Gafa de 20.000 de euro a unei televiziuni care a spus despre o româncă din Anglia că e criminală fără ca femeia să aibă legătură cu cazul

Sambata, 16 Septembrie 2023, ora 20:30
8456 citiri
Gafa de 20.000 de euro a unei televiziuni care a spus despre o româncă din Anglia că e criminală fără ca femeia să aibă legătură cu cazul
Crima a avut loc în mai 2022 FOTO Poliția Română

Judecătoria Sectorului 1 a obligat postul de televiziune Antena 1 să îi plătească unei românce din Anglia daune morale de 20.000 de euro după ce a indicat-o drept criminală, femeia neavând nicio legătură cu cazul. Sentința nu este definitivă.

O tânără româncă stabilită în Marea Britanie a dat în judecată compania care deține postul de televiziune Antena 1, cerând daune morale de 30.000 de euro după ce, în urma crimei de la Măgurele, unde un italian a fost omorât și cadavrul i-a fost incendiat, postul de televiziune a publicat o fotografie cu ea indicând-o drept autoare a faptei de omor.

În proces, românca a arătat că „în data de 11.05.2022 și ulterior în următoarele zile, cu prilejul fiecărui grupaj informativ din zi, a fost difuzat un material video amplu cu titlul ”Au fost prinși criminalii italianului carbonizat” clip video care debuta cu replica bombastică și sentențioasă ”ei sunt cei doi călăi ai omului de afaceri italian” prezentând două fotografii în prim-planul materialului video, una cu bărbatul suspect de săvârșirea crimei și una cu reclamanta, luată de pe pagina sa de socializare Facebook”.

Românca a arătat că „s-a produs o confuzie de nume şi că, în realitate, nu era ea ”Criminala” sau ”Călăul” despre care face vorbire materialul video, tot astfel cum nu a fost și nu este suspectată de săvârșirea ”Crimei din Măgurele” sau de săvârșirea oricărei alte infracțiuni de orice natură”.

Tânăra stabilită în Marea Britanie a punctat că a aflat că sunt difuzate imagini cu ea ca fiind „Criminala din Măgurele” de la rude și de la prieteni, care îi trimiteau link-uri cu materialul video și o întrebau cum a putut săvârși o astfel de faptă. Românca a arătat că a suferit și un atac de panică văzând toate comentariile și insultele care se proferau pe pagina de Facebook și TikTok a „Observatorului”.

Românca a subliniat că „de-a lungul timpului a avut o viată personală discretă, că nu şi-a periclitat demnitatea în niciun moment și sub niciun pretext și că s-a bucurat de o foarte bună reputație în toate mediile sociale, toate acestea fiind acum iremediabil compromise”.

„Denigrările aduse ca urmare a neglijenței foarte grave a pârâtei au afectat-o grav și în mod direct, fiind nevoită să treacă prin foarte multe situații delicate, așa cum a fost aceea dată de imposibilitatea de a ieși din casă pentru câteva zile. Atât viața privată cât și cea publică i-au fost răvășite, impactul emoțional negativ a fost unul foarte puternic, relațiile de familie i-au fost afectate, imaginea publică și buna reputație, dobândite cu efort în foarte mulţi ani, i-au fost distruse”, a arătat avocatul reclamantei, în procesul deschis la Judecătoria Sectorului 1.

Explicația gafei: verificarea informației dintr-o singură sursă

În proces, Antena 1 s-a apărat explicând cu s-a produs „eroarea jurnalistică”. Jurnalistul care a realizat reportajul, a apelat la două surse din Poliție pentru a obţine informaţii. Una dintre informaţiile a cărei confirmare a solicitat-o a fost şi aceea de confirmare a profilului de Facebook pe care îl identificase pe numele autoarei crimei.

Până la ora difuzării, una din surse a răspuns solicitării, confirmând că profilul de Facebook identificat de reporter aparține autoarei crimei. Cea de-a doua sursă nu a răspuns.

„În aceste condiţii, în baza confirmării date de către prima dintre surse, s-a decis folosirea fotografiilor în cadrul reportajului care urma a fi difuzat la ora 19:00, fapt care s-a şi petrecut. La câteva ore după difuzarea reportajului, cea de a doua sursă din poliție a infirmat faptul că profilul de Facebook ar aparține suspectei.

