ocupata, iar Victor Ponta nu a simtit nevoia sa faca nici macar vreun comentariu.

Sigur ca si in alte domenii se pot intampla lucururi rele. Nu stiu cat de atasat ideii de justitie independenta este Titus Corlateanu, pupilul lui Adrian Nastase. Dupa cum ma tem sa ma gandesc ce va face la Agricultura mana lunga a lui Dan Voiculescu (bine ca macar a ramas fara paduri). Dar in aceste domenii exista totusi un oarecare control european. Exista niste standarde la a caror respectare vegheaza niste organisme internationale.

In cazul educatiei suntem pe cont propriu si nimeni nu sufera ca Romania scoate absolventii cel mai slab pregatiti si ca jumatate dintre elevii romani sunt analfabeti functional. Din aceia care "innoata " pana la ,,Standford" si temina "sectia reala". Ba dimpotriva, intr-o lume concurentiala, mentinerea Romaniei in afara competitiei este un avantaj pentru restul jucatorilor. Un avantaj pentru care Corina Dumitrescu este cea mai buna garantie.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Corina Dumitrescu ministrul Educatiei, #Ministerul Educatiei Guvernul Ponta , #ministrul Educatiei