Tarile arabe vor o Romanie mai activa in procesul de pace din Orientul Mijlociu

Joi, 12 Februarie 2009, ora 23:02
2019 citiri
Tarile arabe vor o Romanie mai activa in procesul de pace din Orientul Mijlociu

Tarile arabe doresc o implicare mai puternica a Romaniei, din pozitia de stat membru UE, in procesul de solutionare a conflictului din Orientul Mijlociu, i-au spus ambasadorii arabi acreditati la Bucuresti ministrului roman de Externe Cristian Diaconescu.

Diaconescu s-a intalnit joi cu ambasadorii acreditati la Bucuresti ai tarilor membre ale Ligii Statelor Arabe, in cadrul unui dejun oferit de ambasadorul Republicii Libaneze, decanul acestui grup de state, informeaza un comunicat MAE, informeaza NewsIn.

Liga Araba are 22 de state membre, dintre care cele mai importante sunt Arabia Saudita, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Irak, Siria, Libia, Liban, Iordania. Palestinienii sunt si ei membri ai organizatiei din 1976.

Ambasadorii arabi au subliniat ca tarile lor doresc o mai puternica implicare a Romaniei, din pozitia de stat membru al Uniunii Europene, in procesul de solutionare a conflictului din Orientul Mijlociu.

In ianuarie, in plina ofensiva israeliana in Fasia Gaza, Diaconescu ii spusese ambasadorului palestinian Ahmed Majdalani ca Romania este dispusa sa intreprinda, inclusiv prin actiuni bilaterale, demersuri in vederea sprijinirii reglementarii politico-diplomatice a crizei din Gaza.

In intalnirea de joi cu ambasadorii arabi, Cristian Diaconescu a reiterat atasamentul Romaniei fata de principiul solutionarii pasnice a tuturor problemelor din Orientul Mijlociu si sustinerea Romaniei pentru punerea in practica a solutiei bazata pe doua state, israelian si palestinian, care sa convietuiasca in pace si securitate.

Diaconescu a evidentiat traditia indelungata si solida a relatiilor romano-arabe, precum si faptul ca relatiile cu statele din Orientul Mijlociu continua sa reprezinte o prioritate a agendei de politica externa a Romaniei.

Intrevederea ministrului Afacerilor Externe cu ambasadorii tarilor membre ale Ligii Statelor Arabe se inscrie in practica intalnirilor sefului diplomatiei romane cu membrii corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, in scopul promovarii obiectivelor Romaniei in lumea araba din ipostaza de stat membru al Uniunii Europene si al NATO.

Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi a jucat în ambele meciuri amicale ale echipei naționale disputate în luna martie, dar nu a fost titular nici cu Irlanda de Nord (1-1), nici contra Columbiei (2-3), prezența sa la...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Cristian Diaconescu, #Tarile arabe, #Romania, #proces pace, #Orient Mijlociu , #stiri Cristian Diaconescu