Imediat după aceasta, fotografiile au fost eliminate din orice material jurnalistic, în sensul că știrea nu a mai fost difuzată pe vreun post de televiziune, difuzarea din cadrul Observator din 11.05.2022, de la ora 19:00, fiind singura dată când fotografiile au fost difuzate la televiziune, pe site-ul de știri, pe pagina Facebook Observator live, întregul reportaj şi implicit știrea şi fotografiile au fost postate timp de 4 ore, după care au fost scoase, iar de pe platforma Antena Play, reportajul a fost eliminat în aceeași seară”, s-a apărat postul de televiziune.

Referitor la canalul de Tik Tok „@Vacanta”, pe care imaginile au continuat să fie distribuite, Antena 1 a arătat că „nu îi aparține şi nu i-a aparținut vreodată iar în urma verificărilor făcute, a constatat că acesta nu mai există”.

Verdictul instanței: daune morale de 20.000 de euro

Judecătoria Sectorului 1 a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de românca din Marea Britanie, obligând postul de televiziune să îi achite daune morale de 20.000 de euro.

„Difuzarea știrii privind identitatea criminalei din Mangalia la o oră de audienţă de vârf (Observatorul de la ora 19.00), având în vedere gravitatea acuzaţiei aduse reclamantei, impunea pârâtei obligaţia de a efectua o investigaţie temeinică a veridicităţii faptelor imputate, lucru care nu s-a întâmplat”, se arată în sentința Judecătoriei Sectorului 1, care nu este definitivă.

Judecătorul a mai arătat că „pretinsa apelare la două surse din cadrul organelor de poliţie, pentru a obţine informaţia defăimătoare şi ulterior, dovedită falsă, nu a fost probată în vreun fel de pârâtă”, chiar dacă acest lucru putea fi făcut și fără dezvăluirea sursei.

„Chiar acceptând că jurnalistul din cadrul pârâtei ar fi consultat două surse din cadrul organelor de poliţie ca să confirme că profilul găsit pe Facebook este cel al criminalei din Măgurele, instanţa apreciază că, în lipsa uneia din cele două confirmări solicitate, verificarea a fost una insuficientă, ea singură nedând dreptul pârâtei să publice ştirea în maniera şi cu certitudinea cu care a făcut-o.

În al treilea rând, lipsa unei bune-credinţe din partea pârâtei este conturată şi de evidenta lipsă de asemănare între persoana prezentată în intervalul 0.01 – 0.07 din ştire (adevărata persoană de sex feminin acuzată de uciderea italianului, care urcă în maşina poliţiei împreună cu soţul) cu fotografia reclamantei prezentată începând cu secunda 0.08”, se mai arată în sentința Judecătoriei Sectorului 1, care poate fi atacată cu apel.

Daune morale într-un caz identic

Cazul „criminalei” din Măgurele nu este primul în care postul de televiziune Antena 1 gafează în acest mod. Printr-o sentință care nu este definitivă, compania care deține postul de televiziune Antena 1 a fost obligată să îi plătească unui militar român și soției sale daune morale de 10.000 de euro pentru că, în cadrul unei știri despre un român care și-a omorât soția în Italia, a difuzat pe post poza militarului care nu avea nicio legătură cu cazul.

Poliția din Germania a arestat un cetățean rus care a înjunghiat mortal doi bărbați ucraineni VIDEO
Poliția din Germania a arestat un cetățean rus care a înjunghiat mortal doi bărbați ucraineni VIDEO
Autoritățile germane au arestat, sâmbătă seară, 27 aprilie, un cetăţean rus suspectat de uciderea a doi cetăţeni ucraineni într-un mic oraş din sudul Germaniei, relatează dpa. Doi...
Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Daniel Ispas, un român în vârstă de 45 de ani, stabilit în Italia, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare după ce l-a ucis pe Mario Piozzi, managerul unei săli de jocuri de noroc din...
#crima, #Magurele, #daune morale, #antena 1, #fotografie , #crima