The Guardian: Lumea artistica pariziana, data pe spate de geniul unui boschetar roman

Luni, 01 Martie 2010, ora 18:09
11747 citiri
The Guardian: Lumea artistica pariziana, data pe spate de geniul unui boschetar roman
Foto: The Guradian

Expozitia de la Paris a artistului roman Ion Barladeanu este descrisa de jurnalisti ca fiind chintesenta artei pariziene. Invitati sic, bordeaux sorbit elegant si fete imbracate in rochii galbene de cocktail.

Personajul important este, insa, un barbat cu palarie neagra de cowboy care ii indruma pe invitati pe culoarele galeriei Anne de Villepoix din Paris. Nimeni nu-i vazuse inca opera in 2007, iar pana in 2008 traia in ghena unui bloc din Bucuresti, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Potrivit jurnalistilor britanici, expozitia lui Barladeanu este culmea visului unui roman care a crescut venerand actorii francezi si care a pretuit o viata intreaga o macheta a turnului Eiffel pe care o gasise la gunoi. Acum, zeci de colaje pe care le-a creat din revistele aruncate sunt scoase la vanzare pentru mai bine de 1.000 de euro fiecare.

"Ma simt ca si cum as fi renascut. Acum ma simt ca un print. Un cersetor poate deveni print. Dar se poate intoarce din nou la saracie", le-a spus el colectionarilor si curatorilor adunati in fata lucrarilor pe care le-a expus la Paris.

Povestea lui Ion Barladeanu a inceput dupa revolutia din 1989 cand si-a pierdut locul de munca si a ajuns sa traiasca pe o saltea in ghena de gunoi. Abia in 2007, Barladeanu i-a aratat colajele sale unui alt artist care cauta prin gunoaie. Acesta a fost fascinat si l-a sunat imediat pe propeitarul unei galerii de arta. Din acel moment zilele lui Barladeanu in mizerie erau numarate.

In urmatoarele sase luni, Ion Barladeanu avea o expozitie, un apartament si dantura noua. In 2009 a calatorit pentru prima oara in strainatate si si-a expus cateva colaje la un targ din Basel. In aceasta saptamana a aterizat la Paris, a vazut cu ochii lui Turnul Eiffel si a luat masa cu Angelina Jolie, care se afla in oras la filmari.

Barladeanu se descrie ca directorul propriilor sale filme si considera fiecare colaj ca fiind un film. In timp ce multe sunt luminoase, altele sunt mai intunecate si presarate cu umor negru si intotdeauna concentrate asupra omului pe care il numeste "cea mai mare frica". "Stiam ca daca ar cunoste munca mea, Ceausescu s-ar rasuci in mormant", spune artistul roman.

Barladeanu spune ca va continua sa munceasca indiferent ce crede lumea. "Este ca si cum ai manca placinta sau sandvisuri. Ma implineste. (...) Daca m-as reincarna, tot colaje as face si daca le-as putea duce pe luna, le-as duce", a mai spus el.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Ion Barladeanu expozitie Paris, #Ion Barladeanu colaje , #cultura generala