Cristian Preda: PD-L s-a oligarhizat. Eu sunt doar la baza partidului

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 09:10
1826 citiri
Cristian Preda: PD-L s-a oligarhizat. Eu sunt doar la baza partidului

Cristian Preda, unul dintre putinii politicieni ai PD-L care recunoaste greselile partidului din care face parte, sustine ca nu a intrat in politica pentru mari ambitii si nu vrea sa fie partas la servitutea politica.

"Daca un partid se inchide intr-o camera, la un moment dat se stinge lumina. Problema e sa reusesti sa mai si iesi in societate din biroul de partid in care iei decizii. Personal, n-am intrat in PD-L pentru mari ambitii, dar cred ca simt foarte bine ce inseamna aspiratiile oamenilor si care sunt asteptarile oamenilor demni, care refuza servitutea voluntara si dominatia birocratilor de partid", a declarat Preda, intr-un interviu acordat

Evenimentul Zilei.

Preda recunoaste ca PD-L "este un partid care s-a oligarhizat" si crede ca oameni precum el sau Monica Macovei au avantajul ca vin din exterior, din societate si se poarta ca niste oameni liberi.

"Pentru ca suntem liberi, iar un partid traieste din libertate. Asta dovedeste faptul ca miza discutiei pe care o propun eu, sau Monica Macovei, sau orice coleg de generatie cu acelasi tip de gandire este tocmai desprinderea de dependenta vinovata pe care partidele au construit-o in ultimii ani. Miza intrarii noastre in politica este autonomizarea, iesirea de sub tutela oribilei aserviri birocratico-afaceriste a politicii democratice", a adaugat el.

Europarlamentarul PD-L considera ca desi Romania s-a europenizat, baronii locali au ajuns nationali si vor sa confiste politica pe termen lung si de aceea |trebuie sa scapam de aservire.

"Cei care ne raspund sunt chiar cei care au construit aceasta dependenta. Sunt baronii nationali ai politicii. In general, partidele din Romania au transformat modelul pe care-l brevetase PSD. De asta e peisajul general atat de rigid si blocat, pentru ca actorii seamana", a mai spus el.

"Avem de-a face cu o lipsa de onestitate generala"

In ceea ce priveste eroarea comisa de Roberta Anastase in privinta legii pensiilor,

Preda considera ca "avem de-a face cu o lipsa de onestitate generala, pentru ca un politician corect ar fi spus ca trebuie demisi toti cei care au gresit, nu doar Roberta Anastase.

"PNL nu are o problema de pilda cu Mihai Voicu, care statea langa Anastase la vot. Pe de alta parte, solutia nu era personalizarea dezbaterii. In primul rand, PDL trebuia sa propuna reluarea votului si, in momentul in care a vazut ca opozitia utilizeaza impotriva sa aceasta cutuma folosita de toate partidele, sa spuna deschis ce se-ntampla de ani de zile.

S-a ratat dintr-un soi de inversunare, din cauza acelei mentalitati de cetate asediata si a ideii ca suntem infailibili. A doua zi trebuia sa spunem: din pacate s-a construit aceasta cutuma, ne cerem scuze in numele tuturor celor care au practicat-o si redefinim regulile", continua europarlamentarul.

Potrivit acestuia, este nedrept ca doar Roberta Anastase sa pateasca ceva, pentru ca vina este a organizatiilor politice si nu demisia rezolva lucrurile.

Totodata, Cristian Preda nu il vede pe Videanu si Blaga propunand sanctionarea Robertei Anastase. "Daca sefa la partid era Monica Macovei cred ca o penaliza. La fel Traian Basescu, dar nu vreau sa speculez cu privire la pozitia sa", a precizat acesta.

Intrebat fiind daca el ar fi suspendat-o pe Anastase, Preda a declarat ca nu se poate identifica cu o asemenea pozitie.

"Eu ma vad doar la baza partidului. Daca prezenta mea in politica romaneasca va insemna ilustrarea acestei capacitati a unui membru de rand al partidului de a spune in mod liber ce cale trebuie sa urmeze partidul, eu sunt foarte incantat.

Nu-mi doresc mai mult. Vreau sa acreditez aceasta autonomie a unui membru care, fara sa aiba o functie de conducere, poate sa-si spuna parerea, poate sa suscite opinie si poate sa angajeze dezbateri publice", a spus el.

Vrea un congres care sa angajaze altceva decat o competitie intre persoane

In ceea ce priveste faptul ca numele avansate pentru cadidatura la sefia PD-L la congresul din 2011 sunt Falca, Blaga si Videanu, Preda considera ca "sunt oamenii cei mai cunoscuti si cei mai ambitiosi".

"Problema trebuie insa formulata in termeni diferiti. Nu e o chestiune de ordin personal. Eu sper ca acest congres sa angajaze altceva decat o competitie intre persoane. Cred ca e sanatos sa avem un proiect de constructie a partidului care sa faca posibil ca oameni tineri sa faca politica altfel decat pentru a li se garanta un loc caldut in institutiile controlate de partid. La fel, trebuie sa avem un proiect de sincronizare europeana", a mai spus pedelistul.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#cristian Preda PDL, #Anastase Preda, #Preda oligarhie PDL , #stiri Cristian Preda